EMC-afscherming bij E-mobility, wat zijn de cruciale aspecten?

pflitsch-e-mobility-truck-bus

Het aantal elektrische, hybride en waterstof aangedreven auto’s, schepen, vrachtwagens en bussen neemt toe. De elektrische systemen en high voltage (HV) componenten in deze voertuigen moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen. Drie cruciale aspecten die gemakkelijk over het hoofd worden gezien, zijn de bekabeling, kabelafscherming en kabeldoorvoer. Ook deze moeten aan de hoogste veiligheidsnormen voldoen. Betrouwbare kabelwartels en kabels met hoge stroombelastbaarheid en een lange levensduur spelen hierbij een belangrijke rol. Hoe zorg je voor een betrouwbare EMC-afscherming van high voltage componenten in e-mobility voertuigen?

EMC-afgeschermde componenten in de e-mobility

Hoge stroomspanningen onder controle 

De voorwaarden voor e-mobility – maximale actieradius, minimale oplaadtijd en maximaal efficiënte vermogenselektronica – stellen de industrie voor een nieuwe uitdaging: hoe kunnen de vaak zeer hoge spanningen veilig afgevoerd worden?  

De elektromagnetische interferentiesignalen die langs de verschillende componenten van het High Voltage systeem lopen, zoals de batterijmodules, elektromotoren, omvormers of DC/DC-omvormers, kunnen leiden tot blijvende systeembeschadigingen. Dit risico wordt vergroot doordat een groot aantal modules in een zeer kleine ruimte wordt ondergebracht. Ook de combinatie van laagspanning een hoogspanningen in het voertuig speelt mee. De omvormer en de verschillende andere componenten van de elektrische aandrijving zorgen tegelijkertijd voor hoge stromen in de kabelafscherming. Vooral in voertuigen met een alternatieve aandrijving resulteert dit vaak in zeer hoge zwerfstromen – in sommige gevallen meer dan 100 ampère – wat het uiterste van de stroomcapaciteit van de kabel vraagt. 

EMC-oplossingen voor e-mobility  

Fabrikanten Pflitsch, Wiska en Flexa bieden een uitgebreid portfolio van hoogwaardige EMC-kabelwartels en beschermslangen, perfect afgestemd op de eisen van e-mobility en optimaal aangepast voor gebruik in HV elektrische systemen. De hoge afschermingsdemping en uitstekende stroombelastbaarheid van met name de Pflitsch EMC-wartels zijn uniek.  Vergeleken met de EMC-oplossingen voor andere industrieën zijn deze EMC-wartels voorzien van siliconen afdichtingen die bestand zijn tegen extreme temperatuurverandering en voldoet het ontwerp aan de strenge corrosieweerstandseisen volgens de VDA 233-102. Alle EMC-oplossingen staan garant voor een hoge kwaliteit en betrouwbaarheid.

Pflitsch EMC-afgeschermde kabelwartels in de e-mobility

Veilig stroom afvoeren

De hoge kans op storing van de elektrische aandrijvingscomponenten vereist dat alle toegepaste componenten EMC-compatibel moeten zijn. De lage contactweerstanden tussen de kabelafscherming en het contactpunt zijn een groot voordeel en een effectieve manier om veilig stroom af te voeren. Dankzij het 360° contactprincipe van het unieke TRI-veerontwerp is een laagohmige en langdurig contact mogelijk over een groot oppervlak. De EMC-kabelwartels zijn bovendien snel en eenvoudig te monteren, zonder dat hiervoor een krimptang of ander speciaal gereedschap nodig is.  

De TRI-veer in de EMC-wartel realiseert een 360° contact met de kabelafscherming over een groot oppervlak. Dit zorgt voor een veilige afvoer van alle interferentiesignalen. bij e-mobility. 

Dit zijn je voordelen: 

  • Laagohmige afvoer van hoge zwerfstromen zorgt voor betrouwbare afscherming van het elektrische systeem en de omgeving. 
  • 360° contact met de kabelafscherming over een groot oppervlak dankzij de gepatenteerde TRI-veer. Dit zorgt voor een veilige afvoer van alle interferentiesignalen. 
  • Hoge bescherming van kabeldoorvoer bij zware trillingen, extreme temperatuurveranderingen, UV- en weerseffecten, mechanische belasting, invloed van chemische stoffen 
  • Uitzonderlijke dempingseigenschappen, zelfs in het hoogste frequentiebereik 
  • Geen contactcorrosie bij de kabelinvoer 
  • Alle kabeldoorvoercomponenten hebben een lange levensduur 
  • Groot afdichtingsbereik met slechts één kabelwartelmaat 
  • Tijd- en kostenbesparing: snel en eenvoudig te monteren zonder speciaal gereedschap 

Contact

Contact

Heb je vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op via onderstaand formulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *