Nieuwe gasketelwet: dit betekent het voor installateurs en woningcorporaties

co ligt op de loer

Sinds 1 april 2023 heeft de nieuwe Gasketelwet verstrekkende gevolgen voor zowel installateurs als woningcorporaties. De wet, bedoeld om de veiligheid rondom gasverbrandingsinstallaties te verhogen, verplicht nu alle installateurs en installatiebedrijven om een CO-certificaat te bezitten.

Gevolgen voor installateurs

Voor installateurs betekent dit een nieuwe horde om te nemen. Het verkrijgen van een CO-certificaat is nu verplicht, en het werken zonder deze certificering is strafbaar, waarbij een boete kan worden opgelegd. installateurs moeten zich dus aanpassen aan deze nieuwe wetgeving, wat mogelijk extra tijd en geld kost voor het behalen van de certificering.

Verantwoordelijkheden van woningcorporaties

Ook woningcorporaties moeten nu extra zorgvuldig zijn bij het selecteren van installateurs voor het onderhoud of de installatie van cv-ketels in hun woningbestand. De wet legt namelijk ook een controleplicht bij de ondernemers. Dit betekent dat woningcorporaties verplicht zijn om te controleren of een installatiebedrijf inderdaad over de benodigde certificering beschikt. Het niet naleven van deze plicht kan leiden tot financiële en juridische consequenties.

Openbaar register als hulpmiddel

Gelukkig voor zowel installateurs als woningcorporaties, biedt de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw van de Nederlandse overheid een openbaar register aan. In dit register zijn alle gecertificeerde installatiebedrijven opgenomen. Zowel installateurs die op zoek zijn naar certificering als woningcorporaties die op zoek zijn naar gekwalificeerde installateurs kunnen dit register raadplegen via het register gasverbrandingsinstallaties. Ook de particulier heeft door dit register inzicht in welke installateurs gecertificeerd zijn.

Direct weten wanneer er belangrijk nieuws is over brandveiligheid?

Conclusie

De nieuwe Gasketelwet is een stap in de richting van een koolmonoxideveilige omgeving. Hoewel het enige aanpassing vereist van zowel installateurs als woningcorporaties, dient het een groter doel: het minimaliseren van het aantal ongevallen veroorzaakt door koolmonoxidevergiftiging. Het is een collectieve verantwoordelijkheid die uiteindelijk ten goede zal komen aan de algehele veiligheid van de samenleving.

Bronnen:

Vragen?

Neem contact op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *