Aan de slag met een tacker

Aan de slag met een teacker

Het gebruik van een tacker heeft veel voordelen: het maakt bevestigingswerk makkelijker, minder zwaar en het gaat vaak sneller dan handmatig bevestigen. Maar het werken met een tacker vereist ook verantwoordelijkheid en kennis van materiaal. Daarnaast moet je natuurlijk weten hoe een tacker werkt voordat je ermee aan de slag gaat. We vertellen het je aan de hand van 4 stappen.

Voordat je de tacker gebruikt

Het werken met een tacker vereist voorbereiding. Bij onvoldoende voorbereiding kan ernstig letsel worden veroorzaakt aan jezelf of omstanders. Het is daarom belangrijk om veiligheid serieus te nemen en de gebruikershandleiding door te lezen. De handleiding geeft niet alleen instructies voor het gebruik van de tacker, maar deelt ook voorbereidende veiligheidsmaatregelen. Draag bijvoorbeeld als gebruiker, maar ook als aanwezige in de nabije omgeving oog- en gehoorbescherming om letsel te voorkomen.

Checklist voor het eerste gebruik van een tacker

Ga je de tacker voor de eerste keer gebruiken? Loop dan onderstaande punten na.

  • Controleer de veiligheidspal
  • De trekker werkt goed
  • Alle onderdelen zijn aanwezig
  • De tacker is goed gesmeerd
  • Er zitten geen nagels in het magazijn

Bekijk ons assortiment Union tackers

Wil je weten welke tackers het best bij jouw klus passen? Bekijk al onze Union tackers in ons productenportaal en ontdek hun specificaties.

De machine gebruiksklaar maken

Wanneer de voorbereidingsmaatregelen zijn afgerond, kun je beginnen met het echte werk. Het magazijn kan worden geladen met bevestigingsmateriaal. Verwijder altijd eerst de luchtslang voordat je gaat laden en wees ervan verzekerd dat er geen bevestigingsmiddelen in het magazijn zitten. Ontgrendel vervolgens de vergrendeling van het magazijn, leg de bevestigingsmiddelen erin en sluit het magazijn.

Vervolgens kun je de tacker aansluiten op de luchttoevoer. Bekijk eerst de handleiding om erachter te komen hoeveel bar voor jouw tacker nodig is. Stel vervolgens de compressor daarop in en sluit dan pas de tacker aan. Heb je deze stappen doorlopen, dan is de tacker klaar voor gebruik.

Het bedienen van de tacker

Het bedienen van een tacker bestaat uit een drietal stappen:

  1. Zet de tacker met de neus tegen het te bevestigen materiaal
  2. Ontgrendel de beveiliging
  3. Druk de trekker in

Om de tacker zo veilig én duurzaam mogelijk te gebruiken, raden we aan om de tacker alleen te gebruiken met bevestigingsmaterialen die daarvoor geschikt zijn. Let daarnaast ook op de toepassing ervan: de tacker is bijvoorbeeld niet gemaakt om in de lucht te schieten of voor het bevestigen van extreem harde materialen. Zorg ervoor dat je bij gebruik niet te dicht langs de rand of in te dun materiaal schiet, om zo het splijten van het materiaal te voorkomen. Schiet ook geen nagels op andere nagels; dit kan vonken of een defect aan de tacker veroorzaken.

De tacker onderhouden

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de tacker is onderhoud vereist. Door een aantal handelingen standaard voor en na gebruik uit te voeren, vergroot je het werkplezier. Zo is het belangrijk dat de onderdelen goed gesmeerd zijn. Doe daarom voor het aansluiten van de luchtslang 2 á 3 druppels (zuurvrije) tackerolie achterin de insteeknippel. Ben je klaar met het gebruik van de tacker, koppel dan de slang los en verwijder de nagels. Doe dit ook wanneer je van werkplek veranderd of de tacker doorgeeft aan een andere gebruiker. Daarnaast is het belangrijk dat de tacker voor en na gebruik goed schoon wordt gemaakt. Een tacker blaas je eenvoudig schoon met een blaaspistool. Voorkom daarnaast roest en andere schade door na gebruik de lucht uit de compressor te laten lopen.

Wanneer je de tacker op een goede manier gebruikt en met aandacht opruimt, draagt dat bij aan het behoud van de kwaliteit en een langere levensduur. Ga er dus zorgvuldig mee om. Je kunt er dan op rekenen dat de tacker jouw werk lange tijd makkelijker, sneller en minder zwaar maakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *