Veilig & comfortabel wonen

Van schijnveiligheid naar échte brandveiligheid

Zorgeloze brandveiligheid voor bewoners

Ieder jaar zien we brandveiligheid hoger op de agenda komen bij woningcorporaties, installateurs en andere betrokken partijen in de bouw. Toch komen er jaarlijks nog teveel mensen om door de gevolgen van brand. We zouden brand dan ook het liefst in alle gevallen willen voorkomen. Maar wat als voorkomen niet altijd een optie is? Dan is het veiligstellen van bewoners de hoogste prioriteit. Door bij brand de vluchttijd te verlengen kunnen levens gered worden. De keten van brandveiligheid biedt hiervoor het uitgangspunt voor het kiezen, toepassen en bewaken van de juiste totaaloplossing.

1 op 67

Jaarlijks wordt 1 op de 67 woningen door brand getroffen (bron: brandweer)

Oorzaken

De meeste woningbranden ontstaan in de open haard, door apparaten, door vlam in de pan tijdens het koken, door brandstichting en door hittebronnen zoals een lamp. Ook roken en kaarsen behoren tot de grootste veroorzakers van woningbrand (bron: brandweer)

30

Ieder jaar komen er in Nederland zo’n 30 mensen om door woningbrand (bron: brandweer)



Regelgeving bij realisatie van brandveilige woningen

Installateurs, woningcorporaties, aannemers en andere partijen die betrokken zijn bij de bouw hebben een belangrijke rol in het realiseren van brandveiligheid in woningen. Dit begint bij het beleid van een woningcorporatie of aannemer en eindigt bij onderhoud door installateurs. Het voldoen aan wet- en regelgeving is hiervan een prominent onderdeel.

De norm is een wettelijk minimum, geen uitgangspunt voor echte brandveiligheid

Een onderdeel van de wet- en regelgeving voor brandveiligheid zijn de NEN-normen. Deze normen beschrijven de minimum wettelijke eisen waaraan het ontwerp, de installatie en het onderhoud van brandveilige woning moet voldoen. In theorie lijken dat prima kaders, maar de praktijk leert dat het tegendeel waar is: iedere woonsituatie is anders en vergt daardoor een andere aanpak. De regels zijn te generiek om voor iedere woonfunctie het juiste brandveiligheidsniveau te kunnen garanderen. 

Binnenkort: webinar over de nieuwe NEN 2555

De NEN 2555 wordt gewijzigd in 2023! Ontdek wat het voor woningcorporaties en installateurs betekent.

Het gevaar van de norm: schijnveiligheid

In het generiek toepassen van de norm schuilt het gevaar van schijnveiligheid. Wanneer een woning voldoet aan een norm, betekent dat niet dat bewoners zich direct zorgeloos veilig kunnen voelen. Veiligheid zit niet in wettelijke regels, maar in kwaliteit, doordachtzaamheid en maatwerk. Een situatie kan ogenschijnlijk veel op een andere situatie lijken, maar toch zodanig afwijken dat er een totaal ander plan nodig is om échte veiligheid te creëren. De norm gaat voorbij aan het feit dat iedere situatie een andere veiligheidsaanpak nodig heeft.


Echte veiligheid of schijnveiligheid: een dunne lijn

Niet alleen de benadering van de wet- en regelgeving speelt een rol in brandveiligheid, maar ook de keuze voor oplossingen en implementatie daarvan. Bij onjuiste installatie, nalatig onderhoud of gebrek aan geïnformeerde bewoners wordt de veiligheid direct beïnvloedt.

Denk bijvoorbeeld aan een situatie van een appartementencomplex waar op de gang wel een rookmelder is geplaatst maar niet in de woning zelf of dat er wel in beide ruimtes een melder is geïnstalleerd maar niet zijn gekoppeld. Een andere veel voorkomende situatie die we tegenkomen is dat de stofkap er nog op zit terwijl het huis al maanden bewoond is of melders die in een hoekje weggedrukt zijn.

Al deze situaties kunnen ervoor zorgen dat de bewoners niet of te laat worden gealarmeerd en daardoor de vluchttijd wordt beperkt. Het verschil tussen echte brandveiligheid of schijnveiligheid valt of staat dan ook met de manier waarop er met brandveiligheid wordt omgegaan: is alleen het meest gunstig geprijsde product geïnstalleerd of wordt voor iedere situatie gekozen voor een maatwerk totaaloplossing?

Total cost of ownership

Een product dat goedkoop is bij aanschaf kan je op de lange termijn duur komen te staan. Lees hier meer over de besparing die de total cost of ownership methode op de langere termijn kan opleveren.


Brandveiligheid als totaaloplossing

Betrouwbare brandveiligheid kan alleen worden gerealiseerd door naar het totaalplaatje te kijken. Om weer te geven waaraan dat totaalplaatje moet voldoen, hebben wij de keten van brandveiligheid ontworpen. Dit model bestaat uit zeven gebieden die er samen voor zorgen dat bewoners met een gerust hart in een vluchtveilige woning kunnen leven. Door woningen te realiseren met een kwalitatieve totaaloplossing, kun jij zorgeloze brandveiligheid bieden aan (jouw) bewoners.

Keten van brandveiligheid

Ontdek hoe jij de Keten van Brandveiligheid kunt toepassen in jouw organisatie


Hemmink als kennispartner

Hemmink is jouw kennispartner op het gebied van brandveiligheid. Heb je vragen of wil je advies? Neem dan contact met ons op.

Contact

Contact

Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op via onderstaand formulier.

Relevante thema's

brandveiligheid-rookgassen

Regelgeving brandveiligheid

Sinds 1 januari 2003 zijn, conform het Bouwbesluit, rookmelders verplicht gesteld in nieuwbouwwoningen en renovatieprojecten. Vanaf juli 2022 zal de rookmelderplicht ook gelden voor bestaande bouw (< 2003).

Lees verder

De keten van brandveiligheid

Een écht brandveilige woning draait om meer dan alleen kwalitatieve producten. Een kleine fout bij het installeren van een rookmelder kan een fatale afloop betekenen. De keten van brandveiligheid weergeeft alle facetten die van belang zijn voor betrouwbare veiligheid.

Lees verder

Nieuwsberichten