Hoe herken je een EMC-storing

bekijk de EMC-brochure van Pflitsch

Als machinebouwer wil je dat jouw machine of installatie optimaal blijft functioneren. Productie-onderbrekingen door elektromagnetische storing en downtime van je machines wil je absoluut voorkomen. Vooral als je met frequentieregelaars of motoren werkt, is de invloed van EMC op cruciale besturingssystemen zoals PLC’s een belangrijk aandachtspunt. Hoe herken je een EMC-storing in je installatie?

EMC-storingen zijn vaak lastig op te sporen

Als een storing regelmatig voorkomt, is het eenvoudiger om achter de oorzaak te komen. Wanneer een storing sporadisch voorkomt, zoals vaak het geval is bij EMC-storingen, is dit veel lastiger. Is er bijvoorbeeld op een later moment een frequentieregelaar aangesloten op een verpakkingslijn, zonder goede EMC-afscherming? In dit geval kan deze wijziging de oorzaak van de storing zijn. Onderzoek dus goed of er onlangs een wijziging aan je installatie is doorgevoerd, wellicht door een externe partij. Vaak zoek je de oorzaak van het probleem op de daadwerkelijke locatie; in het geval van EMC-storingen ligt de bron in de meterkast.

Voorbeelden van EMC-storingen

  • Onverklaarbare uitval van functies in je machine
  • Tellers die bij regelapparatuur onjuiste metingen aangeven of onnauwkeurig zijn
  • Besturingstechnische componenten die herhaaldelijk falen

Negatieve gevolgen van EMC-storingen

Waar de afscherming van kabelwartels niet goed geregeld is, kan gemakkelijk een EMC-storing ontstaan. Als er bijvoorbeeld kunststof wartels zijn toegepast die niet EMC afgeschermd zijn, kan er een storing in bijvoorbeeld een PLC ontstaan. Dit kan grote gevolgen hebben: er kan niet meer voldaan worden aan de vereiste kwaliteitseisen. Soms zal een productieproces zelfs stilgezet moeten worden om het probleem op te lossen. Deze kostenpost wil je natuurlijk voorkomen.

Zorg voor een betrouwbare afscherming

Je apparatuur betrouwbaar afschermen tegen elektromagnetische straling, is dus van groot belang. Kabelwartels spelen bij de EMC-afscherming van een apparaat of installatie een ​​belangrijke rol.

Niet alleen de losse onderdelen, maar het geheel van componenten (kast, behuizing, kabels en kabelwartels) moeten van metaal zijn om EMC te realiseren. Hierbij wordt de kabel vaak vergeten. Als er geen EMC-kabel toegepast wordt, werkt de kabel als een antenne en ontstaat er gegarandeerd storing in je installatie.

Standaard wartels vs EMC-wartels

In de praktijk worden nog vaak standaard wartels gebruikt die onvoldoende bescherming bieden tegen elektromagnetische straling. Dit brengt een groot veiligheidsrisico met zich mee. Wanneer er elektromagnetische interferentie optreedt, is de schade (downtijd en productieverlies) vaak niet te overzien. Het oplossen van deze problemen is tijdrovend en kostbaar en weegt niet op tegen de kostenbesparing van goedkopere standaardoplossingen zonder EMC-afscherming. Door te investeren in kwalitatief hoogwaardige EMC-kabelwartels voorkom je onnodige downtijd, dure reparaties en ad-hoc serviceritten om deze reparaties uit te voeren.

Ontdek de EMC-oplossingen van Pflitsch

Wil je je apparatuur betrouwbaar afschermen tegen elektromagnetische straling? Kies dan voor de hoogwaardige en gepatenteerde EMC-kabelwartels van Pflitsch.

Download EMC-brochure

Zo voorkom je EMC-storingen

Met de juiste maatregelen kun je EMC-storingen voorkomen. Lees meer hierover in ons whitepaper Grip op EMC. Wanneer vooraf, in het ontwerpstadium van de machine, bekend is in welke omgeving de machine komt te staan, dan is dat een groot voordeel. Als engineer kun je dan rekening houden met EMC-eisen en de juiste materialen adviseren.

Meer weten over EMC?

Ik adviseer je graag over het toepassen van de juiste EMC-producten.

Hans Houwerzijl,
sales engineer

Bel of mail mij:

Telefoon: 038-4698272
sales@hemmink.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *