Hygiënisch en betrouwbaar kabels geleiden

In ons vorige blog legden wij uit waarom ook de bekabeling rondom machines in een voedselverwerkende fabriek invloed heeft op de voedselveiligheid. Hygiënisch bekabelen is dan de oplossing. In dit blog vertellen wij hoe je dit aanpakt en welke oplossingen er zijn om kabels hygiënisch en betrouwbaar te geleiden in je fabriek.

Draadgoten, dé kabelgeleiding voor de voedingsmiddelenindustrie

Voor kabelgeleiding in de voedingsmiddelenindustrie kiezen we altijd voor draadgoten (ook wel genoemd: kabelgoten of wire mesh tray) van roestvaststaal (RVS 1.4404). Deze draadgoten zijn bestand tegen corrosie, goed bereikbaar door de open structuur en daardoor eenvoudig te reinigen. Bacteriën en reinigingsvloeistoffen kunnen zich niet hechten. Daarnaast is er voldoende ventilatie tussen de kabels, zo ontstaat er geen warmte-ophoping. Wanneer kabels bereikbaar moeten zijn voor een goede reiniging of wanneer een installateur in de toekomst extra kabels wil toevoegen, dan zijn draadgoten met hun open structuur de perfecte oplossing.

pflitsch-draadgoten

Hygiënische en betrouwbare kabelgeleiding van Pflitsch

Fabrikant Pflitsch heeft robuuste draadgoten ontwikkeld om kabel bij machines en apparatuur in de voedingsindustrie en de chemische industrie hygiënisch en betrouwbaar te geleiden. Zo kun je kleine of juist grote hoeveelheden kabels over lange afstanden in de draadgoten leggen. Dit kan zowel horizontaal als verticaal. Verkrijgbaar in 27 verschillende afmetingen en 6 uitvoeringen.

Robuust en stabiel

De draden van de 6 mm dikke roestvaststalen draadgoten zijn met een speciale lastechniek aan elkaar verbonden. Hierdoor ontstaat een stabiele constructie. Pflitsch heeft de draadeinden afgeschuind zodat er geen kans bestaat dat de bekabeling in de draadgoot beschadigd wordt.

Specifieke uitvoeringen van de draadgoot

Soms is in de praktijk een standaard draadgoot niet de juiste oplossing. Onze accountmanager kwam bijvoorbeeld een situatie bij een klant tegen waarbij maar één kabel langs een machine geleid moest worden. Dit kan dus heel eenvoudig met het Single-Wire-Systeem-systeem van Pflitsch, een speciale uitvoering van de draadgoot. De kabels worden stevig vastgehouden door open geleidingsringen. Zo voorkom je onnodig hoge kosten van een kabelgoot.

pflitsch-sws-open-draadgoot


Naast het SWS-systeem zijn er nog meer speciale uitvoeringen van de open draadgoot:

pflitsch-draadgoot-plat-deksel

Draadgootdeksel: de kabels in je productie-installatie moeten betrouwbaar worden beschermd tegen mechanische belasting en/of tegen stof. Tegelijkertijd moeten afdruipende vloeistoffen veilig aflopen. Het draadgootdeksel is hiervoor de ideale oplossing, omdat de vorm van het dak de goot veilig afdekt en vloeistoffen hierdoor gelijkmatig aflopen. Verkrijgbaar in een platte en dakvormige variant.

A-symmetrische draadgoot: bij het schoonmaken in een productie-omgeving sijpelen er altijd vloeistoffen naar beneden. Om ze veilig van de kabelgeleiding te laten aflopen, is een a-symmetrische draadgoot een oplossing. Bijkomend voordeel: omdat de ene kant van de draadgoot is hoger dan de andere kant wordt de draadminder snel als opstapje gebruikt bij het schoonmaken.

Z-wire: de kabels liggen afwisselend in hoogte, als een Z-vorm, in de draadgoot. Deze uitvoering gebruik je bij verticale installatie van de draadgoot. Zo voorkom je dat kabels zonder verdere bevestiging uit de draadgoot vallen. Door de speciale constructie worden de kabels goed vastgeklemd.

Extra bodem voor draadgoot: Je wilt de ruimte in een draadgoot optimaal benutten en de kabels tegelijkertijd van elkaar scheiden, bv. energie- en datakabels. Dit is gemakkelijk te realiseren met inlegbodems. Voor nog meer stabiliteit kunnen deze ook ingeclipt worden.

Draadgoot met roosterscheiding: voor een overzichtelijke kabelgeleiding in een draadgoot wil je verschillende kabels duidelijk en hygiënisch van elkaar scheiden. Dat kan eenvoudig met een roosterscheiding in de draadgoot.

In elke situatie veilig en eenvoudig te bevestigen

Draadgoten van Pflitsch kun je eenvoudig op maat maken. Met slechts twee stukken gereedschap en twee verbindingsstukken kun je de draadgoten monteren. Pflitsch heeft voor de draadgoten een eigen bevestigingsprogramma met een uitgebreid aanbod aan consoles, houders en steunpoten. Draadgoten kun je dus in elke situatie betrouwbaar en veilig monteren.

pflitsch-draadgoot-t-stuk
T-stuk
pflitsch-draadgoot-steunpoot
steunpoot
pflitsch-draadgoot-kabelschaar
kabelgootschaar

Handige tool van Pflitsch: kabelgootschaar

Soms is een draadgoot net te lang of wil je juist een opening in de draadgoot maken. Met de handige kabelgootschaar knip je de draadgoot in elke gewenste maat. Is de draadgoot al gemonteerd? Dan knip je eenvoudig alle draad weg die je niet nodig hebt. Omdat de schaar een 330° draaibare kop heeft, kun je deze zelfs op geïnstalleerde draadgoten gemakkelijk gebruiken.

Productontwikkeling met input van de klant

Een heel sterk punt van Pflitsch is de Component Assembly Service, een speciaal programma voor klantspecifieke productaanvragen. Hiermee kun je met Pflitsch echt de diepte in als die behoefte er is.

Soms is er gewoon geen standaard oplossing voorhanden; Pflitsch kan dan in nauwe samenspraak met de klant toch een oplossing bieden in de vorm van maatwerk. Op basis van input van alle betrokkenen ontstaat er een stukje productontwikkeling. Vanzelfsprekend met advies en begeleiding van Pflitsch tijdens het project. Uniek is dat hiervoor geen minimale hoeveelheden vereist zijn.

Tijdbesparing bij gebruik van de Component Assembly Service van Pflitscb

Machinebouwers besteden metaalbewerking steeds vaker uit. Groot voordeel hiervan is dat de klant zich kan concentreren op zijn kerncompetentie: het bouwen van een machine en zich niet bezig hoeft te houden met de handling. Ik zie nog vaak in de fabriek medewerkers met een slijptol in de weer om een draadgoot op maat te maken. Dit kost vaak veel tijd en kan ook gevaarlijke situaties opleveren. Pflitsch kan je dit uit handen nemen, dit bespaart zoveel tijd en werk. ”

Hoe werkt dit?

  • De klant stelt ons in het bezit van een CAD-tekening van het installatiegedeelte waar in dit geval de routing componenten zich bevinden, voorzien van alle relevante details zoals maatvoering etc. 
  • Pflitsch is vervolgens in staat om deze gegevens in te lezen en deze te vertalen naar een eindproduct.
  • Pflitsch maakt een offerte en tijdpad bekend.
  • Na  goedkeuring produceert Pflitsch het gewenste product

easyRoute 3D software om kabelgeleiding te plannen

Wil je zelf bepalen hoe en waar de bekabeling in de fabriek geplaatst wordt en vaststellen welke onderdelen je nodig hebt? Dit kan heel gemakkelijk met de easyRoute planningssoftware van Pflitsch. Hiermee kun je zelf een CAD-ontwerp maken en een materialenlijst uitdraaien. Met deze software die gratis te downloaden is op de Pflitsch website, kun je zelf heel nauwkeurig de benodigde draadgoten of kabelkanalen inplannen.

easyRoute planningssoftware

Alle benodigde onderdelen kun je terugvinden in een database die continue geüpdatet wordt. easyRoute is uitwisselbaar met de meest gangbare softwaresystemen en is geschikt voor alle soorten draadgoten en kabelkanalen.

Perfect op elkaar afgestemd

Wil je het complete kabelbeheer van je installatie hygiënisch organiseren? Kijk dan eens bij het assortiment van Pflitsch. Pflitsch heeft alle oplossingen voor een optimale efficiëntie perfect op elkaar afgestemd, van het geleiden en doorvoeren van kabels tot en met de bescherming ervan.

Download brochure Hygienic Design

Eerdere blogs over voedselveiligheid gemist?

Dit is het vijfde deel van onze blogserie over voedselveiligheid in de voedingsmiddelenindustrie. Heb je onze eerdere blogs gemist? Bekijk ze hier terug:

blog 1: hoe beperk je het risico op besmetting
blog 2: wetgeving en voedselveiligheid
blog 3: hygiënisch bekabelen vraagt meer bewustwording
blog 4: praktische oplossingen voor hygiënisch bekabelen

 

Contact

Contact

Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op via onderstaand formulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *