Werk tot 10x sneller en vermijd faalkosten
Stekerbaar Installeren

Wat is stekerbaar installeren?
Stekerbaar installeren is een efficiënte methode waarbij kabels en elektrisch (schakel)materiaal kant-en-klaar geleverd worden: op maat gemaakt en voorzien van de juiste connectoren. De installateur hoeft zelf geen producten in elkaar te zetten en kan direct aan de slag met installeren. Op deze manier wordt de kans op aansluitfouten verminderd en kan de installateur sneller werken.
10X
Tot 10x sneller installeren (t.o.v. de conventionele methode)
90%
Tot 90% minder faalkosten
Plug & Play
Plug & play installeren
Anders denken door schaarste
De combinatie van het tekort aan goede vakmensen en kortere bouwtijden vraagt om een andere aanpak in de bouwsector. Daarnaast heeft de markt ook nog te maken met de stijgende vraag naar flexibiliteit, circulair bouwen en duurzaamheid. Deze situatie vergt creativiteit en nieuwe manieren van bouwen, ook voor de installatiebranche. Stekerbaar installeren kan de oplossing zijn voor de uitdagingen in deze branche.
Stekerbaar of conventioneel installeren: wat zijn de verschillen?
Conventionele installatie
Bij de conventionele manier van installeren bestelt de installateur de materialen bij de elektrotechnische groothandel: buis en draad of bedrade flexibele buis, inbouw- en centraaldozen, schakelmateriaal en natuurlijk een groepenkast. Dit wordt bij het project op locatie allemaal op maat gemaakt en aangesloten. Dit is arbeidsintensief, duurder en vergt kennis en kunde op het gebied van elektrotechnische installaties.
Stekerbare installatie
Wanneer we dezelfde installatie stekerbaar gaan uitvoeren, wijzigt de werkwijze. Allereerst hoef je op locatie geen leidingen meer te trekken, te knippen of af te doppen. Dat scheelt op de bouw veel tijd. Deze werkzaamheden verschuiven naar kantoor voor volledige pre-engineering van het project. Dit kan de leverancier van de stekerbare oplossingen uitvoeren, een assemblage bedrijf of de installateur zelf.

Voor de rest van het stekerbare project zien de stappen er als volgt uit:
- De uitgangspunten voor het specifieke project met stekerbaar installeren worden bepaald. Dit kan in samenspraak met een specialist.
- De stekerbare installatie wordt in detail uitgewerkt. Hierdoor wordt inzichtelijk welke materialen nodig zijn.
- De benodigde materialen worden besteld en de pre assemblage werkzaamheden worden uitgevoerd.
- De producten worden op het juiste moment op de juiste locatie geleverd.
Gratis demobox
Stekerbare producten zelf ervaren? Vraag de gratis demobox aan.
Total cost of ownership
De tijd waarin kosten alleen berekend werden op basis van de aanschafprijs is voorbij. Het overkoepelende thema ‘Total Cost of Ownership’ (TCO) is in veel branches al de standaard geworden. Door naast de aanschafprijs ook de kosten op lange termijn in kaart te brengen, ontstaat een realistischer beeld van het totale kostenplaatje. De keuze voor conventioneel installeren of stekerbaar installeren heeft invloed op de TCO. In veel gevallen, met name bij grote projecten waar veel repeterende werkzaamheden zijn, kan stekerbaar installeren een lagere TCO opleveren.
Lagere TCO door:
- Tijdbesparing
- Lagere arbeidskosten
- Faalkostenreductie tot wel 90%
- Minder afval en opslagkosten
- Milieuvriendelijk, herbruikbaar en recyclebaar
Tijdbesparing: 3 tot 10 keer sneller werken
Met stekerbaar installeren kunnen installateurs snel monteren. Hierdoor wordt de installatietijd op de bouw wordt aanzienlijk lager. Gezien de steeds kortere bouwtijden en het gebrek aan personeel is dit een groot voordeel. Vooral bij grote projecten met veel repeterende handeling kan je met stekerbaar installeren wel 3 tot 10x sneller werken. Je installateurs kunnen meer doen in minder tijd.
Lagere arbeidskosten
In tegenstelling tot conventioneel installeren richt stekerbaar installeren zich vooral op de kracht van de voorbereiding. De installateur hoeft zelf geen producten meer in elkaar te zetten, kabels te trekken en componenten aan te sluiten, maar kan direct starten met installeren. De bekabeling wordt niet meer ad hoc op locatie gemaakt, maar vooraf, in een gecontroleerde omgeving. Door de voorbereiding kan er vijf tot tien keer sneller worden gewerkt. Daarnaast is er voor de stekerbare installatie minder vakkundig personeel nodig.
Minder faalkosten
Door de stekers met specifieke kleur- en vormcodering kan een installateur eigenlijk geen fouten meer maken. Hierdoor worden aansluitkosten en faalkosten sterk verminderd. Een goede voorbereiding, waarbij de juiste aansluit- en doorschakelpunten en kabellengtes worden bepaald en uitgetekend, is hiervoor essentieel.
Waar de spanningvoerende zwarte en witte stekers uitwisselbaar zijn, is de bruine steker dat niet. De bruine steker kan met behulp van een schakelaar of bewegingssensor de aangesloten verlichting in werking stellen en kan als schakelleiding maar op één manier met de schakelbox verbonden worden. Een installateur kan dit nooit verkeerd aansluiten, het is dus bestand tegen falen. Bovendien zijn aanpassingen snel en eenvoudig door te voeren, en dat zonder hak- en breekwerk achteraf.
Minder afval en opslagkosten
Doordat de voorgemonteerde kabels op het juiste moment geleverd worden, hoef je minder grote voorraden op de bouwplaats aan te houden. Bovendien is het veel overzichtelijker voor de installateurs. Er gaat minder tijd verloren om te zoeken naar de juiste lengtes snoeren en stekers, want alles wordt per verdieping of per appartement aangeleverd. Je hoeft niet meerdere keren op de bouwplaats heen en weer te lopen omdat je niet het juiste materiaal bij de hand hebt. Ook heb je minder afval op de bouwplaats aangezien alles al op maat is gemaakt.
Brandveilig en stekerbaar installeren met Adels T-splitters
Voor het stekerbaar installeren van de verlichting bij IEKC Lichtenvoorde zocht Binx Smartility een goede partner voor de bekabeling. Hemmink heeft samen […]Veiligheid stekerbaar installeren
Met stekerbaar installeren werk je snoeren en verbindingen weg zodat het niet meer in het zicht is. Je moet er daarom op kunnen vertrouwen dat het minstens zo veilig is als conventioneel installeren, zo niet veiliger. Hoe efficiënt een manier van werken ook is, veiligheid moet altijd voorop staan.

Installeren volgens de norm
Vanzelfsprekend moet het stekerbare systeem, naast de algemene NEN 1010, aan de specifieke norm voor stekerbaar installeren voldoen, de zogenaamde EN 61535. Daarnaast moeten alle snoeren volledig CPR-gecertificeerd zijn en voorzien van een DoP-verklaring.
Wet- en regelgeving voor technische installaties
De snoeren van Adels worden geleverd in de CPR brandklassen Eca, Dca, Cca en de hoogwaardige B2ca klasse. De B2ca-snoeren van Adels voldoen aan de strengste veiligheidsnormen op het gebied van de NEN 8012 CPR norm voor stekerbare installaties. Deze snoeren mogen zelfs toegepast worden in omgevingen met grote gevolgschade en een hoog afbreukrisico, zoals bijvoorbeeld zorgcentra, grote bijeenkomstruimtes of woonruimtes met logiesfunctie.
Daarnaast heeft Adels in de verdeel- en schakelboxen een extra veiligheidsaspect in de vorm van trekontlasting ingebouwd. Deze ingebouwde voorziening zorgt voor een stuk extra veiligheid. Als een steker in zijn geheel in de schakelbox wordt gestoken, zal hij automatisch worden vergrendeld. Op dat moment is er een correcte verbinding gemaakt en is er geen kans op spanningoverslag waardoor warmte-ontwikkeling kan ontstaan. Zelfs bij trekspanning op het snoer blijft de steker door deze trekontlasting verbonden met de schakelbox. Een brandgevaarlijke situatie is daarom uitgesloten.
Stekerbaar installeren met Hemmink
Als kennispartner denken wij met je mee over de beste oplossing. Ten aanzien van de levering kunnen we veel werk voor jou uit handen nemen. In samenwerking met onze groothandel partners zorgen we ervoor dat de materialen per verdieping of per ruimte worden verpakt en op het juiste moment op de bouwplaats worden geleverd. Dat is nog eens slim en snel installeren!