Hoe veilig is een stekerbare installatie?

stekerbaar-installeren-vergrendeling

Steeds meer installateurs werken met stekerbare producten: door de combinatie van volledige pre-engineering, prefab en plug-en-play onderdelen, kunnen installaties snel en eenvoudig worden gerealiseerd, er is beperkte specialistische kennis nodig en de faalkosten worden tot een minimum teruggebracht. Maar hoe veilig is een stekerbare installatie in het algemeen en hoe veilig zijn de nieuwe schakelboxen van fabrikant Adels-Contact in het bijzonder?

Stekerbaar installeren is veilig werken

Met stekerbaar installeren werk je snoeren en verbindingen weg zodat het niet meer in het zicht is. Je moet er daarom op kunnen vertrouwen dat het minstens zo veilig is als conventioneel installeren, zo niet veiliger. Hoe efficiënt een manier van werken ook is, veiligheid moet altijd voorop staan.

Installeren volgens de norm

Vanzelfsprekend moet het stekerbare systeem, naast de algemene NEN 1010, aan de specifieke norm voor stekerbaar installeren voldoen, de zogenaamde EN 61535. Daarnaast moeten alle snoeren volledig CPR-gecertificeerd zijn en voorzien van een DoP-verklaring. De snoeren van Adels worden geleverd in de CPR brandklassen Eca, Dca en de hoogwaardige B2ca klasse.

Ook de B2ca-snoeren die Adels al enige tijd levert, voldoen aan de strengste veiligheidsnormen op het gebied van de NEN 8012 CPR norm voor stekerbare installaties. Deze snoeren mogen zelfs toegepast worden in omgevingen met grote gevolgschade en een hoog afbreukrisico, zoals bijvoorbeeld zorgcentra, grote bijeenkomstruimtes of woonruimtes met logiesfunctie.

Bewezen veiligheid

Het Adels AC 166G systeem is getest veilig en bewezen uitwisselbaar met de marktleider. Deze veiligheid staat uitgebreid omschreven in de comptabiliteitsverklaring en is onderbouwd met Dekra testrapporten. Ja, ik wil graag een exemplaar van deze verklaring ontvangen.

Veiligheid voor alles

Bij het werken met elektrotechnische installaties is veiligheid natuurlijk van het allergrootste belang. In de serie verdeel- en schakelboxen die Adels onlangs geïntroduceerd heeft, heeft Adels daarom een extra veiligheidsaspect in de vorm van trekontlasting ingebouwd. Deze zelfde beveiliging is ook al standaard beschikbaar op de T-splitters en chassisdelen van het Adels AC 166G systeem.

Trekontlasting is standaard

Trekontlasting is standaard ingebouwd bij de schakelboxen van Adels. Deze ingebouwde voorziening zorgt voor een stuk extra veiligheid. Als een steker in zijn geheel in de schakelbox wordt gestoken, zal hij automatisch worden vergrendeld. Op dat moment is er een correcte verbinding gemaakt en is er geen kans op spanningoverslag waardoor warmte-ontwikkeling kan ontstaan.

Zelfs bij trekspanning op het snoer blijft de steker door deze trekontlasting verbonden met de schakelbox. Een brandgevaarlijke situatie is daarom uitgesloten.

Witte vergrendeling op zwart koppelstuk

Als we spreken over een veilige stekerbare installatie, dan is de vergrendeling zeker een punt van aandacht. Om een veilig en betrouwbaar contact te maken, is elke installateur volgens de norm EN 61535 verplicht om stekerbare verbindingen te vergrendelen. Met een hoorbare klikvergrendeling verbind je de steker en contrasteker met elkaar en koppel je ze zo nodig weer los als dit nodig is. Door deze bewuste vergrendelingsactie wordt de kans op een niet-juiste verbinding nihil en ontstaat er geen brandgevaar.

Adels wil de installateur graag bewust maken van dit belangrijke stukje veiligheid en adviseert daarom een witte vergrendeling. De witte vergrendeling op de zwarte steker valt goed op en geeft de installateur een extra seintje om de stekerbare installatie te vergrendelen.

Faalproof

Eén van de grootste voordelen van stekerbaar installeren is de vermindering van de faalkosten tot wel 90%. Door de stekers met specifieke kleur- en vormcodering kan een installateur eigenlijk geen fouten meer maken. Waar de spanningvoerende zwarte en witte stekers uitwisselbaar zijn, is de bruine steker dat niet. De bruine steker kan met behulp van een schakelaar of bewegingssensor de aangesloten verlichting in werking stellen en kan als schakelleiding maar op één manier met de schakelbox verbonden worden. Een installateur kan dit nooit verkeerd aansluiten, faalproof dus.

Tijdbesparing

Daarnaast hoef je bij stekerbaar installeren geen leidingen meer te trekken, knippen of af te doppen en dat scheelt veel tijd. Naast gebrek aan geschoold personeel, is tijdgebrek nog altijd een belangrijke reden om te kiezen voor stekerbaar installeren. Dat was ook een steekhoudend argument voor ITN Installatietechniek uit Ede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *