DALI verlichting met Adels bekabeling

Stadswinkel Tilburg

Ook de meest innovatieve bouw- en installatiebedrijven werken met materialen van Hemmink. Zo besloot het vooruitstrevende BINX om stekerbare Adels bekabeling toe te passen voor de DALI verlichting in Stadswinkel Tilburg. ‘Een perfecte keuze’.

BINX is een vreemde eend in de overwegend traditionele bouw- en installatiebranche. Terwijl veel bedrijven groeien door overnames, ontstond BINX – in 2014 – door natuurlijke integratie van een bouw- en een installatiebedrijf. Technische installaties vormen een steeds groter aandeel van gebouwen”, benadrukt Bas van Dongeren, uitvoerder van BINX. “Tegelijkertijd zijn er vaak strubbelingen tussen aannemer en installateur. Wij zijn echt geïntegreerd én oplossingsgericht. We kennen geen apart aannemersoverleg want we zijn gewoon collega’s. Daardoor hebben onze klanten maar één aanspreekpunt en zijn de faalkosten lager.”

Complexe projecten

Steeds meer opdrachtgevers kiezen voor de integrale aanpak van BINX. Inmiddels telt het bedrijf drie vestigingen (Groenlo, Rotterdam en Horst) en 120 medewerkers om opdrachtgevers in het hele land te bedienen. Haar focus is Smartility ofwel het ontwerpen en realiseren van slimme, toekomstbestendige utiliteitsoplossingen. “Het liefst doen we projecten met een technische of bouwkundige uitdaging”. De recente renovatie van het stadskantoor in opdracht van Gemeente Tilburg was zo’n uitdaging.

Installatietechnische uitdaging

Stadswinkel Tilburg heet het nieuwe gemeentelijke onderkomen dat is ontstaan door Stadskantoor 2 en de voormalige bibliotheek aan het Koningsplein te verbouwen. Een ingrijpende vernieuwbouw die BINX, inclusief sloopwerk, voor haar rekening nam. Op installatietechnisch gebied was er één grote uitdaging die als een rode draad door het hele complex liep: “Het aanleggen van de grote installaties in de krappe en verspringende ruimtes boven de plafonds”, aldus Van Dongeren.

DALI verlichting

Naast de luchtkanalen moest ook de DALI verlichting boven de systeemplafonds weggewerkt worden. De gehele verlichting van het overheidsgebouw (19.000 m2 bvo) wordt automatisch aangestuurd volgens het intelligente DALI protocol. Het DALI lichtmanagementsysteem zorgt voor een energiezuinige, efficiënte en makkelijk te bedienen verlichting van alle vertrekken, zowel de werkvertrekken als de publieke ruimtes en verkeersruimtes.

Adels bekabeling

BINX voerde de volledige verlichtingsinstallatie stekerbaar uit. “Je kunt veel montage-uren besparen met stekerbaar installeren”, zegt de uitvoerder. Op aanraden van een collega koos hij voor Adels bekabeling van Hemmink. “Ik kende Hemmink wel – wie kent hun Euro-Clip niet? – maar Adels niet. Door slechte ervaringen met een ander, goedkoper merk waarvan de T-stukken uit elkaar vielen, twijfelde ik even.” Toch was hij snel overtuigd dat de Adels bekabeling kwalitatief hoogwaardig en uitermate geschikt is voor installatie bij verlaagde plafonds. “Ik ben heel tevreden over Adels, de materialen zijn fantastisch.”

Engineeren en ontzorgen

“Van Dongeren overhandigde Hemmink een gedetailleerd plan met tekeningen, dat Hemmink vervolgens verder optimaliseerde. Hemmink voegde nauwkeurige lengtes en schakelingen toe, en stelde een doordachte tellijst op. Met oog voor beperkte installatieruimte zorgden ze ervoor dat overlengte boven plafonds tot een minimum werd beperkt. De uitgebreide lijst omvatte diverse componenten, variërend van koppelsnoeren en T-splitters tot verdelers en trekontlastingen.”

“Doordat Hemmink de leveringen goed met onze groothandel Oosterberg afstemde en ons volledig ontzorgde, hoefden wij we de materialen alleen maar per verdieping af te roepen.”

Tevreden

Het project werd naar tevredenheid in juli 2023 opgeleverd en Van Dongeren kijkt al uit naar een volgend project.

“Wij hebben altijd vrije keuze in materialen en kiezen vaak voor Hemmink. Ze hebben kwalitatief mooie spullen en een compleet assortiment terwijl de communicatie en samenwerking goed verlopen. Ik beveel hen zeker aan.”