Goed, veilig en snel NEN 1010 keuringen uitvoeren? Zo simpel kan het zijn!

Je wilt goede inspectierapporten opleveren. Maar het kost (onnodig) veel tijd. Ook werk je samen met collega’s, waarvan je regelmatig op allerlei manieren meetgegevens terugkrijgt. Het kost jou tijd om hier goede rapporten van te maken. Met een goede voorbereiding en de software van Metrel versnel je het proces. Bijvoorbeeld door inspectiestappen vooraf in te laden. In deze blog ontdek je op welke manieren je NEN 1010 keuringen goed, veilig en snel kunt uitvoeren.

NEN 1010 keuren kan sneller én makkelijker. Wat hiervoor nodig is? Één keer met het team samenzitten om te zien hoe iedereen het proces doorloopt. Één keer goed de voorbereiding doorkrijgen. Daarna loopt het op rolletjes. De opdrachtgever blij, het team blij. En niet te vergeten: jij blij!

Maar wat houdt die voorbereiding dan precies in?

De uitdagingen van een NEN 1010 keuring

Ieder proces komt met uitdagingen. De NEN 1010 inspectie is geen uitzondering. Om wat uitdagingen te noemen:

  • Tijd.. het kost altijd meer dan je wilt.
  • De juiste metingen gedaan krijgen (en niemand die meer terug hoeft voor die vergeten metingen..).
  • Alle meetgegevens op tijd terugkrijgen.
  • De kennis die ontbreekt bij de mensen. Bij het kleinste onverwachte dingetje loopt het vast.
  • Het handwerk om de rapporten netjes te krijgen.
  • Zeker weten welke meting bij welke locatie is gedaan.
  • Later handig kunnen terugzoeken welke meting op welke locatie eerder is uitgevoerd.
  • Veiligheid: hoe weet ik dat iedereen echt veilig werkt.

Iedere uitdaging is een verhaal op zich. Er zijn veel oplossingen mogelijk. Toch richt ik me hier op een selectie, zodat het simpel en overzichtelijk blijft. Als je onderstaande tips goed aanpakt, scheelt het je een bak tijd. En het wordt het voor iedereen veel lekkerder werken. 

Aan de slag!

Creëer een uniforme inspectie-aanpak voor snelle, veilige én efficiënte metingen. Ontdek onze e-mailserie met voorbeelden uit de praktijk & direct toepasbare tips.

Zo doorloopt iedereen dezelfde, juiste stappen 

De juiste metingen gedaan krijgen en de visuele inspecties goed uitvoeren. Het liefst op een manier dat de inspecteurs het lekker makkelijk werken vinden. Hoe doe je dat? Het begint – zoals eigenlijk altijd – bij een goede voorbereiding. Je weet – op basis van de tekeningen, of eerdere inspecties – welke inspectiestappen er uitgevoerd moeten worden. De nieuwste wijzigingen in de wetgeving houd je natuurlijk zelf goed bij. Hoe geef je die nu mee aan de inspecteurs? En hoe krijg je gegevens zo terug dat het ook makkelijk tot rapport te verwerken is? 

Metrel biedt hier uitstekende mogelijkheden voor. Dit bestaat uit een aantal hulpmiddelen, die als je ze goed inzet echt superhandig zijn. Het gebruik van de MI 3155 installatietester levert voor de inspecteurs het grootste gemak en de meeste veelzijdigheid op. Maar het kan uiteraard ook met de MI 3152

Metrel hulpmiddelen 

Het begint bij MESM (Metrel ES Manager software). Hiermee kun je metingen voorbereiden, organiseren, en rapporten maken. Ook heb je op de website van Metrel kant en klare ‘Auto-Sequences’. Dit zijn uitgewerkte voorbeelden van de inspectiestappen, gebaseerd op de NEN 1010. Deze kun je weer importeren in MESM, en naar eigen wens aanpassen. Als laatste hebben we vanuit Hemmink een voorbeeld inspectierapport gemaakt, waar je al je meetgegevens automatisch in kunt verwerken. Dit rapport is in overeenkomst met de betreffende normen, dus je weet zeker dat je goed zit.

Benieuwd hoe jij MESM slim kunt inzetten voor het inspectieproces?

Neem contact op met Louis Meijer, onze specialist.

Hoe doe je nu de voorbereiding? 

In MESM noteer je voor iedere inspectie de te voltooien stappen. Dat doe je in een structuur die handig is voor jou. Ik kan het in deze blog niet helemaal uitschrijven, maar ik help je er graag bij. 

Het komt erop neer, dat je per object precies de juiste inspectiestappen selecteert in MESM. Dit doe je vanuit de Auto-Sequence of vanuit een eerdere inspectie van jezelf. Ook een optie: stappen die je via Hemmink hebt verkregen. Je kunt per object de naam van het object al invoeren. Eventueel kun je zelfs van de inspectiestappen namen of labels per fase/groep opnemen als je dat wilt. Zo wordt het super duidelijk. 

Ook voor de visuele inspectie kun je heel precies in tekst omschrijven wat je wilt weten. Dat maakt het – ook voor de minder ervaren inspecteurs – makkelijk om alles goed te doen. Als je wilt, kun je zelfs nog help-foto’s toevoegen, maar dat is alleen voor de echte liefhebber.

Als je dat goed doet, bekent dit voor de inspecteur dat hij letterlijk stap-voor-stap de inspecties kan uitvoeren. Mochten de inspecteurs nu niet via de zaak komen, dan kun je er op deze manier voor zorgen dat hij of zij de juiste voorbereiding meeneemt. Je kunt vanuit MESM een bestand opslaan met daarin de voorbereide inspecties voor die specifieke inspecteur. De inspecteur hoeft het dan alleen nog maar in de installatietester te uploaden. Als iedereen langs de zaak komt kun je dat natuurlijk ook zelf op de zaak voor alle installatietesters voorbereiden. Kies hierin het proces dat jij handig vindt. 

In een keer snel de juiste rapporten

Op de locatie van de inspectie selecteert de installateur het juiste object, waar alle metingen al klaarstaan. Daarna is het simpel: druk op ‘start’ en alle onderdelen van de inspectie worden stap-voor-stap afgehandeld. Dit begint al bij de visuele inspectie en dan alle metingen. Steeds met goede omschrijvingen en eventueel afbeeldingen met hulpvoorbeelden zodat precies duidelijk wordt gemaakt wat er moet gebeuren.

De meetgegevens worden vastgelegd in de installatietester. Als je de installatietester aansluit op MESM kun je heel gemakkelijk alle gegevens naar je laptop of PC downloaden. Dat gaat heel intuïtief, zeker als je het bestand waarin je alles het voorbereid open hebt, dan voegt hij alles er automatisch aan toe. Vervolgens is het ‘één-druk-op-de-knop’ om er een inspectierapport van te maken. Alle meetdata en opmerkingen worden in één keer in het rapport gezet. Nou, dit is een kort hoofdstuk. Is het dan echt altijd zo makkelijk? 

Is het echt altijd zo makkelijk? 

Als je alles echt 100% kunt voorbereiden en er geen onverwachte afkeuringen inzitten die niet ter plaatse zijn op te lossen is het inderdaad zo makkelijk. 

De praktijk is echter weerbarstig. Gelukkig is dat prima op te vangen. Als je van tevoren bijvoorbeeld niet precies weet hoeveel aardlekschakelaars en hoeveel groepen er zijn, kun je dit ook ondervangen door bijvoorbeeld ‘loops’ in te bouwen. Dan blijft de installatietester bijvoorbeeld steeds de tests voor de aardlekschakelaar herhalen, tot je zegt dat je ze allemaal hebt gehad. Dan gaat hij door naar de volgende inspectiestap. 

Het is een leuk onderwerp, en er is zoveel over te vertellen.  Mocht je nu geïnteresseerd zijn geraakt door dit blog, of mocht je vragen hebben. Neem dan contact op. We helpen je graag. En, we horen ook heel graag jouw praktijkervaring en ergernissen, misschien kunnen we ook die nu of in de toekomst oplossen. 

Werk veilig en snel, kies voor Metrel

Ook aan de slag het verbeteren van jouw keur- en inspectieproces? Plan een afspraak met Louis Meijer, onze Zeker Meten specialist. Hij helpt je vrijblijvend verder!

1 reactie op “Goed, veilig en snel NEN 1010 keuringen uitvoeren? Zo simpel kan het zijn!

  1. Beste Louis en Jeroen.
    Mijn complimenten. MESM, en niet te vergeten aMESM,zijn minstens zo belangrijk als de installatietester zelf. Als oud-KWx meetspecialist heb ik menig meetrapport gemaakt met zowel Metrel testers, maar ook met niet Metrel testers (handmatige invoer meetresultaten).Mobiel inspecteren is een actueel en interessant onderwerp.

    Ik wens jullie en het T&M team fijne dagen en een gezond, succesvol 2023 toe.

    Groeten

    Cor van den Boogert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *