Visverwerking robotiseert met hygiënische bekabeling van Hemmink

In de visverwerkende industrie is veel vraag naar automatisering. Toch is VCU Robotics de enige in de Benelux die klantspecifieke robotsystemen voor deze bedrijfstak ontwikkelt en realiseert. Bij de engineering volgt zij strikte eisen op het gebied van voedselveiligheid en verwerkt zij hygiënische bekabeling van Hemmink. 

Diverse systemen heeft VCU Robotics al in het veld staan, zowel op kotters als aan wal. Een bijzondere prestatie voor de start-up uit Urk die pas driekwart jaar operationeel is. Hun pick & place units en sorteermachines voorzien duidelijk in een grote en stijgende behoefte aan automatisering. Dat onderkent ook de Viscoöperatie Urk (VCU), die aandeelhouder en naamgever is.

Merk

  • klant

  • VCU Robotics

  • Interview

  • Arie Baak

Veel handwerk

“De visverwerkende sector is arbeidsintensief en loopt qua automatisering achter op de landbouw”, weet mede-eigenaar en bedrijfsleider Arie Baak. “Voor het fileren, portioneren en verpakken van verse vis is veel personeel nodig, maar weinig beschikbaar. Het inleggen van machines gebeurt nog handmatig, want vis is geen homogeen product; elke vis is anders.” Net zoals de procesautomatisering die het Urker bedrijf klantspecifiek ontwerpt en assembleert om de personeelstekorten op te vullen.

Grootste visverwerker

Volgens Baak, die net als zijn compagnon Urker roots heeft, is het vissersdorp de grootste visverwerker van Europa. Voldoende lokaal potentieel dus om het vijf man sterke bedrijf uit te bouwen. Dat ‘laaghangend fruit’ willen de jonge ondernemers nu graag plukken, nadat zij vier jaar lang werkten voor VCU-TCD, de machinefabriek van de coöperatie. Toch is Urk voor hen geen gespreid bedje: “We moeten ons extra bewijzen, want een Urker vertrouwt eerder iemand van buiten.” De engineers zijn echter zozeer technology driven dat ze zich sowieso niet willen beperken tot visverwerkende klanten.

Hygienic Design

Hoewel VCU Robotics als total supplier de robotsystemen ook plaatst, installeert, in bedrijf stelt en onderhoudt, vormen engineering en assemblage de primaire activiteiten. De machine-ontwerpen moeten van materiaalkeuze tot en met afdichtingen aan richtlijnen voor hygienic design voldoen. Alleen zo kunnen de visverwerkende bedrijven het risico op besmetting door achterblijvende micro-organismen beperken. Een besmetting kan onder andere leiden tot ziektes, terugroepacties (recalls) van producten en reputatieschade met alle financiële gevolgen van dien.

Reinigbaarheid van machines

“Onze ontwerpen voldoen aan de strengste eisen ten aanzien van voedselhygiëne”, zegt Baak. Zo voorkomen ronde buizen en aflopende behuizingen van de besturingskasten dat voedselresten blijven liggen. Daarnaast wordt sterk rekening gehouden met de reinigbaarheid van de machines en apparatuur. Die worden namelijk gereinigd met water of stoom onder hoge druk. Alleen componenten met de hoogste IP-waarde (IP 68 en IP69) beschermen de machines daar maximaal tegen. Zodoende verwerkt VCU Robotics veel IP68 en IP69 componenten, afkomstig van Hemmink.

Expert in voedselhygiëne

Hemmink heeft veel expertise op het gebied van van hygiënisch ontwerp van machines en voedselproductielijnen. Zij adviseert machinebouwers, voedselverwerkende bedrijven, industriële installateurs en engineers op het gebied van ontwerp, reiniging en wet- en regelgeving. Tegelijkertijd beschikt Hemmink over een uitgebreid assortiment oplossingen op het gebied van kabeldoorvoer, kabelgeleiding en kabelbescherming van de gerenommeerde fabrikanten Pflitsch, Wiska en Flexa.

Hygiënische bekabeling

VCU Robotics levert regelmatig machines met transportbanden waarvan de aandrijvingen met encoders zijn opgebouwd. Daarbij staan de kabelverbindingen tussen de besturingskasten en motoren bloot aan potentiële besmetting en mechanische belasting. Om die besturingskabels tweevoudig te beschermen maakt het bedrijf gebruik van speciale hygiënesets van Flexa. Deze sets bestaan uit een flexibele slang en bijbehorende wartels, alle IP69K.

“We hebben prima contact met Hemmink en als ik iets wil weten, hoef ik maar te bellen. We gaan hun hygiënische bekabeling beslist vaker gebruiken.

Dubbele bescherming

“Doordat de besturingskabels door de slang lopen, hoeven wij geen speciale voedselveilige kabels toe te passen”, aldus Baak. “Wij gebruiken meestal de grootste diameter van slangen, maar Hemmink biedt keuze uit diverse diameters en lengtes. De Flexa food slang en connectoren zijn niet alleen hygiënisch en makkelijk te reinigen, ook beschermen ze de kabels tegen beschadiging en daarmee op onderhoud.” Baak is erg enthousiast over de producten én de samenwerking: “We hebben prima contact met Hemmink en als ik iets wil weten, hoef ik maar te bellen. We gaan hun hygiënische bekabeling beslist vaker gebruiken. Vissen naar complimenten is niet nodig.

Meer weten over hygienic design?

Onze specialisten vertellen je graag alle ins en outs over hygienic design en reiniging. Neem vrijblijvend contact met ons op, wij denken graag met je mee.

Stuur een mail