EMC-storingen voorkomen: 7 oplossingen van Pflitsch

pflitsch-blueglobe-tri-emc

Een betrouwbare afscherming van kabels tegen elektromagnetische straling wordt steeds belangrijker. Een storing of zelfs stilstand van je productieproces wil je natuurlijk voorkomen. Elektromagnetische veiligheid krijgt daarom steeds meer prioriteit. In dit artikel lichten wij zeven oplossingen van kabelwartelspecialist Pflitsch toe om EMC-storingen te voorkomen.

Doe ik er alles aan om elektromagnetische compatibiliteit storingen bij mijn machines te voorkomen? Of veroorzaakt mijn apparatuur zelf elektromagnetische stralingen?”

EMC-gevoeligheid neemt toe

De elektromagnetische straling en de gevoeligheid van elektronische componenten neemt steeds meer toe. Tegenwoordig zijn we bijna overal omgeven door elektronica; van smartphones en bluetooth-apparaten tot aan digitale besturingen, frequentieregelaars, vermogensomzetters en micro smart grids. Met als gevolg dat we steeds vaker te maken krijgen met elektromagnetische compatibiliteit (EMC). Elektromagnetische invloeden kunnen de werking van machines belemmeren en storingen veroorzaken. Het is daarom van groot belang om kabels, apparatuur en behuizingen betrouwbaar tegen elektromagnetische straling af te schermen en om zo EMC-storingen te voorkomen.

Kennisdocument over EMC

In dit gratis whitepaper lees je meer achtergrondinformatie over het ontstaan van EMC en EMI, het belang van demping en transferimpedantie, de gevolgen van EMC-storingen en maatregelen die je kunt nemen om storingen in je bedrijfsproces te voorkomen.

TCO: investeer nu en voorkom toekomstige EMC-storingen

Kabelwartels spelen bij de EMC-afscherming van een installatie een ​​belangrijke rol. Zij kunnen voorkomen dat een machine in storing valt en langdurig buiten gebruik is. Een stilstaande machine kan al snel een hoge kostenpost betekenen. Met een investering in kwalitatief hoogwaardige kabelwartels voorkom je onnodige machinestilstand, dure reparaties en ad-hoc serviceritten van medewerkers om deze reparaties uit te voeren.

Fool proof
Het tekort aan technisch geschoold personeel is ook in de industrie merkbaar. De blueglobe EMC-kabelwartels van Pflitsch zijn fool proof: eenvoudig te monteren, zelfs door minder technisch geschoolde medewerkers. Een prettige zekerheid.

Dit zijn de 7 EMC-oplossingen van Pflitsch:

Wil je jouw apparatuur betrouwbaar afschermen tegen elektromagnetische straling? Kies dan voor de hoogwaardige en gepatenteerde EMC-kabelwartels van kabelwartelspecialist Pflitsch. Met de kabelwartels uit de series UNI Dicht® en Blueglobe® biedt Pflitsch een uitgebreid programma voor EMC-toepassingen tot Cat. 8.2 (behaald in 2023). Bekijk alle oplossingen van Pflitsch om EMC-storingen te voorkomen:

1. Blueglobe TRI®: dempingswaarden tot wel 80 dB bij 100 MHz

Met stip op nummer 1 staat de blueglobe TRI® EMC-kabelwartel. Uniek aan deze kabelwartel is zijn hoge dempingswaarde: 80 dB tot wel 100 MHz.De Blueglobe TRI® is internationaal toegelaten voor toepassingen met de strenge cat. 8.2 vereisten. Conform DIN IEC 61156-5 is hier tot 1000 MHz minimaal 60 dB demping vereist.De Blueglobe TRI® behaalt met minimaal 65 dB demping aanzienlijk hogere waardes. Zelfs in het frequentiebereik tot 2,5 GHz is dit doorgaans ten minste 50 dB. Ook wordt een hoge stroomdraagkracht gegarandeerd.

pflitsch-dempingswaarde

Unieke TRI veer
Rond de gevlochten afscherming van de kabel ligt een driehoekige veer. Door het ontwerp van de veer wordt het aardscherm van de kabel 360 graden rondom omsloten. Door de structuur van de TRI veer blijft deze nooit in het aardscherm haken, demontage is dus zeer eenvoudig zonder het kabelscherm te beschadigen.

Eenvoudige montage, directe EMC-bescherming
Als het vlechtwerk is blootgelegd, kan de kabel gewoon door de Blueglobe TRI® worden geschoven. De TRI-veer omsluit het vlechtwerk direct veilig en zorgt meteen al voor een EMC-bescherming zonder dat de drukmoer is vastgedraaid. Hiermee wordt de afscherming mechanisch van de afdichting gescheiden en dit zorgt voor meer contactveiligheid. De kabelmantel hoeft bij deze EMC-variant alleen maar bij het contactpunt te worden verwijderd. De perfecte manier om EMC-storingen te voorkomen.

Waarom kies je voor de Blueglobe TRI EMC kabelwartel:

  • Hoogste dempingswaarden
  • 40% tijdbesparing door eenvoudige montage
  • Fool proof ontwerp
  • Hoge trekontlasting (zie onderstaande tabel)
  • UL-keur en internationaal toegelaten

2. UNI HF Dicht en UNI IRIS EMC Dicht

Je apparatuur betrouwbaar tegen EMC afschermen, kan ook met de EMC-kabelwartels uit de UNI-Dicht® serie van Pflitsch: UNI HF Dicht en UNI IRIS®EMC Dicht. De UNI HF Dicht-kabelwartel is de compacte versie van de UNI IRIS® EMC Dicht kabelwartel. Deze wartel is vanwege haar kleine opbouwhoogte en buitendiameter geschikt voor toepassing in kleine ruimten. Beide kabelwartels zijn voorzien van een interne ringvormige veer van roestvrijstaal en zijn eenvoudig en veilig te (de)monteren. Bij het aandraaien van de drukschroef drukt het afdichtinzetstuk deze ringvormige veer gelijkmatig rond de blootliggende gevlochten afscherming van de kabel.

3. UNI-suppressorafdichting (UNI Entstör)

De redelijk geprijsde UNI-suppressorafdichting (UNI Entstör): de afscherming van de kabel wordt over een kegel in de schroefverbinding geplaatst. Te gebruiken bij standaard toepassingen als besturingskabels waarbij geen extra eisen worden gesteld aan de stroomcapaciteit.

4. UNI EMC Dicht kabelwartel

Moet je apparatuur aan hoge eisen voldoen? Dan is de UNI EMC Dicht kabelwartel een uitstekende oplossing. Het uitgevouwen gevlochten schild wordt geplaatst tussen een paar kegels in overeenstemming met DIN 89345. Deze kabelwartel bereikt daarmee een hoge stroomcapaciteit.

5. Blueglobe AC® kabelwartel

Heb je te maken met gearmeerde kabels? Kies dan voor de Blueglobe AC® kabelwartel, verkrijgbaar in de maten M20 tot M85. Een speciale messing klemring maakt hierbij het contact met de kabelbewapening, conform de British Standard Armored Cables. Neem voor meer informatie over dit type kabelwartel contact op met onze sales collega’s via sales@hemmink.nl.

6. Blueglobe® EMC afgeschermde kabels met motor en datalijnen waarbij afzonderlijke aardlitzen daadwerkelijk afzonderlijk worden afgeschermd

Het EMC-scherm met spiraalvormige helften maakt de externe kabelafscherming betrouwbaar waarbij ook de beide binnenste, separaat afgeschermde draden, optimaal worden afgeschermd. Dit maakt het dus mogelijk een selectief scherm te realiseren met gebruik van slechts één kabelwartel. Neem voor meer informatie over dit type kabelwartel contact op met onze sales collega’s via sales@hemmink.nl.

7. EMC-adapter om een bestaande bekabelingssituatie EMC-veilig te maken

Zoek je een product die je kunt inzetten om een bestaande bekabelingssituatie EMC-veilig te maken? Dan is de EMC-adapter de beste keuze, ook verkrijgbaar in een deelbare variant.


Met haar 100-jarig bestaan heeft Pflitsch bewezen dat zij constant voorop loopt bij nieuwe ontwikkelingen op het gebied van kabeldoorvoeringen en EMC-afscherming. Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor jouw applicatie? Neem contact met ons op, wij adviseren je graag!

Contact

Contact

Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op via onderstaand formulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *