Wat kan ik allemaal stekerbaar uitvoeren?

Mogelijkheden van stekerbaar installeren

“Wat kan ik eigenlijk allemaal stekerbaar installeren?” Die vraag krijg ik als accountmanager regelmatig te horen. “En wegen de kosten van engineering wel op tegen het tijdvoordeel dat op de bouw behaald wordt?” In dit blog leg ik je graag uit welke producten je stekerbaar kunt installeren, wat redenen zijn om over te stappen en wat de rol van prefab partijen hierbij is.

Kosten van engineering versus tijdbesparing op de bouw

Eigenlijk kan bijna alles stekerbaar, dus plug and play, uitgevoerd worden. De vraag is altijd wel of de engineering op kantoor loont ten opzichte van het voordeel op de bouw. Welke kosten worden bij de voorbereiding en uitwerking van het project gemaakt? Hoeveel uren gaan hierin zitten en weegt dit wel op tegen de uiteindelijke tijdbesparing op de bouw? Dit is zeker de moeite waard om goed uit te zoeken. Dit kan het beste per project bekeken worden.

Wat kan stekerbaar uitgevoerd worden? Een aantal voorbeelden:

Verlichting
Verlichtingsarmaturen kunnen heel goed stekerbaar uitgevoerd worden, dit gebeurt eigenlijk veelal als standaard al in de markt. De kabels worden prefab aangeleverd, fabrieksmatig al op maat gemaakt en voorzien van connectoren. De installateur kan ze direct en eenvoudig op de juiste plaats monteren.

Kabeldozen
Kabeldozen worden al sinds jaar en dag gebruikt voor het voeden van verlichting en bewegingsmelders, maar worden tegenwoordig ook ingezet voor de voeding van wandcontactdozen en andere voedingen vanaf de kabeldozen.

Schakelmateriaal
Elke schakelmateriaalfabrikant heeft eigenlijk wel stekerbare oplossingen, van schakelaars tot wandcontactdozen, alles kan plug en play aangesloten worden. Eigenlijk kan er door de gebruikte mechanische en kleurcodering niets meer misgaan.

Verdelers
Vergelijkbaar met schakelmateriaal heeft zowat elke fabrikant van groepenkasten en verdeelinrichtingen de mogelijkheid om deze verdelers stekerbaar te leveren.

Prefab bedrijven
Vaak wordt er in stekerbare projecten niet met standaard producten gewerkt maar met maatwerk. Enkele prefab bedrijven in Nederland spelen hierop in. Deze partijen kunnen in overleg met Hemmink en de elektrotechnische groothandel volledig geassembleerde stekerbare oplossing aanleveren, vaak ook gekit en gecodeerd. Dit resulteert in een tijdsvoordeel bij het logistieke deel en zeker ook bij het installeren.

Wat levert stekerbaar installeren jou op?

Met minder beschikbare vakmensen toch snel, en met zo min mogelijk faalkosten, kunnen installeren: dat is het voordeel van stekerbaar installeren. Door de tijdwinst toch je deadlines kunnen halen. Meer hierover lees je in ons blog over snel en efficiënt installeren.

Bewust vergrendelen

In hoeverre je ook kiest voor een stekerbare installatie, vergrendelen is volgens de EN61535 verplicht. Om een veilig en betrouwbaar contact te maken, is het verplicht om stekerbare verbindingen te vergrendelingen. De installateur moet met een bewuste actie de vergrendeling loskoppelen als dit nodig is. Ben je installateur en werk je regelmatig met stekerbare installaties, vergeet dan niet om de stekerbare installatie te vergrendelen. Want veiligheid gaat voor alles!

Ook in de serie h-verdelers en t-splitters van Adels zijn extra veiligheidsaspecten, zoals trekontlasting en vergrendeling, ingebouwd.

Meer informatie

Wil je weten hoe je stekerbaar installeren binnen jouw organisatie kunt implementeren? Neem vrijblijvend contact met mij op! Samen met jou inventariseer ik of een van mijn collega’s graag welke projecten zich lenen voor deze aanpak. Op onze Stekerbaar Installeren pagina vind je meer informatie over de regelgeving en hoe je een stekerbaar project aanpakt.