“Op food mag je niet concurreren”

normendag-hans-van-de-steen

Dit was de kernboodschap van de kennissessie over normen en food die brancheorganisaties GMV en DFMI op 6 oktober jl. organiseerden. Een interessante middag waar gesproken werd over de verschillende normen en certificeringen, hygiëne risico-analyses (HRA), ontwikkelingen in de Machinerichtlijn en nog veel meer.

Normen hebben we nodig

Normen en voorschriften hebben we nodig om voedsel hygiënisch te produceren en voedselveilig te verwerken. Voldoen aan de normen helpt om een sterke sector te blijven. Want die nr. 2 positie in de agro-food wereldwijd wil Nederland graag behouden.

Er zijn nogal wat normen voor de levensmiddelenindustrie. Om een paar te noemen: GFSI, BRCGS, IFS, ISO22000 en FSSC 22000. Zien we door al deze bomen het (voedselveiligheids)bos nog? Gelukkig bracht deze bijeenkomst een stukje verduidelijking.

Werkt de normering alleen maar kostenverhogend?

Dat zeker niet. Een product dat voldoet aan de geldende normen en voorschriften en een hygiënisch design heeft, zal duurder in aanschaf zijn maar is uiteindelijk risico-verlagend. Op besmettingen en recalls zit geen enkele voedselproducent te wachten. Zeker als je bedenkt dat alleen de registratie van een recall al een enorm bedrag is en ook de machinebouwer mede-verantwoordelijk gehouden kan worden.

Wat komt een machinebouwer tegen in de praktijk?

Wat zijn de huidige uitdagingen van een machinebouwer? Patrick van de Mortel van Saucecompany vertelde erover: hoge prijsdruk, personeelstekort, hoge energiekosten, tekort aan grondstoffen. Maar ook: ik moet uitgaan van de expertise van mijn leveranciers. En dat wil Hemmink met haar partners Pflitsch, Flexa en Wiska zijn: een betrouwbare kennispartner.

Dit betekent Hemmink voor jou

Een kennispartner op het gebied van voedselveiligheid die de juiste oplossingen en producten voor de voedingsmiddelenindustrie levert, dat is Hemmink. Zodat jij als machinebouwer, system integrator, engineer of QA-manager kunt vertrouwen op onze oplossingen voor kabeldoorvoer, kabelbescherming en kabelgeleiding.

Het bewustzijn voor hygiëne en voedselveilig produceren is absoluut aanwezig. Met op elkaar afgestemde normen gaat dat zeker lukken en bereiken we ons doel: de voedselveiligheid in Nederland op een hoger niveau brengen.

Meer weten over hygienic design?

Wij adviseren je graag over hygiënisch ontwerpen in de food industrie

Tel. 038 – 4698200

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *