Wat moet je weten over een rookmelder voordat je er een aanschaft?

Rookmelders-Ei-Header

Een keuze maken is soms lastig, want we willen allemaal de zekerheid dat we de ‘juiste’ keuze maken. Aangezien daar niet altijd de garantie voor is, blijven we soms twijfelen. Zo ook de installateur die een juiste keuze bij de aanschaf van een rookmelder moet maken. Het gaat namelijk om de veiligheid van bewoners en rookmelders redden hun levens. Wij helpen jou graag bij het maken van deze keuze!

Nieuwsgierig? Hierbij alvast een tipje van de sluier: bepaal de juiste plaats via de norm NEN 2555 en kies altijd voor lithiumbatterijen: je wilt immers 10 jaar zorgeloze veiligheid bieden.

Divers aanbod

Op de markt is er een groot aanbod aan diverse soorten rookmelders te vinden: optische melders, thermische melders, hittemelders, koolmonoxidemelders en gecombineerde hitte/ rookmelders. Maar wanneer gebruik je nu welke melder en wat zijn de grote verschillen? Hieronder een schema met daarin op hoofdlijnen de belangrijkste verschillen tussen de diverse soorten melders.

Optische melder

De optische melder is geschikt voor een snelle detectie van langzaam smeulende branden en daardoor universeel toepasbaar. Optische melders reageren het snelst op de meest voorkomende branden in woningen. De melder wordt toegepast daar waar het plaatsen van een melder volgens het Bouwbesluit verplicht is. Je kunt de optische melder gebruiken in veel ruimtes in een woning, zoals: traphuis, hal, (woon/slaap-)kamer en overloop.

Thermische melder/hittemelder

De thermische melder/ hittemelder wordt als alternatief voor de standaard rookmelders geplaatst, daar waar rookmelders ongewenste meldingen kunnen geven door vocht, damp of stof. Hittemelders gaan in alarm bij een temperatuur van ca. 58°C. In de praktijk werken deze melders trager dan rookmelders en ze zijn te gebruiken in/bij onder andere de overloop, keuken en de garage.

Koolmonoxidemelder

Koolmonoxide ontstaat bij een onvolledige verbranding in bijvoorbeeld slecht functionerende CV-ketels, geisers en open haarden. Een koolmonoxidemelder meet met een hoogwaardige elektro-chemische sensor iedere 50 seconden het CO-niveau en zorgt voor een directe melding als dit niveau te hoog wordt.

Multisensormelder

De multisensormelder detecteert zowel rook als een toename van de temperatuur, waardoor deze melder nog sneller reageert. De multisensor reageert daarmee snel en adequaat op zowel langzaam smeulende branden als op snel uitslaande branden. Deze melder is uitstekend in te zetten op lastig bereikbare locaties zoals vides, hoge plafonds of trappenhuizen.

In deze blog vertellen wij jou graag meer over de optische rookmelder, maar mocht je meer informatie willen over één of meerdere van onze andere melders, neem dan vooral contact met ons op.

Twee soorten rookmelders

Wist jij dat er 2 verschillende soorten optische rookmelders zijn? In Nederland kennen we de 230 volt gevoede melder (met een backup- batterij) en de batterijgevoede melder. De 230V is nu verplicht bij nieuwbouw, grootschalige renovatie en kamergewijze verhuur. De batterijgevoede melder is overal toegestaan waar buiten bouwbesluit (wetgeving) melders geplaatst worden.

Op dit moment zien we dat veel woningbouwcorporaties of consumenten vaak de batterijgevoede rookmelders kopen. Maar wat is nu precies het verschil tussen de 230 volt gevoede melder en de batterijgevoede melder? Het grootste verschil is dat de 230 volt gevoede melder is aangesloten op het lichtnet en hiermee 2 voedingsbronnen heeft. De batterijgevoede melder is enkel afhankelijk van 1 bron, namelijk de batterij. Dit neemt niet weg dat een batterijgevoede melder ook een prima keuze is, maar de kwaliteit van een rookmelder speelt hierbij een erg belangrijke rol.

Verschillende batterijen

Zowel de 230 volt gevoede melder als de batterijgevoede melder bestaan met (gewone) alkalinebatterijen (gaan slechts 2 jaar mee) óf met lithiumbatterijen (gaan 10 jaar mee). Eigenlijk is dit ook direct het belangrijkste: als je 10 jaar lang veiligheid wilt zonder gedoe kies je voor een 10-jaars lithiumbatterij. Nu hoor ik je denken: heb ik bij een 230 volt gevoede melder ook een duurdere 10-jaars lithiumbatterij nodig?

De batterij wordt continu opgeladen

Als je een 230 volt melder hebt, functioneert de batterij als een back-up. Zodra de spanning wegvalt, blijft de melder functioneel. De batterij gaat, hoe raar dat ook klinkt, ook op als hij niet gebruikt wordt. Bij een 230 volt melder met lithiumbatterij wordt de batterij continu opgeladen. Bij een 230 volt melder met alkalinebatterij moet je de batterij vervangen.

Niemand staat te springen om de batterij te vervangen

Geen enkele bewoner staat te springen om de batterij van zijn/haar rookmelder te vervangen, maar al helemaal niet om 4 uur ’s nachts. Toch gaat een rookmelder ’s nachts af omdat de temperatuur op dat moment het laagst is. De batterijspanning die op dat moment  al aan de krappe kant is, wordt door de kou ‘s nachts nóg iets minder. In woonhuizen gaat de melder vaak rond een uur of 4 uur ’s nachts af, aangezien dit het koudste moment in huis is.

Verschil lithium batterij en gewone batterij

Erg weinig mensen weten het verschil tussen een lithium batterij en een (gewone) alkalinebatterij. Simpel gezegd is de alkalinebatterij de goedkopere variant. Vandaag de dag zien we dat er in nieuwbouw nog heel veel Ei146 melders (230 volt gevoede rookmelders met alkalinebatterij) toegepast worden, puur vanwege de lagere aanschafprijs. Het nadeel hiervan is dat de bewoners van deze nieuwbouwhuizen elke 2 jaar om 4 uur ‘s nachts wakker schrikken van het gepiep van hun rookmelder.

Lithium 10-jaars batterij is het meest betrouwbaar

Een rookmelder die beschikt over een 10-jaars lithiumbatterij is het meest veilig omdat het van groot belang is dat een rookmelder altijd werkt. Dit klinkt misschien heel logisch, maar als je een batterij hebt die na 2 jaar al vervangen moet worden, dan is er een groot risico dat dit niet gebeurt óf te laat gebeurt. Dit leidt ertoe dat je misschien wel een rookmelder hebt, maar dat hij niet functioneert.
Een melder met 10-jaars lithium batterijen is dus een duurzame keuze. Zo zijn er minder serviceritten nodig van installateurs of servicediensten en weet je zeker dat de bewoners 10 jaar lang verzekerd zijn van een brandveilige woning.

Total Cost of Ownerschip

Total cost of ownership (TCO) is een thema dat steeds vaker op tafel komt bij de installateur. Niet langer wordt alleen gekeken naar de aanschafprijs van een melder; de installateur houdt ook rekening met de totale kosten van aanschaf, inclusief het onderhoud en beheer van de melder door de jaren heen.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om alleen naar de initiële aanschafkosten van een rookmelder te kijken, zal dit op langere termijn vaak nadelige gevolgen hebben. Als het om brandveiligheid gaat, zijn de kwaliteit, prijs en betrouwbaarheid tijdens de productselectie zwaarwegende factoren. De totale productkosten, waarbij je dus ook de kosten voor onderhoud, controle en vervanging mee moet rekenen, hangen namelijk niet af van de aanschafprijs alleen. Juist door de totale kosten over de levensloop van het product te berekenen kan je een flinke kostenbesparing realiseren.

4 reacties op “Wat moet je weten over een rookmelder voordat je er een aanschaft?

 1. Rook_en warmtemelders geven een bepaalde straling af .Er is nogal verschil in de types qua straling ,ik mag gerust stellen , heel veel verschil . De ene geeft Nina 95 eenheden V af , terwijl er ook zijn die nog geen 20 eenheden afgeven . Hoe zit dat nu precies ? Straling wordt zo langzamerhand een echte issue . Wij kunnen er gewoonweg niet meer omheen.graag hoor ik uw expertise

  1. Ei Electronics voldoet aan de Europees ‘Radio Equipment Directive’ (RED) en daarmee aan alle veiligheid- en gezondheidsnormen.

   De ‘radio equipment directive’ 2014/53/EU (RED) stelt een kader vast voor het op de markt brengen van radioapparatuur door eisen te stellen aan veiligheid en gezondheid, elektromagnetische compatibiliteit en efficiënt gebruik van het radiospectrum. Het biedt ook de basis voor nadere regelgeving met betrekking tot enkele aanvullende aspecten. Deze omvatten technische kenmerken voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, persoonsgegevens en tegen fraude. Verdere aspecten hebben betrekking op interoperabiliteit, toegang tot hulpdiensten en compliance met betrekking tot de combinatie van radioapparatuur en software. Lees hier meer over RED

 2. Hier zocht ik naar, wat een fijne heldere uitleg!
  Ik heb ook wel eens gehoord dat (rook)melders zelf (niet de batterijen) degenereren en dat ze daarom zowiezo allemaal na tien jaar vervangen moeten worden.
  Wat is daar nou van waar?

  1. Dat klopt, een melder wordt met de tijd minder effectief, onder meer omdat er vervuiling in de behuizing komt. Om te garanderen dat de melder effectief blijft moet de melder iedere 10 jaar worden vervangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *