Testen van isolatiebewaking op aggregaten

isolatiebewaking tester

Isolatiebewaking kent in Nederland globaal twee toepassingsgebieden: medische ruimten en mobiele installaties (aggregaten). Voor beide situaties geldt dat er voor het controleren van de isolatiebewaking tot op heden geen echte oplossing was. In de NEN 3140 norm wordt aangegeven om te testen met ‘een weerstand’. Sterker nog, leveranciers van isolatiebewaking geven soms aan de test uit te voeren door ‘even’ een verbinding met aarde te maken of aantal weerstanden te gebruiken.

Beide ‘testmethoden’ zijn niet veilig en niet herleidbaar. Samen met fabrikant Metrel hebben wij gewerkt aan een veilige en professionele oplossing. De Eurotest IM is een unieke tester voor het testen van isolatiebewaking op aggregaten (IT installaties). Typische voorbeelden hiervan zijn te vinden in de bouw, groenvoorziening en aan boord van vrachtwagens en mobiele werkplaatsen.

Metrel MI3110 EurotestIM

De EurotestIM (MI3110) is een professioneel en multifunctioneel instrument voor het inspecteren van IT installaties. Door middel van deze compacte tester kunnen installaties met isolatiebewaking getest worden op spanning en frequentie, circuitimpedantie L-N, spanningsverlies, eerste fout stroom en uiteraard test van de isolatiebewaking. De EurotestIM heeft een AutoSequence functie waarbij de tester automatisch een programma doorloopt van spanningstest, lijnimpedantie, lekstroom eerste fout, test van isolatiebewaking apparatuur. De tester is geschikt voor schakelende isolatiebewaking en toestellen met een alarm functie.

Achtergrond

In de NEN 3140 bijlage M wordt isolatiebewaking genoemd in relatie tot verplaatsbare elektrische aggregaten. Vanaf een vermogen van 3 kVA dienen aggregaten (IU of IM) stelsel te worden voorzien van isolatiebewaking. Het testen van de aggregaten met isolatiebewaking wordt geadviseerd met behulp van een weerstand tussen een actief deel en het beschermingscontact. De NEN 3140 waarschuwt daarnaast voor het uitvoeren van een meting van de isolatieweerstand met een standaard meetspanning (van 500V).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *