Werk tot 10x sneller en vermijd faalkosten

Stekerbaar Installeren

Adels_stekerbaar_installeren_product_voorbeeld

Wat is stekerbaar installeren?

Stekerbaar installeren is een efficiënte methode waarbij kabels en elektrisch (schakel)materiaal kant-en-klaar geleverd worden: op maat gemaakt en voorzien van de juiste connectoren. De installateur hoeft zelf geen producten in elkaar te zetten en kan direct aan de slag met installeren. Op deze manier wordt de kans op aansluitfouten verminderd en kan de installateur sneller werken.

De voordelen van een stekerbare installatie

Tijdbesparing Je werkt tot 10x sneller als je stekerbaar installeert (t.o.v. de conventionele methode).

Lagere arbeidskosten Minder handjes nodig op de bouw.

Faalkostenreductie tot wel 90% Door de stekers met specifieke kleur- en vormcodering kan een installateur eigenlijk geen fouten meer maken.

Milieuvriendelijk, herbruikbaar en recyclebaar Makkelijk uit te breiden en opnieuw te gebruiken.

Minder voorraad nodig op de bouwplaats Per verdieping, per ruimte én op het juiste moment op de bouwplaats geleverd.

Gunstige prijs-kwaliteitverhouding Het Adels systeem ligt goed in de markt met zijn gunstige prijzen en degelijke kwaliteit.


Stekerbaar of conventioneel installeren: wat zijn de verschillen?

Conventionele installatie

Bij de conventionele manier van installeren bestelt de installateur de materialen bij de elektrotechnische groothandel: buis en draad of bedrade flexibele buis, inbouw- en centraaldozen, schakelmateriaal en natuurlijk een groepenkast. Dit wordt bij het project op locatie allemaal op maat gemaakt en aangesloten. Dit is arbeidsintensief, duurder en vergt kennis en kunde op het gebied van elektrotechnische installaties.

Stekerbare installatie

Wanneer we dezelfde installatie stekerbaar gaan uitvoeren, wijzigt de werkwijze. Allereerst hoef je op locatie geen leidingen meer te trekken, te knippen of af te doppen. Dat scheelt op de bouw veel tijd. Deze werkzaamheden verschuiven naar kantoor voor volledige pre-engineering van het project. Dit kan de leverancier van de stekerbare oplossingen uitvoeren, een assemblagebedrijf of de installateur zelf.

5 polige stekker in Wiska combinatie doos

Onze toepassingsgebieden

Ontdek in welke situaties het interessant is om stekerbaar installeren toe te passen.

Praktijkvoorbeeld: stekerbare installatie in een kantoor

In dit voorbeeld zie je hoe een stekerbare installatie eruit kan zien. Zowel verlichting (DALI) als de wandcontactdozen is met stekerbare snoeren aangesloten:

Gratis demobox

Stekerbare producten zelf ervaren? Vraag de gratis demobox aan.

ITN Installatietechniek past stekerbaar toe bij het Technova College in Ede

Vanwege de schaalbaarheid en het installatiegemak, gebruikten installateur ITN de stekerbare Adels snoeren bij een nieuwbouwproject van het Technova College. Ook met het oog op later onderhoud was dit een goede oplossing. Ruim 1500 armaturen en alle wandcontactdozen werden stekerbaar uitgevoerd.


Installeren volgens de norm

Vanzelfsprekend moet het stekerbare systeem, naast de algemene NEN 1010, aan de specifieke norm voor stekerbaar installeren voldoen, de zogenaamde EN 61535. Daarnaast moeten alle snoeren volledig CPR-gecertificeerd zijn en voorzien van een DoP-verklaring

De snoeren van Adels worden geleverd in de CPR brandklassen Eca, Dca, Cca en de hoogwaardige B2ca klasse. De B2ca-snoeren van Adels voldoen aan de strengste veiligheidsnormen op het gebied van de NEN 8012 CPR norm voor stekerbare installaties. Deze snoeren mogen zelfs toegepast worden in omgevingen met grote gevolgschade en een hoog afbreukrisico, zoals bijvoorbeeld zorgcentra, grote bijeenkomstruimtes of woonruimtes met logiesfunctie.

Daarnaast heeft Adels in de verdeel- en schakelboxen een extra veiligheidsaspect in de vorm van trekontlasting ingebouwd. Deze ingebouwde voorziening zorgt voor een stuk extra veiligheid. Als een steker in zijn geheel in de schakelbox wordt gestoken, zal hij automatisch worden vergrendeld. Op dat moment is er een correcte verbinding gemaakt en is er geen kans op spanningoverslag waardoor warmte-ontwikkeling kan ontstaan. Zelfs bij trekspanning op het snoer blijft de steker door deze trekontlasting verbonden met de schakelbox. Een brandgevaarlijke situatie is daarom uitgesloten.


Total cost of ownership

De tijd waarin kosten alleen berekend werden op basis van de aanschafprijs is voorbij. Het overkoepelende thema ‘Total Cost of Ownership’ (TCO) is in veel branches al de standaard geworden. Door naast de aanschafprijs ook de kosten op lange termijn in kaart te brengen, ontstaat een realistischer beeld van het totale kostenplaatje. De keuze voor conventioneel installeren of stekerbaar installeren heeft invloed op de TCO. In veel gevallen, met name bij grote projecten waar veel repeterende werkzaamheden zijn, kan stekerbaar installeren een lagere TCO opleveren.

Tijdbesparing: 3 tot 10 keer sneller werken

Met stekerbaar installeren kunnen installateurs snel monteren. Hierdoor wordt de installatietijd op de bouw wordt aanzienlijk lager. Gezien de steeds kortere bouwtijden en het gebrek aan personeel is dit een groot voordeel. Vooral bij grote projecten met veel repeterende handeling kan je met stekerbaar installeren wel 3 tot 10x sneller werken. Je installateurs kunnen meer doen in minder tijd.

Lagere arbeidskosten

In tegenstelling tot conventioneel installeren richt stekerbaar installeren zich vooral op de kracht van de voorbereiding. De installateur hoeft zelf geen producten meer in elkaar te zetten, kabels te trekken en componenten aan te sluiten, maar kan direct starten met installeren. De bekabeling wordt niet meer ad hoc op locatie gemaakt, maar vooraf, in een gecontroleerde omgeving. Door de voorbereiding kan er drie tot tien keer sneller worden gewerkt. Daarnaast is er voor de stekerbare installatie minder vakkundig personeel nodig. 

Minder faalkosten

Door de stekers met specifieke kleur- en vormcodering kan een installateur eigenlijk geen fouten meer maken. Hierdoor worden aansluitkosten en faalkosten sterk verminderd. Een goede voorbereiding, waarbij de juiste aansluit- en doorschakelpunten en kabellengtes worden bepaald en uitgetekend, is hiervoor essentieel.

Waar de spanningvoerende zwarte en witte stekers uitwisselbaar zijn, is de bruine steker dat niet. De bruine steker kan met behulp van een schakelaar of bewegingssensor de aangesloten verlichting in werking stellen en kan als schakelleiding maar op één manier met de schakelbox verbonden worden. Een installateur kan dit nooit verkeerd aansluiten, het is dus bestand tegen falen. Bovendien zijn aanpassingen snel en eenvoudig door te voeren, en dat zonder hak- en breekwerk achteraf. 

Minder afval en opslagkosten

Doordat de voorgemonteerde kabels op het juiste moment geleverd worden, hoef je minder grote voorraden op de bouwplaats aan te houden. Bovendien is het veel overzichtelijker voor de installateurs. Er gaat minder tijd verloren om te zoeken naar de juiste lengtes snoeren  en stekers, want alles wordt per verdieping of per appartement aangeleverd. Je hoeft niet meerdere keren op de bouwplaats heen en weer te lopen omdat je niet het juiste materiaal bij de hand hebt. Ook heb je minder afval op de bouwplaats aangezien alles al op maat is gemaakt.


Bij welke projecten is stekerbaar installeren interessant?

Per project kijken we of stekerbaar installeren interessant is. Om optimaal te kunnen profiteren van de voordelen van stekerbaar installeren zijn er een paar vuistregels:

  • Er zijn steeds terugkerende elementen, zoals armaturen op dezelfde afstand of wandcontactdozen op dezelfde hoogte
  • Het gebouw heeft holle ruimtes (bijv. metal stud wanden of plintgoten), een verlaagd plafond en/of een verhoogde vloer (computervloer).
  • Er is voldoende voorbereidingstijd. Voor een simpele installatie is een paar dagen genoeg. Gebruik je ook prefab schakelmateriaal, dan heb je snel een maand nodig.

Veiligheid stekerbaar installeren

Met stekerbaar installeren werk je snoeren en verbindingen weg zodat het niet meer in het zicht is. Je moet er daarom op kunnen vertrouwen dat het minstens zo veilig is als conventioneel installeren, zo niet veiliger. Hoe efficiënt een manier van werken ook is, veiligheid moet altijd voorop staan.

beveiligingclip-steker

Waarom Adels & Hemmink?

Hemmink levert het stekerbare Adels AC 166G systeem. Dit systeem is getest veilig en hiermee voldoe je volledig aan de relevante normen en wetgeving.

  • We helpen je kosteloos aan een totaaloverzicht van materiaal dat je per project nodig hebt.
  • We verpakken en leveren de materialen per verdieping, per ruimte én op het juiste moment op de bouwplaats, in nauwe samenwerking met de groothandel.
  • De producten van Schnabl, JMV en Adels zijn goed te combineren.
  • Veilig en bewezen uitwisselbaar met vergelijkbare systemen.
  • Klanten waarderen het Adels systeem vanwege de gunstige prijs-kwaliteitverhouding.

In samenwerking met groothandel en prefab bedrijven kunnen we een volledig geassembleerde stekerbare oplossing leveren, vaak ook gekit en gecodeerd. Ontdek wat stekerbaar installeren voor jou kan betekenen en laat vrijblijvend je project doorrekenen.

Benieuwd of stekerbaar iets is voor jouw project?

Vrijblijvend jouw project doorrekenen? Renkjan, sales engineer stekerbaar, geeft je precies aan hoe je slim kunt aansluiten en hoeveel materiaal je nodig hebt. Bespaar ook en vraag een gratis aansluitplan aan:

Ik wil mijn project doorrekenen

Wie je al voorgingen

Samen met Hemmink heeft installateur Schulte & Lestraden een stekerbare oplossing gevonden voor de hotelkamers en algemene ruimtes. Binx Smartility gebruikte geassembleerde T-splitters in B2ca-klasse en vijfpolige aansluit- en koppelsnoeren van Adels voor een stekerbare installatie in een nieuwbouwproject van IEKC Lichtenvoorde. Een school met kinderopvang, onderwijs en jeugdhulp. Ontdek deze cases:

Anders denken door schaarste

De combinatie van het tekort aan goede vakmensen en kortere bouwtijden vraagt om een andere aanpak in de bouwsector. Daarnaast heeft de markt ook nog te maken met de stijgende vraag naar flexibiliteit, circulair bouwen en duurzaamheid. Deze situatie vergt creativiteit en nieuwe manieren van bouwen, ook voor de installatiebranche. Stekerbaar installeren kan de oplossing zijn voor de uitdagingen in deze branche.


Bekijk alle producten

Aansluitsnoeren

Adels aansluitsnoeren hebben een female of male connector aan de ene kant en een gestript, ultrasoon gelast uiteinde aan de andere. Ideaal voor het eenvoudig aansluiten van elektronica en armaturen.

Koppelsnoeren

De Adels koppelsnoeren, met een female aansluiting aan de ene kant en een male aan de andere, zijn perfect voor het snel koppelen van stekerbare installaties.

Netsnoeren

De Adels AC166 netsnoeren, met een female aansluiting en een Euro stekker, sluiten verlichting of sensoren aan op stopcontacten. Beschikbaar in diverse lengtes en uitsluitend in Eca brandklasse.

Snoeren met splitters

Met deze splitters met aansluitsnoer kun je snel (LED) armaturen aansluiten. De T-splitter maakt het eenvoudig om meerdere armaturen te koppelen, wat de montagetijd aanzienlijk verkort.

Verdelers

Verdelers zijn essentieel voor het snel en efficiënt aansluiten of doorlussen van sensoren, voeding, of signaalgevers.

Schakelleidingen

Voor het snel en stekerbaar aansluiten van schakelaars. Beschikbaar in deze CPR-klassen: Eca en B2ca.

Connectoren

Connectoren voor stekerbaar installeren zijn onderverdeeld in 2-, 3-, 4- en 5-polige vlakstekers.

Chassisdelen

Chassisdelen zijn beschikbaar in female en male, en hebben diverse kleuren.

We denken graag met je mee

Als kennispartner denken wij met je mee over de beste oplossing. Ten aanzien van de levering kunnen we veel werk voor jou uit handen nemen. In samenwerking met onze groothandel partners zorgen we ervoor dat de materialen per verdieping of per ruimte worden verpakt en op het juiste moment op de bouwplaats worden geleverd. Dat is nog eens slim en snel installeren!

Contact

Contact

Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op via onderstaand formulier.

Nieuwsberichten

Het laatste nieuws op het gebied van Stekerbaar Installeren.