Melders met stofcompensatie: 3 voordelen voor installateurs

Als installateur wil je erop kunnen vertrouwen dat een rook- en koolmonoxidemelder zijn werk doet. Je wilt dat het bijdraagt aan een woning waar bewoners zich veilig en comfortabel kunnen voelen. Het liefst heb je er na installatie zo min mogelijk omkijken naar. Stofcompensatie draagt bij aan zorgeloze veiligheid voor bewoners en zorgt ervoor dat jij als installateur minder tijd hoeft te besteden aan onderhoud.

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de werking van een melder. Dat begint al bij de productie: worden de melders ontwikkeld vanuit nieuwe technologieën en worden ze wel uitgebreid getest voordat ze de fabriek uitgaan, bijvoorbeeld? Als de melders eenmaal geïnstalleerd kunnen gaan worden, dan is de locatie waar de melder wordt geplaatst van invloed op de werking. Daarnaast spelen de functies van de rookmelder een rol. Een van die functies is stofcompensatie. Laten we eens kijken naar wat het inhoudt.

Stofcompensatie in het kort

Stof beïnvloedt de werking van een rookmelder. Wanneer er teveel stof in de behuizing van een melder komt, kan dat ervoor zorgen dat de sensor gevoeliger wordt. Hierdoor kan slechts een kleine hoeveelheid rook al zorgen voor alarm. Vals alarm, wel te verstaan. Stofcompensatie verlaagt de kans op vals alarm. Een melder met stofcompensatie bevat software die automatisch metingen uitvoert en de drempelwaarde op basis van de uitkomst aanpast. Wordt er meer stof gemeten ten opzichte van de vorige meting, dan wordt de drempelwaarde verhoogd. Is de hoeveelheid stof juist lager dan de vorige meting, dan wordt de drempelwaarde verlaagd. De alarmgrens verhuist met de uitkomst van de meting mee, terwijl de betrouwbaarheid van de melder gelijk blijft. Is er dus echt een keer brand, dan zal de melder tijdig in alarm gaan. Dankzij stofcompensatie kunnen bewoners vertrouwen op tijdig alarm, maar slaat de melder niet om het minste of geringste alarm wanneer er stofophoping in de melder plaatsvindt. 

De 3 voordelen van stofcompensatie

Melders met stofcompensatie brengen een aantal voordelen met zich mee. Deze voordelen zijn voor zowel bewoner als installateur interessant. We sommen ze voor je op:

1. Minder valse meldingen
Een van deze voordelen noemden we al: stofcompensatie zorgt voor minder valse meldingen. Daardoor hoef je minder vaak onnodig een dure rit te maken en kun je je richten op dat wat echt belangrijk is. Bovendien elimineert stofcompensatie het risico dat bewoners – door valse meldingen veroorzaakt door stof – de batterijen of zelfs de gehele melder verwijderen. Bewoners kunnen er hierdoor op vertrouwen dat zij bij echt gevaar tijdig worden gewaarschuwd door een werkende melder.

2. Minder onderhoudsintensief
Daarnaast zijn melders met stofcompensatie minder onderhoudsintensief dan melders zonder deze functie. Waar voor andere melders wordt aangeraden om de melder eens per jaar schoon te maken, is dat voor een melder met stofcompensatie slechts eens per drie jaar nodig. 

3. Een langere levensduur
Schiet het onderhoud er bij een melder zonder stofcompensatie regelmatig bij in, dan kan dat invloed hebben op de levensduur van de melder. Bij een melder mét stofcompensatie hoef je je daar geen zorgen over te maken.

Een investering met een hoog rendement

Een rookmelder met stofcompensatiefunctie vergt op korte termijn een wat hogere investering dan een melder zonder. Wanneer we naar de lange termijn kijken, is het een investering met rendement. Bedenk bijvoorbeeld eens hoeveel tijd je overhoudt door het aantal vals alarmen te minimaliseren en de schoonmaakfrequentie van één naar drie jaar te verplaatsen. De kosten die daaraan verbonden zijn en dankzij stofcompensatie vervallen, zijn ook noemenswaardig. En bovendien draag je bij aan een hogere veiligheid voor bewoners. Kortom: een melder met stofcompensatie is op de korte termijn een investering, maar betaalt zich op de lange termijn dubbel en dwars terug aan installateur én bewoner!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *