Stekerbaar of conventioneel installeren, wat zijn de verschillen?

conventioneel-installeren-vs-stekerbaar-installeren

Dagelijks bezoekt Milo Voolstra – accountmanager stekerbaar installeren bij Hemmink – installatiebedrijven om onder andere de Hemmink oplossingen voor stekerbaar installeren te laten zien. Tijdens deze gesprekken krijgt hij vaak vragen over de verschillen tussen stekerbaar en conventioneel installeren. In dit blog geeft hij zijn kijk op beide installatiemethodes.

Van producten naar oplossingen

De bouwsector was tot voorheen een vrij traditionele markt. Het installeren werd traditioneel uitgevoerd met PVC buis en VD draad. Door onder andere de ontwikkelingen rondom circulair en modulair bouwen, zie je dit langzaam verschuiven naar het aanbieden van oplossingen.

“Waarom stekerbaar installeren, we doen het toch al jaren goed?”

In de installatiemarkt zien we de traditionele of conventionele manier van installeren nog vaak terugkomen: “we doen het toch al jaren goed?” Natuurlijk is het conventionele installeren zeker niet slecht en kan het in veel gevallen een uitkomst zijn. Echter, een flexibelere, snellere bouwmethode en een efficiëntere manier van installeren, zorgen voor een verschuiving naar stekerbaar installeren. Ook het tekort aan technisch bekwaam personeel vereist een andere manier van werken.

Conventioneel of stekerbaar, een voorbeeld

Laten we als voorbeeld een transformatie van een kantoorpand naar een appartementencomplex nemen.

Conventionele installatie
In de conventionele manier van installeren bestelt de installateur de materialen bij de elektrotechnische groothandel: buis en draad of bedrade flexibele buis, inbouw- en centraaldozen, schakelmateriaal en natuurlijk een groepenkast. Dit wordt in het project allemaal op maat gemaakt en aangesloten. Dit is arbeidsintensief, vrij duur en vergt gedegen kennis op het project.

Stekerbare installatie
Wanneer we dezelfde installatie stekerbaar gaan uitvoeren, wijzigt de werkwijze. Allereerst verschuiven veel werkzaamheden naar kantoor voor volledige engineering van het project. Dit kan de installateur zelf doen, maar zeker ook uitbesteden naar de leveranciers van stekerbare oplossingen. Het project wordt volledig geëngineerd, alle producten worden na opdracht bij de elektrotechnische groothandel besteld en uiteindelijk gekit en prefab aangeleverd. Wanneer we het project op de werkvloer gaan bekijken, is het een kwestie van plug en play installeren. Alle (geschakelde) voedingen en schakelingen hebben een eigen kleurcodering waardoor de kans op faalkosten aanzienlijk reduceert.

Conclusie
Conventioneel installeren kan zeker nog goed toegepast worden. Alleen, wanneer een flexibele en snellere bouwmethode gewenst is, zal stekerbaar installeren steeds meer ingezet worden.

Meer informatie
Wil je meer weten over dit onderwerp? Kijk dan eens op onze Stekerbaar Installeren pagina óf hieronder een reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *