Oplossingen voor panelenbouwers

panelenbouw-besturingskasten

Als engineer of e-installateur in de paneelbouw heb je elke dag te maken met het ontwerpen of installeren van schakelkasten, verdeelinrichtingen en besturingspanelen voor de aansturing van machines, industriële processen of stroomvoorziening. Bij schakel- en besturingskasten die onderdeel zijn van een machine spelen diverse thema’s een rol: van elektromagnetische veiligheid, normen en wetgeving tot explosieveiligheid. Hemmink ondersteunt je hierbij graag met kennis, advies en passende oplossingen.  

EMC-afscherming 

Elektromagnetische invloeden kunnen de gevoelige (besturings)elektronica van machines beïnvloeden en storingen veroorzaken waardoor een machine stil kan komen te staan. Deze kostenpost wil je natuurlijk zoveel mogelijk beperken. De EMC-kabelwartels van Pflitsch of Wiska bieden dan een betrouwbare oplossing om ongewenste effecten van elektromagnetische interferentie te voorkomen en zo de onderhoudskosten te verlagen. Veel EMC-storingen kunnen voorkomen worden wanneer in het ontwerpstadium van een paneel rekening wordt gehouden met elektromagnetische compatibiliteit (EMC).   

Bescherming tegen explosiegevaar

Bij paneelbouw in een explosiegevaarlijke omgeving met ontvlambare gassen of stoffen, is het van belang om Ex d of Ex e kabelwartels toe te passen die voldoen aan de ATEX-richtlijnen. Hemmink biedt dan een oplossing met de hoogwaardige explosieveilige kabelwartels van Hawke of Pflitsch

Paneelbouwers en system integrators, wat is het verschil?

In de paneelbouw zijn diverse partijen actief: zelfstandige paneelbouwers, installatiebedrijven die ook een deel paneelbouw uitvoeren en system integrators. De paneelbouwer richt zich specifiek op het installeren van schakelkasten en besturingsinrichtingen; de system integrator gaat nog iets verder. Een system integrator ontwerpt. Hij heeft verregaande kennis van AC- en DC-netwerken, vermogenselektronica en weet welke typologieën het meest geschikt zijn voor de gevraagde toepassing. Hij is in staat de besturingssystemen te ontwerpen en uit te voeren, in sommige gevallen besteedt hij het laatste uit aan de paneelbouwer. De system integrator kent de verschillende industriële automatiseringsoplossingen die op de markt zijn en weet hoe deze in bestaande systemen te integreren zijn.

Eenvoudig te monteren kwaliteitsproducten 

Als paneelbouwer loop je in de praktijk tegen een aantal uitdagingen aan: een tekort aan vakmensen, het gebruik van producten van mindere kwaliteit, etc. Dan is het belangrijk dat je producten en oplossingen hebt die eenvoudig te monteren zijn, tijdbesparing opleveren en tegelijkertijd geen afbreuk doen aan de kwaliteit. Met de kabelwartels van Hawke, Pflitsch en Wiska ben je verzekerd van kwaliteitsproducten die ook nog eens snel en eenvoudig te monteren zijn. 

Normen en regelgeving 

Als paneelbouwer moet je op de hoogte zijn van de geldende normeringen om een veilige installatie te kunnen maken die aan alle eisen voldoet. Dit zijn onder andere de: 

  • Machinerichtlijn 2006/42/EC 
  • Laagspanningsrichtlijn 
  • EMC-richtlijn 2014/30/EU 
  • ATEX-richtlijn voor explosieveiligheid (wanneer de kast in een explosiegevaarlijke omgeving staat)
  • CE-markering op schakel- en besturingskasten 

Schakelkasten en besturingsinrichtingen kunnen onder meerdere regelgevingen vallen. 

paneelbouw-system-integrator

Relevante organisaties 

Binnen de paneelbouw zijn de volgende branche-organisaties actief: 

  • FEDET, federatie Paneelbouw: de vertegenwoordiging van de producenten van schakelen besturingskasten binnen FEDET, de Federatie van producenten van elektrotechnische artikelen.  
  • FME is de ondernemersvereniging voor de technologiesector en behartigt de belangen van haar leden in de technologiesector zowel nationaal als internationaal.  
  • FME-RNCM is de kerngroep machinebouwers van FME gericht op de regelgeving, normalisatie en certificatie in de machinebouw. 

Vragen of advies

Heb je nog vragen of wil je graag advies over onze oplossingen voor de paneelbouw? Vul dan je gegevens in het formulier in, wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Contact

Contact

Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op via onderstaand formulier.