Elektromagnetische compatibiliteit
EMC: bescherm je apparatuur en voorkom storingen
Wat is EMC?
EMC (Elektromagnetische compatibiliteit) is de eigenschap van elektronische apparatuur en machines om storingsvrij te werken in een omgeving met elektromagnetische straling. EMC voorkomt dat een apparaat storing veroorzaakt of ervaart. Het is essentieel om te voorkomen dat apparatuur zoals communicatiesystemen, vermogenselektronica en meet- en regelsystemen elkaar verstoren en onbetrouwbaar functioneren.
Oorzaken van EMC
Elke dag gebruiken we een enorme hoeveelheid elektronica zoals smartphones, bluetooth apparatuur, digitale besturingen, frequentieregelaars en vermogensomzetters. Al deze apparatuur zendt en ontvangt elektromagnetische straling die storing (interferentie) kan veroorzaken bij andere apparatuur. Dit heeft nadelige gevolgen voor het functioneren van je apparatuur en machines.
Elektromagnetische straling kan ervoor zorgen dat apparaten elkaar beïnvloeden waardoor storingen in je bedrijfsprocessen ontstaan. Daarom is het essentieel om storingen te voorkomen door apparatuur goed af te schermen en elektromagnetische compatibiliteit (EMC) te garanderen.
Wat is EMI?
EMI is de afkorting voor elektromagnetische interferentie en betekent ‘storing’ of ‘ruis’ door elektromagnetische straling. Dit probleem ontstaat wanneer elektromagnetische compatibiliteit (EMC) ontbreekt waardoor storingen in machines en systemen ontstaan. Twee begrippen die hier veel mee te maken hebben zijn ‘immuniteit’ en ‘emissie’.
- Immuniteit → hoe goed is een apparaat bestand tegen elektromagnetische straling.
- Emissie → hoeveel elektromagnetische straling zendt een apparaat uit
Door deze 2 factoren in balans te houden, zorg je voor betrouwbare apparaten en voorkom je EMC-storingen.
Wat is het verschil tussen EMC en EMI?
EMI betekent elektromagnetische interferentie, oftewel: storingen die apparaten onderling veroorzaken. EMC gaat verder en kijkt naar hoe een complete installatie storingsvrij functioneert en samenwerkt.
Webinar over EMC en aarding
Onlangs heeft Hemmink een webinar georganiseerd over EMC en aarding. Gastspreker was John Meijer, trainer en docent van RelyOn/Quercus.
Kijk het webinar terugPrincipe van de Kooi van Faraday
Hoe werkt EMC? Aan de hand van de Kooi van Faraday (genoemd naar de Britse natuur- en scheikundige Michael Faraday) wordt dit vaak uitgelegd. De Kooi van Farady is een benaming voor een behuizing (kooi) die gemaakt is van materiaal dat elektriciteit goed geleid.
Voorbeeld: een vliegtuig vliegt door een onweersbui. De metalen romp van het vliegtuig vormt een kooi die de bliksemstroom over de buitenkant afleidt. De elektronica binnenin het vliegtuig wordt zo beschermd tegen elektromagnetische straling.
Niet alleen de losse onderdelen, maar het geheel van componenten (kast, behuizing, kabels en kabelwartels) moeten van metaal zijn om EMC te realiseren. Dit zijn allemaal onderdelen van de Kooi van Faraday. Hierbij wordt de kabel vaak vergeten. Als er geen EMC kabel toegepast wordt, werkt de kabel als een antenne en ontstaat er gegarandeerd interferentie in je installatie.
Voorkom storingen of downtime machines
Elektromagnetische invloeden kunnen de werking van machines belemmeren en storingen veroorzaken. Zelfs op de langere termijn kunnen er nog negatieve gevolgen optreden. Soms zal een productieproces zelfs stilgezet moeten worden om het probleem op te lossen. Deze kostenpost wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Daarom is EMC van groot belang binnen de machinebouw.
Voorbeeld:
In onderstaand voorbeeld zie je een gelijkmatige 50 Hz sinus (wisselspanning). De frequentieregelaar (figuur 3) zet de wisselspanning om in gelijkspanning. Deze gelijkspanningspulsen ‘faken’ als het ware de sinussen. Omdat dit pulsen zijn, ontstaat er geen mooie, gelijkmatige sinus (figuur 2). Wanneer deze storende pulsen niet opgevangen worden door het aardscherm van de kabel veroorzaakt dit storing (EMI).
EMC-stoorbronnen
Smartphones, radiozenders, elektromagnetische pulsen (EMP) en stroomstootspanningen kunnen kunstmatig elektromagnetische interferentie (EMI) veroorzaken. Maar ook natuurlijke invloeden zoals bliksem, elektrostatische ontlading (electrostatic discharge, ESD) en zonne-energie kunnen elektromagnetische straling opwekken en zo ongewenste storing veroorzaken in je bedrijfsproces.
Het gevolg van storingen
De gevolgen van storingen door elektromagnetische interferentie lopen erg uiteen. De meest voorkomende verschijnselen zijn het ‘onverklaarbaar’ uitvallen van functie(s) of ongewenst starten van machines tot (herhaaldelijk) falen van besturingstechnische componenten. Een paar voorbeelden:
- Transformatoren: extra opwarming en ijzerverliezen. Ook kan verzadiging optreden.
- Vermogenselektronica: problemen ontstaan in de signaalvorm zoals commutatie, synchronisatie, superponeren, etc.
- Meet- en regelapparatuur: verstoring van sensoren en daardoor onjuiste meetresultaten en onnauwkeurigheid.
- Motoren en aandrijvingen: trillen, ongecontroleerd starten of stoppen of verminderde prestaties
Blijf op de hoogte!
Wil jij als eerste op de hoogte zijn van productintroducties, trainingen, wetgeving, blogs en meer? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief Industrieel Kabelmanagement die elke 2 maand verstuurd wordt.
Welke maatregelen kun je nemen?
Wanneer je de juiste maatregelen neemt, voorkom je dat elektromagnetische straling de werking van je apparaten belemmert (immuniteit), én dat je apparatuur zelf elektromagnetische storingen veroorzaakt (emissie).
- Check of je apparaat of apparatuur voldoet aan de EMC-richtlijn.
- Zorg ervoor dat je kabels en apparaatkasten betrouwbaar tegen elektromagnetische straling zijn afgeschermd. De aansluiting van de kabelmantel op de apparaatkast is hierbij een cruciaal punt. In de praktijk zijn het vaak apparaat-besturingskasten die met afgeschermde kabels verbonden zijn. Het zwakke punt zit hem vaak in de overgang van de kabels naar de apparaat besturingskast. Wanneer deze niet juist op het gestel zijn afgemonteerd, kunnen elektromagnetische invloeden al snel tot dure storingen of stilstand leiden.
- Controleer de gestelverbinding: is de oppervlakte van het contactvlak 360° rond afgemonteerd en is het aardscherm laagohmig, inductief en aan beide zijden aan aarde geplaatst?
EMC-richtlijn 2014/30/EU
Om storingen te voorkomen, moeten elektrische toestellen voldoen aan de EMC-richtlijn 2014/30/EU.
De Europese EMC-richtlijn 2014/30/EU is sinds 2016 van kracht. Deze richtlijn behandelt de elektromagnetische compatibiliteit van apparatuur en verplicht de fabrikant van apparatuur tot CE-markering. De fabrikant moet dan voldoen aan bepaalde emissie-eisen (uitstraling) en immuniteitseisen. Omdat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van elektronica en steeds meer processen geautomatiseerd worden, worden de EMC richtlijnen continu aangepast.
Rol van de engineer / machinebouwer
Wanneer vooraf, in het ontwerpstadium van de machine, bekend is in welke omgeving de machine komt te staan, is dat een groot voordeel. De engineer kan dan rekening houden met EMC-eisen en de juiste materialen adviseren. Want als er een EMC-incident plaatsvindt of als er sprake van economische schade door EMC-problemen, dan is van de machinebouwer of eigenaar van de productielijn aansprakelijk.
Rol van de installateur
Net zo belangrijk is een juiste bekabeling en aardaansluiting van de verschillende apparaten en elektrocomponenten. Want als deze niet op de juiste manier gemonteerd worden, kan dit grote gevolgen hebben. De rol en professionaliteit van de installateur is dus ook van groot belang. In NEN 1010, bepaling 444, worden maatregelen beschreven die de installateur bij installatie kan toepassen.
Dit kan Hemmink voor je betekenen
Onverklaarbare storingen, onjuiste meetresultaten, etc. en daardoor productie-onderbrekingen en zelfs downtime kunnen zomaar door elektromagnetische straling worden veroorzaakt. Hemmink deelt graag haar EMC-kennis en geeft advies hoe je je installatie en apparatuur betrouwbaar kunt afschermen tegen elektromagnetische interferentie.
Met de eenvoudig te monteren EMC-kabelwartels van leveranciers Pflitsch en Wiska én de kennis van Hemmink lever je hoogwaardige en storingsvrije installaties op die voldoen aan de eisen van de EMC-richtlijn.
Wij komen graag met je in contact!
Heb je vragen over EMC of wil je weten hoe jij bekabeling binnen je machines of apparatuur betrouwbaar kunt afschermen tegen elektromagnetische straling? Neem dan contact op met onze specialisten.
Hemmink legt je graag uit welke EMC-maatregelen je kunt nemen om storingen, stilstand van machines en daling van de OEE (Overall Equipment Effectiveness) te voorkomen.
Elektromagnetische compatibiliteit (EMC) is het vermogen van apparaten om goed te functioneren zonder storende elektromagnetische signalen te ontvangen of zelf te veroorzaken. Dit houdt in dat apparaten bestand zijn tegen externe storingen en zelf ook geen storende signalen uitzenden.
Elektromagnetische interferentie (EMI) is de storing die ontstaat door elektromagnetische straling.
EMI betekent elektromagnetische interferentie, oftewel: storingen die apparaten of installaties onderling veroorzaken. EMC gaat verder en kijkt naar hoe een complete installatie storingsvrij functioneert en samenwerkt.
Een EMC-storing is is een situatie waarin apparaten niet goed werken door elektromagnetische signalen (ook genoemd: elektromagnetische interferentie, EMI). Deze storingen kunnen ontstaan door niet-afgeschermde kabels en apparatuur of door externe bronnen zoals radiofrequenties.
EMC-wartels zorgen voor storingsvrije installaties door kabels af te schermen tegen elektromagnetische interferentie (EMI) en de stoorsignalen betrouwbaar af te voeren naar de behuizing. Dit voorkomt storingen, beschermt apparatuur en minimaliseert downtime.
Gebruik geschikte EMC-kabels, zorg voor een juiste aarding met EMC-wartels en volg ook vooral de instructies op die in manuals van apparatuur genoemd staan. Bekijk ook het webinar over EMC en aarding dat John Meijer van Quercus bij Hemmink gegeven heeft.