Het belang van de juiste IP-waarde

reiniging-voedingsmiddelenindustrie

Het reinigen van machines en apparatuur in de voedingsmiddelenindustrie kan door middel van stoom of water met behulp van hoge druk plaatsvinden. Hierbij is een hoge IP-waarde van groot belang. De wartel moet immers bescherming bieden tegen het binnendringen van vocht in de installatie. In dit artikel leggen wij uit waarom een juiste IP-waarde van belang is en geven wij je een overzicht van de verschillende IP-classificaties.

Hoge IP-waarde, ook voor componenten

Componenten van machines die in aanraking komen met vocht, zoals kabels, kabelwartels en beschermslangen, moeten een beschermingsgraad (IP-waarde) van minimaal IP66 hebben (beschermd tegen krachtige waterstralen uit alle richtingen). Beter nog is een IP-waarde van IP69K (bestand tegen binnendringen van water onder hoge druk). Om een goede werking van machines te garanderen, is het van groot belang dat niet alleen machines maar ook de componenten aan deze hoge beschermklasse voldoen.

Als een kabelwartel met een te lage IP-waarde wordt toegepast in een vochtige omgeving kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Vocht kan leiden tot schade aan machines of gevolgschade aan de installatie. Daarom is een juiste IP-waarde van groot belang.

Overzicht IP-classificatie conform EN 60529

Onderstaande tabel met IP-classificatie (Ingress Protection, IP) geeft de mate van bescherming aan tegen water, voorwerpen en stof. Het eerste cijfer geeft de beschermingsgraad aan tegen het aanraken en indringen van stof; het tweede cijfer geeft de mate van bescherming tegen vocht aan. Deze waarden zijn internationaal genormaliseerd in de EN 60529 / DIN VDE 0470 deel 1.

Whitepaper Voedselveiligheid

In het whitepaper ‘Voedselveiligheid – het belang van hygiëne in de industrie’ lees je alles over de aandachtspunten die rondom het thema voedselveiligheid een rol spelen, toegespitst op het reinigen van kabels en kabelwartels.

Vraag het whitepaper gratis aan!

Bekijk de video met uitleg over IP-waarden

De betekenis en het belang van de tweecijferige IP-waarden (IP rating) wordt duidelijk uitgelegd in deze Engelstalige video:

bron: Realpars.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *