Automatisch deurdrangers en rookkleppen aansturen

Toegangsdeuren van woningen die naar een besloten ruimte leiden, moeten een vrijloopdeurdranger hebben. Deze mag alleen activeren bij brand en de deur automatisch sluiten als die openstaat. Sinds 1 juni 2021 staat dat in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl, 4.218 lid 1).

Ook schrijft de aangescherpte NEN 2555:2023 dat installaties ‘fail-safe’ moeten zijn. Bij een ‘fail-safe’ systeem worden rookkleppen en vrijloopdeurdrangers ook geactiveerd als de rookmelder defect is of wordt verwijderd.

Als oplossing introduceert Hemmink het Power Relay onder de merknaam Enduri.


Hoe werkt het Enduri relais?

Om aan de nieuwste veiligheidseisen te voldoen, introduceert Hemmink het Enduri Power Relay. Dit slimme relais kan automatisch vrijloopdrangers en rookkleppen activeren bij rookdetectie of als de rookmelder verwijderd wordt. Zo blijven bewoners en bezoekers veiliger en wordt rookontwikkeling beperkt. Bovendien is het relais eenvoudig te koppelen met rookmelders van Ei Electronics, voor een veilige woon- en werkomgeving.

Eenvoudig te koppelen met melders van Ei Electronics

Het relais werkt op netvoeding (230V) en kan zowel bedraad of draadloos worden gekoppeld met melders van Ei Electronics. Dit veelzijdige relais reageert op alarmsignalen van melders of het verwijderen van een melder volgens het fail-safe principe. Kortom, de ideale oplossing voor nog meer veiligheid in combinatie met melders van Ei Electronics. Alle voordelen op een rij:

  • Conform NEN 2555:2023
  • Compatible met Ei Electronics
  • Veel mogelijkheden voor het aansturen van externe apparaten
  • Ingebouwde 10-jaars lithium back-up batterij
  • Toegankelijke test- en resetknop
  • Bedraad en draadloos te koppelen
  • Geschikt voor nieuwbouw en renovatieprojecten

Technische specificaties

Het Enduri Power Relay biedt drie parallelle poweruitgangen voor het aansturen van bijvoorbeeld vrijloopdrangers en rookkleppen die op 24Vdc werken. Daarnaast beschikt het over een potentiaalvrij wisselcontact om externe apparatuur te schakelen. Door de brede toepassing is het onder andere mogelijk om KNX, huisautomatisering, kleefmagneten en oplossingen voor doven en slechthorenden aan te sturen. De ingebouwde lithium back-up batterij zorgt ervoor dat het potentiaalvrije wisselcontact tot wel 3 weken actief blijft bij stroomuitval. Dankzij de gemakkelijk bereikbare test- en resetknop kan het relais probleemloos en zonder hinder worden getest.

Input230V ~ 50Hz, 25W
Output24V 0,83A, 20W
Opgenomen vermogen (in rust)0.3 Watt
Back-up batterijLithium back-up batterij (niet-vervangbaar)
RF-bereik> 100 meter in open ruimte
RF-frequentie868,499 MHz
Aantal RF componentenTot 12 RF-componenten zonder beperkingen*
Normaal bedrijfs- en opslagtemperatuurbereik0° tot 40 °C
Normaal bedrijfs- en opslagvochtigheidsbereik10% tot 90% relatieve vochtigheid (niet-condenserend)
Uitgangen3x power uitgang 24Vdc gestabiliseerd
1x potentiaal vrij wisselcontact (max. 5A)
Afmetingen140mm x 140mm x 70mm
Gewicht0.44 kg
GoedkeuringenCE
* Bij meer dan 12 RF-componenten neem contact
op met het projectbureau van Hemmink.

Aanscherping NEN 2555

Sinds 2003 regelt de NEN 2555 hoe rookmelders in woningen moeten worden geïnstalleerd. De NEN 2555 heeft sindsdien meerdere updates gehad. Recent zijn er weer wijzigingen aangebracht, met nieuwe aanbevelingen voor de installatie van rookmelders in huizen die voor 2003 zijn gebouwd. Een van de belangrijkste updates is de invoering van de fail-safe verplichting.


Wat is fail-safe?

De nieuwe regels eisen dat installaties ‘fail-safe’ zijn. Bij een ‘fail-safe’ systeem wordt ook bij een defect of het verwijderen van een rookmelder actie ondernomen. Dit is vooral belangrijk wanneer rookmelders verbonden zijn met andere systemen, zoals vrijloopdrangers en rookkleppen. Zo sluit een vrijloopdeurdranger automatisch de deur, waardoor rook en brand beperkt blijven tot één ruimte. Dit zorgt voor extra veiligheid.


Het projectbureau neemt jou werk uit handen

Als projectbureau van Hemmink begeleiden we projecten vanuit onze ervaring en helpen we met projecties voor rookmelderoplossingen. In een projectering zie je bijvoorbeeld hoe het relais ingezet wordt om te brandveiligheid te vergroten en te voldoen aan de NEN 2555.

Ook voor verdere vragen over het Enduri Power Relay kun je bij onze specialisten terecht.

Fragment uit een projectie waarin je het relais ingetekend ziet

Onze adviseurs helpen je verder

Onze adviseurs hebben al meer dan 180 collectieve verhuurders, VvE’s en installateurs geadviseerd en ondersteund bij brandveiligheidsvraagstukken. Vraag vandaag nog een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Neem contact op