Van idee naar nieuw Schnabl of JMV product

blog-schnabl-jmv-innovaties

Mijn collega Ron van den Heuvel en ik komen regelmatig op de bouw om producten en innovaties van JMV en Schnabl te tonen. Regelmatig krijgen wij de vraag hoe wij telkens weer in staat zijn om een nieuw product te ‘verzinnen’. Dan is ons antwoord: “dit verzinnen we niet maar wordt door de monteurs en chef monteurs aangedragen”. Hoe werkt dat dan precies bij Hemmink?” Dat vertel ik je in dit blog.

Het begint bij focus

Waar andere merken het bevestigingsassortiment als bijproduct zien, is dat bij ons het hoofdproduct. We weten dat we sterk zijn in oplossingen, juist door die focus. Er is altijd te weinig naar de praktijk geluisterd: achter de tekentafel wordt alles uitgedacht maar in de praktijk kan de uitvoering heel anders uitpakken. Bijvoorbeeld door een andere ondergrond dan beton waarop gemonteerd moet worden. Dan heeft de uitvoering een probleem.

Dat probleem ziet men gelukkig al een tijdje in. Op steeds meer bouwplaatsen zit de werkvoorbereiding en engineering er ook. De tekentafel wordt dus steeds meer uit het kantoor gehaald en op de bouw gelokaliseerd. De lijnen worden dus korter en dan kan er intern ook bij de E-installateur geïnnoveerd worden.

‘Nieuwe ontwikkelingen vragen ook om nieuwe producten’

Nieuwe montagemethoden en installatietechnieken

Dit heeft zich de afgelopen jaren in rap tempo voltrokken. Kijk naar bijvoorbeeld stekerbaar installeren. Tien jaar geleden wilde bijna niemand er iets van weten en nu wordt het bij 80 procent van de utiliteitsbouw toegepast. Maar die nieuwe ontwikkelingen vragen ook om nieuwe producten, ook in de bevestigingswereld van JMV en Schnabl. Een simpel strekkende meter zadel is al lang uit zicht. ‘Multifunctioneel’ en ‘simpel te monteren’ zijn de kernwoorden.

Dan komen wij in beeld. Ik zal het met een voorbeeld schetsen hoe het traject verloopt.

Vraag uit de markt

Op de bouw tijdens onze bezoeken ontstaat er een vraag. Die vraag ontstaat meestal omdat er een montageprobleem is. Wij luisteren, vragen door en gaan samen met de uitvoering het probleem bekijken. En dan gaat het voor ons beginnen. Gaan we een oplossing zoeken? Nee, daar is het nog veel te vroeg voor. Wij gaan het probleem bij andere installateurs neerleggen. Heel simpel met de vraag of zij dit probleem ook herkennen en vaak tegen komen.

Levensvatbaarheid

Hiermee toetsen we in feitelijk de levensvatbaarheid van een nieuw product. Want de vraag en het probleem van de eerste installateur kan wel heel specialistisch zijn. In dat geval zullen we ook wel eens ‘nee’ moeten antwoorden. Maar we gaan er nu van uit dat het probleem veel vaker voor komt  bij andere installateurs. Wij vernemen dat en horen ook weer heel veel wensen van andere installateurs. Na verloop van tijd hebben we het wensenpakket compleet en dan gaan we bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Daarbij houden we wel een paar punten in de gaten:

  1. Het moet gebruiksvriendelijk zijn voor de monteur. Als de monteur het niks vindt, wordt er absoluut niet mee gewerkt.
  2. Het moet gemakkelijk te produceren zijn, dit heeft uiteraard tot gevolg dat het voor de E- installateur prijstechnisch interessant is om aan te schaffen.
  3. Een specifiek probleem proberen we als product te vertalen in een multifunctionele oplossing. Dus ons product kun je dan op meerdere manieren toepassen.

Feedback

Vervolgens gaan wij in samenwerking met product management en productie aan de hand van schetsen een productietekening maken. Als dat gerealiseerd is, volgt er een prototype, meestal in een kleine oplage geproduceerd. Daarmee keren wij terug naar de bouw en daar krijgen wij feedback op het product. Nog belangrijker om op dat moment te vernemen is wat de verbeterpunten moeten worden.

Eindproduct in zicht

Vervolgens gaan wij terug naar de productie met de vraag of de verbeterpunten productietechnisch toegepast kunnen worden. Productmanagement is ondertussen ook actief om het product zo betaalbaar mogelijk te houden voor de eindgebruiker en bekijkt of er matrijzen of productiemallen nodig zijn. Zo komt stap voor stap het eindproduct in zicht.

Gerealiseerde producten

Op deze manier zijn de afgelopen zes jaar voor Schnabl de kabelbeugel KBS 20, bevestigingsclips SGC en STA, verbindingsclip ECV en slagzadel C-fix gerealiseerd. Voor JMV zijn dat onder andere de flexbuisclipzakleidingplaatschetsplaatopzetveerklem ACSrookmelderpendel en de nieuwe inslagbeugel. En onlangs is de WHK 608 kabeldoos van Wiska met allerlei toebehoren tot stand gekomen. Dit product is nog steeds in ontwikkeling om aan de vraag van de eindverbruiker te kunnen voldoen.

Concluderend kan ik zeggen: bij het tot stand komen van een nieuw product bij Hemmink is één schakel onmisbaar is. Dat zijn de mensen die met onze producten werken! Wat vond je van dit artikel? Laat het hieronder weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *