Lithium batterijen, zijn ze echt veilig?

ei-electronics-lithium-batterijen

In de media is regelmatig te lezen dat het gevaar van lithium batterijen onderschat zou worden. Door productiefouten of mechanische beschadigingen zouden lithium batterijen instabiel zijn wat brandgevaar tot gevolg kan hebben.

Ook in de melders van Ei Electronics worden lithium batterijen toegepast, hoe zit het met de veiligheid in die melders? Jeroen Schipper, product manager bij Hemmink en verantwoordelijk voor het pakket rook-, hitte- en koolmonoxidemelders van Ei Electronics, geeft een toelichting:

Strenge kwaliteitseisen

“Ei Electronics hanteert zeer strenge kwaliteitseisen: al haar producten worden getest en goedgekeurd volgens de EN 14604 norm. Dit geldt niet alleen voor de melders maar zeker ook voor de lithium batterijen. Ei Electronics maakt bij haar melders alleen gebruik van kwaliteitsbatterijen. Voordat een product de fabriek in Ierland verlaat, wordt ieder product tot wel drie keer getest.”

Schijnveiligheid is het gevaar

“Een rookmelder met verwijderbare (alkaline) batterijen lijkt wellicht veiliger en praktischer maar brengt juist meer risico met zich mee. De bewoner moet immers de batterij elk jaar vervangen. Het risico bestaat dat de bewoner de batterij vergeet te vervangen waardoor de melder niet naar behoren werkt. Schijnveiligheid ligt op de loer.”

10 jaar zorgeloze veiligheid

“Er zijn allerlei soorten batterijen van diverse fabrikanten in omloop. Belangrijk is dat je kiest voor een rookmelder met niet-verwijderbare lithium batterijen, zo is er geen kans op schijnveiligheid. Lithium batterijen hoeven tijdens de levensduur van de melder (10 jaar) nooit vervangen te worden. Niet de batterij maar de complete melder wordt na 10 jaar vervangen. Maar liefst 10 jaar lang zorgeloze veiligheid!

Bekijk ons aanbod melders met 10-jaars lithium batterijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *