Fail-safe en de NEN 2555:2023 wat betekent het voor jouw installaties?

Als specialist in de NEN 2555 en sales engineer bij Hemmink, wil ik je graag meenemen in de wereld van fail-safe systemen volgens de laatste versie van de norm. Dit artikel is bedoeld om duidelijkheid te bieden over de nieuwe eisen, specifiek rondom rookmelders en de koppeling met externe installaties. Laten we dieper ingaan op wat fail-safe betekent en hoe je dit praktisch kunt toepassen in jouw projecten.

Wat schrijft de norm over fail-safe?

”Bij het niet goed functioneren of uitvallen van de rookmelder en/of het (tijdelijk) wegvallen van de koppeling tussen de rookmelder en de externe installatie of het apparaat moet de beoogde activering van de externe installatie of het apparaat direct plaatsvinden.”

Fail-safe betekent dat een vrijloopdranger of rookklep geactiveerd wordt door het relais in de volgende situaties:

  • Bij het niet goed functioneren of uitvallen van de rookmelder.
  • En/of het (tijdelijk) wegvallen van de koppeling tussen het fail-safe relais en de vrijloopdranger/rookklep.

Stel je voor

Je hebt een rookmelder die via een RF-verbinding is gekoppeld aan een relais, zoals de Ei413 of het Enduri Power Relay. Dit relais is op zijn beurt verbonden met bijvoorbeeld een vrijloopdranger of rookklep. In het geval dat de verbinding tussen het fail-safe relais en de externe installatie wegvalt, moet het systeem direct actie ondernemen en de vrijloopdranger of rookklep activeren.

Belangrijk om te weten: het gaat hierbij niet om de verbinding tussen de rookmelder en het relais, maar specifiek om de verbinding tussen het Ei relais en de externe apparatuur. In de praktijk betekent dit dat je altijd verzekerd bent van een veilige werking, zelfs als de koppeling tussen het relais en de externe installatie wegvalt.

‘Niet goed functioneren of uitvallen van de rookmelder’: wat betekent dat?

In de context van de NEN 2555:2023 hebben we het vaak over situaties waarin de rookmelder niet goed functioneert of zelfs uitvalt. Bij Hemmink interpreteren we dit als volgt:
Als de rookmelder wordt verwijderd, moet het systeem dit direct detecteren en actie ondernemen. Het is lastig om ‘niet goed functioneren’ specifiek te omschrijven, laat staan om dit te testen. Bijvoorbeeld, als de netspanning wegvalt, blijft de rookmelder gewoon functioneren dankzij de back-up batterij. Een vals alarm door stof kan worden gezien als een niet functioneren van de rookmelder, wat ook het relais zou activeren. Daarom richten we ons op het scenario waarin de rookmelder fysiek wordt verwijderd.

Praktisch voorbeeld

Als je een RF-verbinding hebt tussen een rookmelder en een Ei relais (bijvoorbeeld de Ei413 of het Enduri Power Relay), en de rookmelder in de entreehal wordt verwijderd, dan zorgt het fail-safe relais ervoor dat de gekoppelde apparatuur, zoals een deurdranger of rookklep, direct wordt geactiveerd. Dit biedt een extra laag van zekerheid en veiligheid.

Conclusie: waarom is fail-safe essentieel volgens de NEN 2555?

De NEN 2555:2023 is er om ervoor te zorgen dat brandveiligheidssystemen betrouwbaar en effectief zijn, zelfs in het geval van storingen of wegvallende verbindingen. Door te kiezen voor oplossingen zoals relais van Ei Electronics of het Enduri Power Relay, in combinatie met RF-verbonden rookmelders, verzeker je jezelf van een fail-safe systeem dat voldoet aan de hoogste normen.

Heb je vragen over hoe je fail-safe systemen kunt implementeren in jouw projecten? Of wil je meer weten over onze producten zoals de Ei Electronics en Enduri? Neem gerust contact met ons op, we staan voor je klaar om je verder te helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *