Brandveiligheid
De keten van brandveiligheid: een volledige aanpak

Echte brandveiligheid is meer dan een kwalitatief product
Een écht brandveilige woning draait om meer dan alleen kwalitatieve producten. Hoe goed een melder ook is, het verliest zijn veiligheidsfunctie wanneer het niet goed wordt geïnstalleerd en onderhouden. Zelfs een kleine fout in het monteren of installeren van een melder kan een fatale afloop voor jouw bewoners betekenen. De keten van brandveiligheid weergeeft alle facetten die van belang zijn voor betrouwbare veiligheid.
Onderzoek onder 30 woningcorporaties wijst uit dat slechts de helft van de corporaties de brandveiligheidsoplossing toepast op basis van het type woning en de doelgroep.
Bekijk het totaalplaatje, vergroot de vluchttijd
Als het gaat om betrouwbare veiligheid, is een kwalitatief product onmisbaar. Bij dreigend gevaar kan een twijfelachtig product ervoor zorgen dat de vluchttijd van bewoners verkort wordt. Toch is het product slechts één onderdeel van brandveiligheid. Het installeren van een rookmelder op een verkeerde plek en gebrekkig onderhoud kunnen hetzelfde effect hebben als een twijfelachtig product. Het product is dus onderdeel van een totaaloplossing. Daarnaast zijn onder andere installatie, onderhoud en bewustwording van bewoners van invloed op brandveiligheid.
De keten van brandveiligheid
Om erop te kunnen vertrouwen dat bewoners leven in een brandveilige woning is het vereist om naar het totaalplaatje te kijken. Dat totaalplaatje hebben wij samengevat in een concept: de keten van brandveiligheid. Hierin is niet het product het uitgangspunt, maar de situatie.
De keten van brandveiligheid bestaat uit 7 stappen:

1. Productontwikkeling
Een goed brandveiligheidsproduct begint bij productontwikkeling vanuit een visie op brandveiligheid en weten wat de bewoners en beheerders nodig hebben. Een goede melder heeft een slim ontwerp, wordt uitgebreid getest en voldoet aan hoge kwaliteitseisen. Ei Electronics gaat hierin verder dan alleen het voldoen aan de norm. Elke individuele melder die de fabriek verlaat, is meerdere keren getest, want als het om brandveiligheid gaat wil je zeker weten dat het product zijn werkt doet op het juiste moment.
2. Beleid en advies
Zorgeloze brandveiligheid is niet mogelijk zonder een goed beleid. Weet jij bijvoorbeeld welk veiligheidsniveau binnen jouw woningcorporatie gewenst is? Iedere woonsituatie is anders en vereist vaak een maatwerk aanpak. Advies en ondersteuning door een ervaren partner die meedenkt vanaf het begin tot het einde biedt dan uitkomst. Hemmink adviseert jouw woningcorporatie en denkt mee over de best passende oplossing voor specifiek jouw situatie.

3. Ontwerp oplossing
Niet alleen de juiste technische oplossing conform de geldende wetgeving en normen is belangrijk, maar ook de uitvoering van het project. Wij maken een projectering die tevens tijdens de installatie gebruikt kan worden of als hulpmiddel bij de verantwoording aan derden, zoals de aannemer, woningcorporatie, brandweer of gemeente.
4. Training
Om installateurs en onderhoudsmedewerkers op weg te helpen, verzorgt Hemmink product- en installatietrainingen. Zo weet je zeker dat iedereen op één lijn zit als het gaat om installatie conform projectafspraken, NEN-normeringen en het omgaan met uitzonderingen.

5. Installatie
Stel je eens voor dat een melder te dicht bij het gasfornuis is geplaatst. Nadat de melder meerdere keren vals alarm heeft gegeven, is de bewoner het zat. Uiteindelijk verwijdert hij de melder. Dit soort situaties kunnen leiden tot catastrofes wanneer er wél echt brand- of koolmonoxidegevaar dreigt. Wil je bewoners brandveiligheid bieden, dan is een juiste installatie noodzakelijk.
6. Informatie bewoners
Naast kwalitatieve veiligheidsoplossingen, een goed beleid en juiste installatie, is een goede voorlichting van de bewoners vereist. Voorlichting voor het voorkomen van brand is een essentieel onderdeel van de hele keten van brandveiligheid. Daarnaast voorzien wij bewoners in gebruikersinformatie. Een ander aspect kan het uitlichten van de meest voorkomende fouten zijn. Een inhoudelijk goede overdracht aan bewoners kan rampzalige gevolgen voorkomen. Hemmink helpt je daar graag bij.
7. Onderhoud en vervanging
Nu de melder is overgedragen, is het belangrijk om het product te onderhouden. Door de installatie regelmatig te (laten) controleren en eventuele meldingen te documenteren, heb je altijd zicht op de werking van de melder. Ook kun je erop vertrouwen dat hij zijn werk doet bij dreigend gevaar. Ei Electronics biedt daarnaast diverse producten die je helpen met het signaleren van aanstaand onderhoud en vervanging. Is de melder aan vervanging toe? Dan is het aan de beheerder om de keten van brandveiligheid opnieuw te doorlopen.
Welke prioriteit geef jij aan brandveiligheid?
Hoe zit dat bij jou? Baseer je brandveiligheid alleen op het product of houd je ook rekening met alle risico’s daaromheen? Hemmink helpt en adviseert je graag bij de uitwerking van de projectering. Met Hemmink als kennispartner weet je zeker dat jouw installatie de beste veiligheid biedt voor bewoners, ook op de langere termijn.
Neem contact op met onze specialisten
Nieuwsberichten
Relevante thema's
Regelgeving brandveiligheid
Sinds 1 januari 2003 zijn, conform het Bouwbesluit, rookmelders verplicht gesteld in nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten. Vanaf juli 2022 zal de rookmelderplicht ook gelden voor bestaande bouw (< 2003).
De impact van de rookmelderplicht op installateurs
Brandveilige woningen zijn van levensbelang Ben jij als installateur verantwoordelijk voor de installatie van rookmelders in woningen? Zoals je ongetwijfeld […]
De impact van de rookmelderplicht op woningcorporaties & verhuurders
Brandveilige woningen zijn van levensbelang Wil je brandveilige woningen creëren voor je bewoners? Dan is het plaatsen van de juiste […]
Rookmelders verplicht per juli 2022
In iedere woning een rookmelder, ben jij al voorbereid? Je wilt er liever niet aan denken, maar in iedere woning […]