Praktische oplossingen voor hygiënisch bekabelen

“In ons vorige blog over hygiënisch bekabelen schreven wij dat Hygienic Design producten het risico op een besmetting in de voedingsindustrie beperken. In dit blog laten wij een aantal praktische oplossingen zien waarmee je in een fabriek hygiënisch kunt bekabelen. Zo voorkom je dat kabels en componenten een mogelijk risico voor de voedselveiligheid vormen.

Partners in voedselveiligheid 

“Als het gaat om hygiënisch bekabelen werkt Hemmink samen met drie betrouwbare fabrikanten: Pflitsch, Flexa en Wiska. Met deze partners bieden wij je een compleet pakket aan oplossingen waarmee je hygiënisch kunt bekabelen: voedselveilige Hygienic Design kabelwartels, kabelgeleiding en beschermslangen”

Waarom kabels en toebehoren een risico vormen voor de voedselveiligheid

“Als machinebouwer of engineer in de voedingsindustrie heb je kabeldoorvoeroplossingen nodig die geschikt zijn voor (rechtstreeks) contact met voedingsmiddelen. Want niet alleen de machines die in de voedingsindustrie ingezet worden, maar ook toebehoren en componenten zoals kabels, connectoren, kabelwartels en beschermslangen, moeten goed te reinigen en te onderhouden zijn. Je wilt immers voorkomen dat vuil of voedselresten (bacteriën) achterblijven en zich gaan nestelen waardoor er een besmetting kan ontstaat.”  

Hygienic Design (HD) oplossingen voor kabeldoorvoer 

“Producten die ontworpen zijn volgens Hygienic Design zijn dan de oplossing. Deze producten voldoen aan de geldende wetgeving voor de voedingsmiddelenindustrie en dragen door hun vormgeving en betere reinigbaarheid bij aan het beperken van de risico’s op besmetting.”  

Oplossingen van Hemmink

Hemmink biedt de volgende Hygienic Design oplossingen:

  1. blueglobe CLEAN Plus, de Hygienic Design kabelwartel van Pflitsch
  2. hatGLAND, de kabelwartel met lage opbouw van Wiska
  3. voedselveilige beschermslangen van Flexa
  4. Open draadgoten en het Single Wire System (SWS) van Pflitsch (hierover vertel ik meer in mijn volgende blog)

“Als we inzoomen op de kabelwartels zien we grote verschillen tussen een Hygienic Design-wartel en een standaard wartel: 

Hygienic Design wartel versus standaard RVS-wartel 

“Ten opzichte van standaard kabelwartels hebben Hygienic Design kabelwartels veel voordelen. Waar de standaard RVS-wartel open ruimtes en rillen heeft, zichtbaar schroefdraad en ruimte tussen de wartel en de behuizing, heeft een Hygienic Design kabelwartel geen zichtbaar schroefdraad en een all-over glad oppervlak. Bacteriën kunnen zich niet hechten en krijgen zo geen kans om zich te nestelen in spleten, rillen of open tapgaten. Dankzij de hoge IP-waarde en corrosiebestendigheid zijn deze kabelwartels gemakkelijk en betrouwbaar te reinigen, ook met hogedruk(-reinigers).” 

Pflitsch RVS kabelwartel
Pflitsch blueglobe CLEAN Plus kabelwartel
Standaard RVS-wartelHygienic Design wartel
Ruimte tussen kabel, sealing en drukschroefGladde oppervlakken
Scherpe en hoekige sleutelvlakkenAfgeronde sleutelvlakken
Schroefdraad zichtbaarSchroefdraad onzichtbaar
IP-waarde afhankelijk van merkHoge IP-waarde
Lastiger te reinigenUitstekend te reinigen

Of een RVS-wartel geschikt is om toe te passen, heeft te maken met de zonering: de plaats waar de wartel in het proces toegepast wordt. In de non-food zone zal een RVS-wartel voldoende zijn, maar in situaties met rechtstreeks contact met voedsel (food-zone of splash-zone) is een HD-wartel vereist.

Blueglobe CLEAN Plus wartel van Pflitsch doorstaat Riboflavin test met glans 

Dat de blueglobe CLEAN Plus wartel echt goed te reinigen is, bewijst ook de Ribovlafin test die Pflitsch met deze Hygienic Design wartel uitgevoerd heeft. Deze fluorescentietest is ontworpen om de reinigbaarheid van componenten aan te tonen.  

Hoe werkt zo’n test precies? Het onderzochte item, in dit geval de kabelwartel, wordt bevochtigd met een in water oplosbare testoplossing met riboflavine. Deze oplossing fluoresceert wanneer het blootgesteld wordt aan UV-licht.

Links zie je de test uitgevoerd met een standaard wartel, rechts is de test uitgevoerd met de blueglobe CLEAN Plus wartel van Pflitsch. Na de test waren er met UV-licht geen sporen van riboflavine meer te vinden op de blueglobe CLEAN Plus®.

Ribovlafin test, uitgevoerd met standaard RVS wartel
Ribovlafin test, uitgevoerd met blueglobe CLEAN Plus wartel van Pflitsch
Ribovlafin test, uitgevoerd met blueglobe CLEAN Plus wartel van Pflitsch
Ribovlafin test, uitgevoerd met standaard RVS wartel
ehedg-logo

Wartels met EHEDG-approval 

Wil je je installatie hygiënisch bekabelen en Hygienic Design kabelwartels toepassen in je installatie? Kies dan voor een EHEDG- gecertificeerde wartel. Je bent er dan van verzekerd dat de wartel helemaal voldoet aan de EHEDG-richtlijnen voor voedselveiligheid. De blueglobe CLEAN Plus van fabrikant Pflitsch was de eerste wartel ter wereld die EHEDG gecertificeerd is. Dit is niet vanzelfsprekend, niet alle wartelfabrikanten zijn in het bezit van een EHEDG-certificaat. Wij zijn er trots op te kunnen melden dat EHEDG het certificaat van Pflitsch opnieuw heeft verlengd, dit in tegenstelling tot andere wartelfabrikanten.
 

Geen standaardoplossing voorhanden?

Pflitsch biedt ook oplossingen op maat, precies toegespitst op jouw machine of installatie. Heb je een concreet vraagstuk op het gebied van hygiënisch bekabelen waar geen standaardoplossing voorhanden is? Neem contact met ons op, dan zoeken wij samen met Pflitsch naar een passende oplossing.

Weinig installatieruimte?

Heb je weinig installatieruimte, dan adviseren wij je de compacte Hygienic Design wartel van fabrikant Wiska, de HatGland. Deze kabelwartel onderscheidt zich door zijn lage opbouw wat een groot voordeel kan zijn bij machines waar beperkte installatieruimte beschikbaar is.

wiska-hatgland-lage-opbouw

Kabelbescherming in de voedingsindustrie 

Als we spreken over kabelwartels, mogen kabels en de kabelbescherming natuurlijk niet achterblijven. In de voedingsindustrie worden kabels niet alleen blootgesteld aan mechanische belasting en extreme temperaturen, maar ook aan agressieve chemicaliën en reinigingsmiddelen. De hygiënische kabelbeschermslangen van de fabrikanten Pflitsch en Flexa zijn dan uitstekende oplossingen om hygiënisch te bekabelen.
 

pflitsch-blueglobe-cleanplus-wartels-slangen

Beschermslangen van Flexa en Pflitsch 

Fabrikant Flexa, specialist in beschermslangen, biedt voor de voedingsindustrie twee types beschermslangen (de kunststof Airflex slang en de metalen Liquid Tight) die beide glad van binnen (voor het eenvoudig doorvoeren van kabels) en glad van buiten zijn. Type Liquid Tight is ook nog eens extreem vloeistofdicht. Ook Pflitsch heeft beschermslangen in het pakket die van binnen en buiten glad zijn en die je prima kunt combineren met de blueglobe CLEAN Plus, de Hygienic Design wartel van Pflitsch. Bekijk alle oplossingen van Pflitsch in de Hygienic Design brochure. Alle genoemde beschermslangen zijn bestand tegen de reinigings- en desinfectiemiddelen die in de voedingsindustrie toegepast worden.


Tip: Pas hygiënisch design al toe in de ontwerpfase 

“Wanneer je bij de engineering van een machine al weet in welke branche de machine toepast wordt, is dat een groot voordeel. Je kunt dan gelijk vanaf het begin Hygienic Design producten integreren in de machine. Dit wordt namelijk een dure kostenpost als in een later stadium de machine aangepast moet worden op basis van de hygiëne-eisen.”

Moet de wartel, naast de strenge hygiëne-eisen, ook EMC-compatibel en explosiebestendig zijn? Bekijk dan eens de andere varianten in blueglobe CLEAN Plus serie van Pflitsch. Daar zijn ook EMC en EX-oplossingen voorhanden.

“In ons volgende blog gaan wij dieper in op de materie rondom kabelgeleiding. Welke oplossingen zijn er op het gebied van kabelgoten en draadgoten? We kunnen alvast verklappen dat fabrikant Pflitsch hier flink uitpakt!”

Eerdere blogs gemist?

Dit is het vierde deel van onze blogserie over voedselveiligheid in de voedingsmiddelenindustrie. Heb je onze eerdere blogs gemist? Bekijk ze hier terug:

blog 1: hoe beperk je het risico op besmetting
blog 2: wetgeving en voedselveiligheid
blog 3: hygiënisch bekabelen vraagt meer bewustwording

Contact

Contact

Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op via onderstaand formulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *