Wat moet je weten over een rookmelder voordat je er een aanschaft?

Een keuze maken is soms lastig, want we willen allemaal de zekerheid dat we de ‘juiste’ keuze maken. Aangezien daar niet altijd de garantie voor is, blijven we soms twijfelen. Zo ook de installateur die een juiste keuze bij de aanschaf van een rookmelder moet maken. Het gaat namelijk om de veiligheid van bewoners en rookmelders redden hun levens. Wij helpen jou graag bij het maken van deze keuze!

Nieuwsgierig? Hierbij alvast een tipje van de sluier: bepaal de juiste plaats via de norm NEN 2555 en kies altijd voor lithiumbatterijen: je wilt immers 10 jaar zorgeloze veiligheid bieden.

Divers aanbod

Op de markt is er een groot aanbod aan diverse soorten rookmelders te vinden: optische melders, thermische melders, hittemelders, koolmonoxidemelders en gecombineerde hitte/ rookmelders. Maar wanneer gebruik je nu welke melder en wat zijn de grote verschillen? Hieronder een schema met daarin op hoofdlijnen de belangrijkste verschillen tussen de diverse soorten melders.

Optische melder

De optische melder is geschikt voor een snelle detectie van langzaam smeulende branden en daardoor universeel toepasbaar. Optische melders reageren het snelst op de meest voorkomende branden in woningen. De melder wordt toegepast daar waar het plaatsen van een melder volgens het Bouwbesluit verplicht is. Je kunt de optische melder gebruiken in veel ruimtes in een woning, zoals: traphuis, hal, (woon/slaap-)kamer en overloop.

Thermische melder/hittemelder

De thermische melder/ hittemelder wordt als alternatief voor de standaard rookmelders geplaatst, daar waar rookmelders ongewenste meldingen kunnen geven door vocht, damp of stof. Hittemelders gaan in alarm bij een temperatuur van ca. 58°C. In de praktijk werken deze melders trager dan rookmelders en ze zijn te gebruiken in/bij onder andere de overloop, keuken en de garage.

Koolmonoxidemelder

Koolmonoxide ontstaat bij een onvolledige verbranding in bijvoorbeeld slecht functionerende CV-ketels, geisers en open haarden. Een koolmonoxidemelder meet met een hoogwaardige elektro-chemische sensor iedere 50 seconden het CO-niveau en zorgt voor een directe melding als dit niveau te hoog wordt.

Multisensormelder

De multisensormelder detecteert zowel rook als een toename van de temperatuur, waardoor deze melder nog sneller reageert. De multisensor reageert daarmee snel en adequaat op zowel langzaam smeulende branden als op snel uitslaande branden. Deze melder is uitstekend in te zetten op lastig bereikbare locaties zoals vides, hoge plafonds of trappenhuizen.

In deze blog vertellen wij jou graag meer over de optische rookmelder, maar mocht je meer informatie willen over één of meerdere van onze andere melders, neem dan vooral contact met ons op.

Twee soorten rookmelders

Wist jij dat er 2 verschillende soorten optische rookmelders zijn? In Nederland kennen we de 230 volt gevoede melder (met een backup- batterij) en de batterijgevoede melder. De 230V is nu verplicht bij nieuwbouw, grootschalige renovatie en kamergewijze verhuur. De batterijgevoede melder is overal toegestaan waar buiten bouwbesluit (wetgeving) melders geplaatst worden.

Op dit moment zien we dat veel woningbouwcorporaties of consumenten vaak de batterijgevoede rookmelders kopen. Maar wat is nu precies het verschil tussen de 230 volt gevoede melder en de batterijgevoede melder? Het grootste verschil is dat de 230 volt gevoede melder is aangesloten op het lichtnet en hiermee 2 voedingsbronnen heeft. De batterijgevoede melder is enkel afhankelijk van 1 bron, namelijk de batterij. Dit neemt niet weg dat een batterijgevoede melder ook een prima keuze is, maar de kwaliteit van een rookmelder speelt hierbij een erg belangrijke rol.

Verschillende batterijen

Zowel de 230 volt gevoede melder als de batterijgevoede melder bestaan met (gewone) alkalinebatterijen (gaan slechts 2 jaar mee) óf met lithiumbatterijen (gaan 10 jaar mee). Eigenlijk is dit ook direct het belangrijkste: als je 10 jaar lang veiligheid wilt zonder gedoe kies je voor een 10-jaars lithiumbatterij. Nu hoor ik je denken: heb ik bij een 230 volt gevoede melder ook een duurdere 10-jaars lithiumbatterij nodig?

De batterij wordt continu opgeladen

Als je een 230 volt melder hebt, functioneert de batterij als een back-up. Zodra de spanning wegvalt, blijft de melder functioneel. De batterij gaat, hoe raar dat ook klinkt, ook op als hij niet gebruikt wordt. Bij een 230 volt melder met lithiumbatterij wordt de batterij continu opgeladen. Bij een 230 volt melder met alkalinebatterij moet je de batterij vervangen.

Niemand staat te springen om de batterij te vervangen

Geen enkele bewoner staat te springen om de batterij van zijn/haar rookmelder te vervangen, maar al helemaal niet om 4 uur ’s nachts. Toch gaat een rookmelder ’s nachts af omdat de temperatuur op dat moment het laagst is. De batterijspanning die op dat moment  al aan de krappe kant is, wordt door de kou ‘s nachts nóg iets minder. In woonhuizen gaat de melder vaak rond een uur of 4 uur ’s nachts af, aangezien dit het koudste moment in huis is.

Verschil lithium batterij en gewone batterij

Erg weinig mensen weten het verschil tussen een lithium batterij en een (gewone) alkalinebatterij. Simpel gezegd is de alkalinebatterij de goedkopere variant. Vandaag de dag zien we dat er in nieuwbouw nog heel veel Ei146 melders (230 volt gevoede rookmelders met alkalinebatterij) toegepast worden, puur vanwege de lagere aanschafprijs. Het nadeel hiervan is dat de bewoners van deze nieuwbouwhuizen elke 2 jaar om 4 uur ‘s nachts wakker schrikken van het gepiep van hun rookmelder.

Lithium 10-jaars batterij is het meest betrouwbaar

Een rookmelder die beschikt over een 10-jaars lithiumbatterij is het meest veilig omdat het van groot belang is dat een rookmelder altijd werkt. Dit klinkt misschien heel logisch, maar als je een batterij hebt die na 2 jaar al vervangen moet worden, dan is er een groot risico dat dit niet gebeurt óf te laat gebeurt. Dit leidt ertoe dat je misschien wel een rookmelder hebt, maar dat hij niet functioneert.

Total Cost of Ownerschip
Total cost of ownership (TCO) is een thema dat steeds vaker op tafel komt bij de installateur. Niet langer wordt alleen gekeken naar de aanschafprijs van een melder; de installateur houdt ook rekening met de totale kosten van aanschaf, inclusief het onderhoud en beheer van de melder door de jaren heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *