“Mensen denken dat hen niets overkomt, maar wij zijn wettelijk aansprakelijk”

Brandveiligheid vergt meer dan hoogwaardige rookmelders. Dat weten Hemmink en wooncorporatie De Goede Woning maar al te goed. Daarom werkten ze als partners samen om duizenden woningen adequaat te beveiligen. Zodoende kon een uitslaande brand tijdig geblust worden, vielen er geen slachtoffers en bleef het pand gespaard.

Bijna was de nacht van 15 september voor de bewoners aan de Apeldoornse Zinkweg anders afgelopen. Gelukkig hoorden de overburen rookmelders afgaan, belden ze de brandweer en hielpen ze de bewoners hun brandend huis te verlaten. De bovenverdieping brandde af, het naastgelegen pand liep alleen rookschade op en de bewoners kwamen met ademhalingsproblemen vrij. Een grotere catastrofe werd voorkomen.

Merk

  • Wooncorporatie

  • De Goede Woning

  • Interviewee

  • Marloes Vinken

Geen onnodige brandrisico’s

Het incident illustreert hoe rookmelders slachtoffers en materiële schade kunnen helpen beperken, ook bij buren. Desondanks hebben corporaties te maken met huishoudens die rookmelders weigeren. Alleen De Goede Woning moet al honderden weigeraars juridisch overhalen. “Veel mensen denken dat hen niets overkomt, maar wij zijn wettelijk aansprakelijk en willen geen onnodige brandrisico’s lopen”, zegt Marloes Vinken, Opgavemanager duurzaamheid en planmatig onderhoud.

Wettelijke verplichting

Ruim 15.000 rookmelders van Ei Electronics liet de corporatie vorig jaar al succesvol aansluiten om aan wettelijke verplichtingen te voldoen. Sinds 1 juli 2022 moet er in elke woning op iedere verdieping een rookmelder hangen. “Onze huurders zijn net als wij verplicht om rookmelders te laten plaatsen, dus doen we dat. De Goede Woning neemt haar zorgplicht uiterst serieus. De woningen gebouwd na 2003 zijn, overeenkomstig het Bouwbesluit, al met rookmelders uitgerust. Nu waren de oudere woningen aan de beurt.”

Rookmelders zonder problemen

Vanwege de omvangrijke operatie ging De Goede Woning niet over één nacht ijs. “Wij hebben marktonderzoek gedaan en diverse corporaties en groothandels gebeld. Daarbij werd Hemmink genoemd als een goede partner met betrouwbare producten. We wilden per se een kwalitatief hoogstaande rookmelder die zeker 10 jaar probleemloos functioneert. De huidige rookmelders met batterijen leveren regelmatig problemen op. Dan moeten we terug naar de woningen vanwege valse meldingen of omdat sommige bewoners niet zelf de batterijen kunnen vervangen. Dat kost veel tijd en geld.” De toegepaste Ei Electronics rookmelders uit de EI650-serie voldoen aan de Europese regelgeving (EN14604) en hebben een gegarandeerde levensduur van minimaal 10 jaar, mede door de speciale lithium batterij en stofcompensatie.

Keten van brandveiligheid

Hemmink is een expert op het gebied van brandveiligheid en weet uit ervaring dat brandveiligheid meer vereist dan kwaliteitsproducten. Zij beschouwt brandveiligheid als een keten waarin ook vakkundige montage, deskundig onderhoud en maatwerk (elke woonsituatie is anders) onmisbaar zijn. Marloes Vinken herkent die totaalbenadering: “Hemmink heeft ons het hele project ondersteund, zowel met advies en begeleiding als met de opstart bij de projecteringen en met voorraadgaranties. Ook hebben ze onze medewerkers en de uitvoerende partijen getraind om de rookmelders volgens de voorschriften te monteren. Mijn complimenten!”

Echt partnerschap

De grootste uitdaging in de hele operatie noemt Marloes Vinken het tijdsbestek. “Ook al weet je dat het project eraan komt, dan nog moet je veel regelen. Het kost tijd voordat je de juiste vastgoedpartners voor de installatie hebt gevonden, mensen hebt opgeleid en de interne organisatie klaar hebt. Daarin hebben we Hemmink leren kennen als een professioneel bedrijf dat weet waarover ze het heeft, dat makkelijk benaderbaar is en vragen heel goed beantwoordt. Het is een prettige samenwerkingspartner die echt bij ons past. We hebben het met z’n allen goed gedaan.”

Brand meester

Het redden van twee mensenlevens was de investering in ruim 15.000 rookmelders zeker waard. Tegelijkertijd blijft brandveiligheid ook een verantwoordelijkheid van bewoners zelf. “Daarom hebben we ook gezorgd voor bewijslast door de bewoners een formulier te laten tekenen en foto’s van elke rookmelderlocatie te maken. Wij weten precies waar en hoeveel rookmelders er zitten.” Mede dankzij Hemmink is De Goede Woning een grote stap dichterbij brand meester.