Verschillende typen rookmelders: voor ieder wat wils

Verschillende typen rookmelders: voor ieder wat wils

Sta je als installateur voor de keuze welk type rookmelder je het beste kunt installeren? Dan is het verstandig om op verschillende dingen te letten. Je kijkt bijvoorbeeld naar de plek in de woning waar je de melder hangt en het type voeding. En daarnaast kun je je nog een aantal dingen afvragen. Want hangen de melders eenmaal, hoeveel onderhoud wil je er dan aan hebben? Jan Winters, Accountmanager bij Hemmink, geeft een overzicht van wanneer je voor welke melder kiest.

230V of batterijgevoed?

Eén van de eerste dingen die je doet voordat je een nieuwe rookmelder installeert in een bestaande woning, is kijken naar wat er in deze specifieke situatie mogelijk is. Jan: ‘Je bekijkt eerst of er al rookmelders hangen. Zo ja, zijn die melders dan wel of niet 230V-gevoed? Kun je daar een bevestigend antwoord op geven, dan kun je de nieuwe melders ook op dat elektriciteitsnetwerk aansluiten, wel zo makkelijk. Zit er geen bedrading? Weet dan dat er ook goede batterijgevoede melders zijn’.

Ei Electronics heeft rookmelders in 4 series. De Ei146 en Ei3016 hebben allebei een 230V-voeding nodig. De Ei605 en de Ei650 zijn batterijgevoed.

230V-gevoede rookmelder: Ei146

Jan: ‘De Ei146 is een basic rookmelder met een 230V-voeding. Deze melder voldoet aan alle kwaliteitseisen. Je sluit hem aan op het lichtnet en als back-up beschikt hij over een alkalinebatterij. Houd er rekening mee dat je deze batterij elk jaar moet vervangen. Wil je deze rookmelder koppelen aan andere melders in de woning? Dat kan, zowel bedraad als draadloos’.

‘Draadloos koppelen kan met het type Ei146RF. De letters ‘RF’ staan voor radio frequency. Dat betekent dat je de melders door middel van radiofrequentie met elkaar kunt laten communiceren. Als je bedraad wilt koppelen, dan gebruik je een aparte draad die de spanning pulst.’

Batterijgevoede rookmelder: Ei605

Melders uit de serie Ei605 zijn batterijgevoed. Ze hebben een alkaline batterij die je elk jaar moet vervangen. ‘Deze standalone melder voldoet, net als de Ei146, aan alle kwaliteitseisen, alleen is deze melder minder geschikt om te koppelen’, vertelt Jan. ‘Je kunt de Ei605CRF in theorie draadloos koppelen, maar daardoor zal de alkalinebatterij eerder op gaan. Wil je koppelen en ook het gemak van minder onderhoud ervaren? Kies dan voor de 650-serie.’

Rookmelder met 10-jaars lithiumbatterij: Ei650

De Ei650 is een batterijgevoede rookmelder, maar heeft in plaats van een alkalinebatterij een 10-jaars lithiumbatterij. Deze batterij gaat net zo lang mee als de rookmelder zelf, dus dat betekent dat je deze nooit hoeft te vervangen. ‘En kies je voor de Ei650i, dan heb je behalve een melder met lithiumbatterij ook nog eens een melder met stofcompensatie in handen’, legt Jan uit.

‘Deze functie houdt de gevoeligheid voor stof binnenin de melder door de jaren heen gelijk. Dit garandeert een langere en betere veiligheid, ook als je de melder niet periodiek schoonmaakt. Omdat deze rookmelder zeer onderhoudsarm is, hoef je hierdoor minder vaak achter de voordeur van een bewoner te komen.’

Een ander voordeel van de Ei650i is dat deze melder beschikt over AudioLINK. Met behulp van AudioLINK kun je ter plekke diverse gegevens uit de melder halen. ‘Je kunt bijvoorbeeld uitlezen wat de batterijstatus is, maar ook hoe vaak de melder gedemonteerd is door bewoners, iets wat wellicht kan wijzen op een onderliggend probleem’, zegt Jan.

‘Je kunt de huidige waardes meten, maar ook met terugwerkende kracht zien hoe de melder het de afgelopen tijd heeft gedaan. Al deze gegevens kun je terugzien in het Hemmink Insight-platform, dat je te allen tijde kunt benaderen. Daarnaast is het mogelijk om deze melders te monitoren met de Hemmink Gateway. Daarmee kun je de installatie op elk moment monitoren.’

Extra veilige rookmelder: Ei3016

En tot slot, de Ei3016. ‘Het neusje van de zalm als het gaat om 230V-gevoede rookmelders’, vindt Jan. ‘Naast de 230V-voeding beschikt de melder namelijk over een oplaadbare lithiumbatterij als back-up, dat maakt hem extra veilig.’ De Ei3016 kun je bedraad koppelen. Kies je voor de Ei3016RF? Dan kun je de melder ook draadloos koppelen. En ook deze melders beschikken, net als de Ei650i, over stofcompensatie en zijn uitleesbaar met behulp van AudioLINK en te monitoren via de Gateway.

Meer weten?

Ben je installateur en wil je graag overleggen over welke melder je het beste kunt gebruiken of twijfel je ergens over? Neem vrijblijvend contact op met Jan Winters. Hij helpt je graag op weg! Je kunt ook onderstaand formulier invullen om in contact te komen met ons.

Contact

Contact

Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op via onderstaand formulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *