Zes oplossingen om EMC-storingen te voorkomen

voorkom-emc-storingen

Doe ik er alles aan om elektromagnetische compatibiliteit storingen bij mijn machines te voorkomen? Of veroorzaakt mijn apparatuur zelf elektromagnetische stralingen?”

Misschien heb jij als engineer of installateur ook deze vragen en vraag jij je af of je wel alle mogelijkheden benut om je apparatuur tegen elektromagnetische compatibiliteit (EMC) te beschermen. Je streeft immers naar een storingsvrije machine of installatie.

In dit artikel lichten wij zes oplossingen van kabelwartelspecialist Pflitsch toe.

Toename EMC gevoeligheid

De elektromagnetische straling en de gevoeligheid van elektronische componenten neemt steeds meer toe. Tegenwoordig zijn we bijna overal omgeven door elektronica; van smartphones en bluetooth-apparaten tot aan digitale besturingen, frequentieregelaars, vermogensomzetters en micro smart grids. Met als gevolg dat we steeds vaker te maken krijgen met elektromagnetische compatibiliteit (EMC). Elektromagnetische invloeden kunnen de werking van machines belemmeren en storingen veroorzaken. Het is daarom van groot belang om kabels, apparatuur en behuizingen betrouwbaar tegen elektromagnetische straling af te schermen.

Investeer nu en voorkom toekomstige storingen
Kabelwartels spelen bij de EMC afscherming van een installatie een ​​belangrijke rol. Zij kunnen voorkomen dat een machine in storing valt en langdurig buiten gebruik is. Een stilstaande machine kan al snel een hoge kostenpost betekenen. Met een investering in kwalitatief hoogwaardige kabelwartels voorkom je onnodige machinestilstand, dure reparaties en ad-hoc serviceritten van medewerkers om deze reparaties uit te voeren.

Fool proof
Het tekort aan technisch geschoold personeel is ook in de industrie merkbaar. De Blueglobe EMC-kabelwartels van Pflitsch zijn fool proof: eenvoudig te monteren, zelfs door minder technisch geschoolde medewerkers. Een prettige zekerheid.

Dit zijn de 6 EMC-oplossingen van Pflitsch:

Wil je jouw apparatuur betrouwbaar afschermen tegen elektromagnetische straling? Kies dan voor de hoogwaardige en gepatenteerde EMC-kabelwartels van kabelwartelspecialist Pflitsch. Met de kabelwartels uit de series UNI Dicht® en Blueglobe® biedt Pflitsch een uitgebreid programma voor EMC-toepassingen tot Cat. 7A. Bekijk alle oplossingen van Pflitsch:

1. Blueglobe TRI®: dempingswaarden tot wel 80 dB bij 100 MHz

Met stip op nummer 1 staat de blueglobe TRI® EMC-kabelwartel. Uniek aan deze kabelwartel is zijn hoge dempingswaarde: 80 dB tot wel 100 MHz.De Blueglobe TRI® is internationaal toegelaten voor toepassingen met de strenge cat. 7A vereisten. Conform DIN IEC 61156-5 is hier tot 1000 MHz minimaal 60 dB demping vereist.De Blueglobe TRI® behaalt met minimaal 65 dB demping aanzienlijk hogere waardes. Zelfs in het frequentiebereik tot 2,5 GHz is dit doorgaans ten minste 50 dB. Ook wordt een hoge stroomdraagkracht gegarandeerd.

pflitsch-dempingswaarde

Unieke TRI veer
Rond de gevlochten afscherming van de kabel ligt een driehoekige veer. Vanwege het ontwerp van de veer wordt het aardscherm van de kabel 360 graden rondom omsloten. Door de structuur van de TRI veer blijft deze nooit in het aardscherm haken, demontage is dus zeer eenvoudig zonder het kabelscherm te beschadigen.

Eenvoudige montage, directe EMC-bescherming
Als het vlechtwerk is blootgelegd, kan de kabel gewoon door de Blueglobe TRI® worden geschoven. De TRI-veer omsluit het vlechtwerk direct veilig en zorgt meteen al voor een EMC-bescherming zonder dat de drukmoer is vastgedraaid. Hiermee wordt de afscherming mechanisch van de afdichting gescheiden en dit zorgt voor meer contactveiligheid. De kabelmantel hoeft bij deze EMC-variant alleen maar bij het contactpunt te worden verwijderd.

Waarom kies je voor de Blueglobe TRI EMC kabelwartel:

  • Hoogste dempingswaarden
  • 40% tijdbesparing door eenvoudige montage
  • Fool proof ontwerp
  • Hoge trekontlasting (zie onderstaande tabel)
  • UL-keur en internationaal toegelaten

2. UNI HF Dicht en UNI IRIS EMC Dicht

Je apparatuur betrouwbaar tegen EMC afschermen, kan ook met de EMC-kabelwartels uit de UNI-Dicht® serie van Pflitsch: UNI HF Dicht en UNI IRIS®EMC Dicht. De UNI HF Dicht-kabelwartel is de compacte versie van de UNI IRIS® EMC Dicht kabelwartel. Deze wartel is vanwege haar kleine opbouwhoogte en buitendiameter geschikt voor toepassing in kleine ruimten.Beide kabelwartels zijn voorzien van een interne ringvormige veer van roestvrijstaal en zijn eenvoudig en veilig te (de)monteren. Bij het aandraaien van de drukschroef drukt het afdichtinzetstuk deze ringvormige veer gelijkmatig rond de blootliggende gevlochten afscherming van de kabel.

3. UNI-suppressorafdichting

De redelijk geprijsde UNI-suppressorafdichting: de afscherming van de kabel wordt over een kegel in de schroefverbinding geplaatst. Te gebruiken bij standaard toepassingen als besturingskabels waarbij geen extra eisen worden gesteld aan de stroomcapaciteit.

4. UNI EMC Dicht kabelwartel

Moet je apparatuur aan hoge eisen voldoen? Dan is de UNI EMC Dicht kabelwartel een uitstekende oplossing. Het uitgevouwen gevlochten schild wordt geplaatst tussen een paar kegels in overeenstemming met DIN 89345. Deze kabelwartel bereikt daarmee een hoge stroomcapaciteit.

5. Blueglobe AC® kabelwartel

Heb je te maken met gepantserde kabels? Kies dan voor de Blueglobe AC® kabelwartel, verkrijgbaar in de maten M20 tot M85. Een speciale messing klemring maakt hierbij het contact met de kabelbewapening, conform de British Standard Armored Cables.

6. Blueglobe® EMC afgeschermde kabels met motor en datalijnen waarbij afzonderlijke aardlitzen daadwerkelijk afzonderlijk worden afgeschermd

Het EMC-scherm met spiraalvormige helften maakt de externe kabelafscherming betrouwbaar waarbij ook de beide binnenste, separaat afgeschermde draden, optimaal worden afgeschermd. Dit maakt het dus mogelijk een selectief scherm te realiseren met gebruik van slechts één kabelwartel.

ATEX en explosieveiligheid

Een deel van het assortiment Pflitsch EMC-kabelwartels is bovendien ATEX-gecertificeerd. Bekijk ook de nieuwste oplossing van Pflitsch om explosieveiligheid te realiseren.

EMC bij een bestaande bekabelingssituatie

Zoek je een product die je kunt inzetten om een bestaande bekabelingssituatie EMC veilig te maken? Dan is de EMC-adapter een goede keuze.


100 jaar ervaring van Pflitsch
Met haar 100-jarig bestaan heeft Pflitsch bewezen dat zij constant voorop loopt bij nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kabeldoorvoeringen en EMC-afscherming. Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor jouw applicatie?

Contact

Contact

Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op via onderstaand formulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *