Projectering: het hulpmiddel voor maximale vluchtveiligheid

Ieder gebouw is uniek. Daardoor kunnen oplossingen voor brand- en vluchtveiligheid niet zomaar op ieder gebouw worden toegepast. Wanneer je streeft naar maximale vluchtveiligheid voor bewoners, kun je niet om een maatwerkaanpak heen. Maatwerk vereist weer specialistische kennis en dat is precies waar projectering om de hoek komt kijken.

Wat is een projectering?

Een projectering is een hulpmiddel om te bepalen welke oplossingen maximale (vlucht)veiligheid realiseren binnen een specifiek gebouw. Door de tekeningen van een gebouw te analyseren en de projecteisen te verkennen, wordt input verzameld voor een maatwerkadvies. Specialisten buigen zich vervolgens over deze input en creëren vanuit kennis en kunde een passend voorstel. Het resultaat is een maatwerkaanpak en tekening waaruit de passende oplossingen voor deze specifieke situatie duidelijk worden.

Hoe wij een projectering aanpakken

Omdat een projectering gericht is op één specifieke situatie, behandelen wij iedere situatie als een unieke in zijn soort. Hiervoor is inzicht nodig; zowel in de specificaties van het gebouw als het project zelf. Onze werkwijze is als volgt:

#1 Analyse gebouw

Om tot een projectering te komen, starten we met een analyse van het gebouw. De tekeningen van het betreffende gebouw worden geanalyseerd op de volgende punten:

 • De opzet en indeling van het gebouw
 • Gebruikte bouwmaterialen
 • Check aanwezigheid (sub)brandcompartimentering
 • Extra beschermde vluchtroutes
 • Het soort ruimtes en het gebruik daarvan
 • Het aantal vluchtwegen
 • Toepassing van de wetgeving NEN 2555
 • Eventuele plaatselijke eisen/richtlijnen

#2 Verkenning project

Daarnaast spelen de eisen van- en wensen voor het project een rol. Om een volledig beeld van het project te krijgen, lopen we de details samen door. Tijdens deze fase komen onderwerpen, zoals het type voeding van de melder, wel/geen externe melding bij alarm en permissies voor het stilzetten van een alarm, ter sprake. Daarnaast bespreken we ook productgerelateerde opties, zoals AudioLink, SmartLink en stofcompensatie.

#3 Voorstel

Vanuit de gebouwanalyse en het inzicht in het project, stellen wij een voorstel op. Dit voorstel bevat advies over de te gebruiken veiligheidsoplossingen en de plaatsing daarvan. De oplossingen en locaties worden uitgewerkt in een overzichtelijke tekening van het gebouw. Aanvullend geven we uitleg over de geboden producten en oplossingen.

De voordelen van een projectering

Een projectering brengt in de basis één groot voordeel met zich mee: je bent ervan verzekerd dat de juiste oplossingen worden gebruikt voor de specifieke situatie en creëert hiermee maximale vluchtveiligheid voor bewoners. Dit voordeel heeft weer andere voordelen, waaronder:

 • Tijd- en kostenbesparing door het risico te verminderen op wijzigingen die achteraf nog moeten worden uitgevoerd;
 • Het dient als leidraad bij de installatie van de oplossingen;
 • De projectering kan gebruikt worden ter verantwoording van veiligheid richting derden.

Veiligheid is ons vak. Daarom denkt Hemmink als vertegenwoordiger van Ei Electronics graag met je mee. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een advies op maat? Neem dan vrijblijvend contact met ons op; wij helpen je graag verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *