Regel het onderhoud

Brandschade bij de huurder en de rookmelders zijn niet in alarm gegaan? In het verleden kon je de verantwoordelijkheid nog bij bewoners leggen en wijzen op de aansprakelijkheid die nu naar de huurder verlegd is. Sinds de aangescherpte zorgplicht in 2021 ben je als woningeigenaar verantwoordelijk voor een werkende rookmelder. Volgens de zorgplicht moet deze rookmelder ook door de woningeigenaar onderhouden worden.

Daarnaast is in de NEN 2555:2023 het onderhoud van de rookmelders opgenomen. Ontstaat er een calamiteit doordat de huurder dit niet goed uitvoert? Als woningeigenaar ben je altijd eindverantwoordelijk.

Het klinkt logisch: welke rookmelder je kiest, heeft veel invloed op de mate van onderhoud. Kies je voor een melder met stofcompensatie? Dan hoef je de melders maar enkele keren tijdens de levensduur uit te zuigen. Je kunt dit onderhoud dan samen laten uitvoeren met bijvoorbeeld het onderhoud van de CV-ketel of een ander bezoekmoment. Zo hoef je minder vaak bij bewoners achter de deur te komen. Onze adviseurs kijken graag samen met jou naar de mogelijkheden om het onderhoud efficiënt in te richten en met welke melders je onderhoudsritten bespaart. Neem direct contact met ons op.

*alleen bij de Ei168RC is dit niet mogelijk.

Ga slim om met het onderhoud

Volg deze punten en borg de veiligheid

Voldoe aan de zorgplicht Zorg er altijd voor dat je de melders onderhoudt en dat je dit ook kunt aantonen. Hier kunnen verschillende Hemmink oplossingen bij helpen.

Zorg voor monitoring Weet op afstand wat de status van de rookmelders is met de Gateway.

Regel het onderhoud Rookmelders zijn levensreddende apparaten. Alleen als ze goed onderhouden worden, is de veiligheid geborgd.

Borg de veiligheid met betrouwbare en slimme oplossingen Behoud de veiligheid door rookmelders regelmatig te testen en goed te onderhouden. Kies altijd voor een rookmelder met 10-jaars (back-up) batterij. Deze batterij hoeft tijdens de levensduur van de melder nooit vervangen te worden.

Krijg inzicht Zorg dat je weet welke rookmelders wanneer en waar geplaatst zijn. Hemmink Insight helpt je hierbij.

Zorg voor tijdige vervanging Het is essentieel rookmelders tijdig te vervangen voor de veiligheid, omdat hun betrouwbaarheid afneemt na verloop van tijd. Daarbij helpen wij bij duurzame vervangingsoplossingen, zoals het recyclen van oude rookmelders.

Inzicht in het onderhoud van je melders

Sinds de zorgplicht is aangescherpt, zien we dat steeds meer woningcorporaties en vastgoedeigenaren voor veiligheid, standaardisatie en efficiënt onderhoud kiezen. Ze kiezen bijvoorbeeld voor rookmelders die echt 10 jaar meegaan. Ook weten ze steeds beter welke melder waar zit door goed te registreren, voeren ze onderhoud periodiek uit en leggen ze dit onderhoud ook vast. Om te beantwoorden aan deze groeiende vraag naar monitoring en datavergaring heeft Hemmink een aantal slimme oplossingen ontwikkeld waar mee je inzicht krijgt in de status van de rook-, co- en hittemelders. Denk bijvoorbeeld aan de gateway waarmee je alarm extern kunt melden.

Zet de stap naar datagedreven onderhoud

Met datagedreven onderhoud ben je minder afhankelijk van bewoners en bespaar je veel tijd en geld. Benieuwd hoe datagedreven onderhoud werkt? Dat lees je in ons Whitepaper.

Voor het bijhouden, vastleggen en monitoren van de status van melders is AudioLINK ontwikkeld. Met AudioLINK kan een installateur of technisch medewerker van een vastgoedeigenaar de melders snel en eenvoudig uitlezen. Je downloadt een app, waarmee je de rookmelder uitleest. Je ziet vervolgens:

  • of de melder nog goed functioneert
  • of het tijd is om de melder uit te zuigen
  • wat de batterijstatus is
  • of de sensorstatus goed is
  • hoe vaak de melder in de afgelopen periode in alarm is gegaan

Slim om te doen als de rookmelders geplaatst worden en als er periodiek onderhoud in de woning uitgevoerd wordt.

Op afstand uitlezen en monitoren met een gateway

Als collectieve verhuurder ken je de situaties waarbij je lastig bij bewoners binnenkomt. Met een gateway kun je op afstand data verzamelen en de status van melders monitoren. Je hoeft hiervoor niet in de woning te zijn. Je kunt direct de status van de melders inzien en weet of er melders zijn verwijderd, in alarm zijn gegaan of dat er onderhoud nodig is. Je kunt zelfs instellen om automatische meldingen te ontvangen. De gateway is gekoppeld aan de rookmelders en stuurt alle data extern door zodat je niet meer bij bewoners aan hoeft te kloppen.

De gateway is ideaal voor studenten- en seniorencomplexen, waar je meerdere melders en woningen op één gateway kunt aansluiten. Maar ook voor eengezinswoningen is het waardevol. In Engeland maken veel woningcorporaties al gebruik van de gateway omdat ze hiermee aanzienlijk besparen op onderhoudsritten.


Je hoeft tijdens de levensduur van de melder geen installateurs langs te sturen voor periodieke controles. Daardoor bespaar je veel onderhoudskosten als je een gateway plaatst. Bij eventuele storingen kun je ook meteen controleren of andere woningen dezelfde problemen ervaren zodat je gericht onderhoud kunt plannen. En als er stofophoping is, kun je de bewoner adviseren om de melder zelf schoon te maken, zonder dat een installateur hoeft langs te komen.

Data opslaan in Hemmink Insight

Rookmelders uitlezen met AudioLINK of op afstand met een gateway is handig, maar je wilt deze data ook opslaan om aan te tonen dat je je zorgplicht serieus neemt. Een hulpmiddel daarvoor is Hemmink Insight, een database met alle informatie over je melders. Met Hemmink Insight kun je:

  • Zien waar de melders zitten die onderhoud nodig hebben
  • Rapportages draaien
  • Werkbonnen uitdraaien en installateurs opdracht geven

Als je de rookmelders via AudioLINK uitleest, worden de gegevens met één druk op de knop in de database gezet. Het onderhoud en de vervangingen kunnen maximaal gemanaged worden met efficiëntie en dus kostenvoordeel als gevolg.

Vrijblijvend advies?

Onze adviseurs hebben jarenlange ervaring in het ondersteunen in beleidsmatige keuzes op het gebied van brand- en vluchtveiligheid. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan:

Plan een adviesgesprek

Bespaar onderhoudsritten met stofcompensatie

Veel nieuwe Ei melders zijn voorzien van stofcompensatie. Deze slimme technologie past automatisch drempelwaarden aan op basis van stofniveaus, minimaliseert vals alarm en verhoogt de betrouwbaarheid. Voor woningcorporaties en verhuurders betekent dit minder onnodige servicewerkzaamheden, lagere onderhoudskosten en tevreden bewoners. Melders met stofcompensatie zijn bovendien minder onderhoudsintensief en hebben een langere levensduur. Het mag dan een kleine investering lijken, maar op de lange termijn betaalt stofcompensatie zich dubbel en dwars uit in veiligheid en kostenbesparingen.

Recyclen van oude rookmelders

Het scheiden van melders draagt bij aan een circulaire economie, zorgt voor naleving van e-waste regelgeving, bespaart kostbare grondstoffen en vermindert CO2-uitstoot. Door melders volledig te sorteren, stimuleer je tevens de werkgelegenheid. De arbeidsinspanning betaalt zichzelf in de toekomst automatisch terug omdat de materialen opnieuw gebruikt kunnen worden.

Weee Nederland en Hemmink organiseren daarom een pilot waarbij deelnemers rookmelders gratis gescheiden kunnen inzamelen. Zo kan er onderzoek worden gedaan naar circulaire kansen. Weten hoe je meedoet aan deze pilot? Neem contact met ons op.

Onze adviseurs helpen je graag

Benieuwd hoe jij het onderhoud slim kunt aanpakken? Onze adviseurs gaan graag met je in gesprek. Neem hieronder contact met ons op.

Neem contact op

Ontdek alle stappen

Onderhoud en vervanging is een van de stappen in de Keten van Brandveiligheid. Ontdek alle stappen en garandeer een optimale vluchtveiligheid: