Schoolvoorbeeld van stekerbaar installeren op formaat

Volledig stekerbare installatie voor onderwijscomplex Donker Curtius 

Stekerbaar installeren is voor meer geschikt dan alleen reguliere verlichting. Dat bewijst HIG Building Solutions in het grootschalige onderwijscomplex Donker Curtius in Den Haag. Zij installeerde de hele licht- en een deel van de krachtinstallatie van dit onderwijscomplex stekerbaar met 2- en 3-polige systemen van Adels. Een schoolvoorbeeld van stekerbaar installeren op formaat. 

Merk

  • Klant

  • HIG Building Solutions

  • Interview

  • Raymond Rehorst

“Een eyecatcher van formaat” noemt Raymond Rehorst de enorme nieuwbouw van circa 12.000 m2 bvo. Het multifunctionele onderwijscomplex van de stichting Lucas Onderwijs en Gemeente Den Haag omvat twee basisscholen, een middelbare school, een kinderdagverblijf en drie sportzalen.

Elektrotechnisch meesterwerk voor De Vries en Verburg”

De projectleider van HIG Building Solutions kijkt trots terug op het realiseren van de gehele elektrotechnische installatie in opdracht van De Vries en Verburg, aannemer en opdrachtgever van HIG. Daarbij nam het installatiebedrijf ook de engineering, in samenwerking met de extern adviseur, op zich. Een prachtige uitdaging en referentie door de omvang én variatie van het complex: “Geen ruimte is hetzelfde”.  

Stekerbaar logische keuze 

Diezelfde grootte en complexiteit waren, samen met betrouwbaarheid, aanleiding om te kiezen voor stekerbaar installeren. “Stekerbaar installeren van wandcontactdozen en schakelaars wordt binnen dit soort schoolprojecten over het algemeen niet voorgeschreven, maar bepalen we altijd in overleg. Bij dit project hebben we de adviseur voorgesteld om deels een stekerbare installatie aan te leggen.” HIG Building Solutions heeft ervaring met stekerbaar installeren en kent de vele voordelen uit de praktijk.

“De techniek is vooral bij grotere projecten voor zowel opdrachtgever als installateur interessant. Men is flexibeler in het wijzigen van de inrichting, de installateur monteert sneller en zo’n installatie biedt meer bedrijfszekerheid. Juist bij het huidige gebrek aan handjes en daarmee ook kennis op de werkvloer is het een welkome oplossing.” En dat resulteert uiteindelijk in een lagere Total Cost of Ownership (TCO), beaamt Rehorst

Licht- én krachtinstallatie 

HIG Building Solutions heeft de lichtinstallatie en een deel van de krachtinstallatie van het onderwijscomplex stekerbaar uitgevoerd. Door de vele gipswanden in het gebouwcomplex was stekerbaar installeren niet alleen interessant voor de lichtinstallatie, maar ook voor de stroomvoorziening naar het schakelmateriaal en de wandcontactdozen. Zodoende heeft zij voor de LED-verlichting met DALI-sturing AC164 2-polige systemen en voor de voeding, de schakelaars en de wandcontactdozen AC 166 3-polige systemen toegepast. “Adels is veel voordeliger dan sommige andere merken en het klikte meteen met Hemmink. Ze hebben een enorm breed assortiment en bieden op elk gebied wel wat. Ook staan ze ons, over hun hele organisatie, altijd heel goed te woord. Dat is een waardevolle aanvulling.” 

Speciale oplossing voor gipswanden 

Alle stekerbare systemen voor het project zijn geleverd via Technische Unie. “Om het stekerbaar concept met Adels volledig tot zijn recht te laten komen, zijn wij er ook met onze prefab service bij betrokken geraakt”, vertelt Prefab Manager Ronald Bouwhuis van Technische Unie. Door het benodigde schakelmateriaal vooraf te assembleren, kon HIG Building Solutions sneller en met minder faalkosten monteren. Zo heeft de prefab afdeling de (Attema) dozen voorzien van (Jung) schakelmateriaal met voorgemonteerde (Adels) snoeren. “Samen met Hemmink hebben we het project opgepakt en als team samengewerkt om de installateur zo veel mogelijk te ontzorgen.”

Prefab schakelmateriaal van TU 

Ondanks de plug-and-play installatietechniek en prefab materialen liep de installateur tijdens de montage toch nog tegen een praktische uitdaging aan: het bevestigen van de AC166 bekabeling boven aan de sluitzijde van de gipswanden. “Tijdens een bezoek van Karel van Vliet, accountmanager bevestigingstechniek van Hemmink, op de bouwlocatie hebben we diverse mogelijkheden besproken, maar daarvoor bestaan geen specifieke bevestigingsmaterialen”, zegt Rehorst. “Daarop besloot Hemmink een nieuwe oplossing te ontwikkelen. Er is nu een test-demo die zij misschien nog in productie gaat nemen.” Zodra die marktrijp is, hoeven installateurs geen tijdelijke oplossingen zoals tie wraps meer toe te passen. Rehorst is onder de indruk van de inventiviteit van Hemmink:

Je kunt er niet alleen terecht voor alle standaard elektrawerk, maar ook voor het maken van specials. Ik kan hen zeker aanbevelen.”