Machinebouwer MAGURIT vertrouwt op blueglobe CLEAN Plus wartels

klantcae-magurit-bgcleanplus

MAGURIT, fabrikant van snijmachines voor verse producten en diepgevroren blokken vlees, vis, kaas en fruit, is een van de Duitse marktleiders in voedingsmiddelen en huisdiervoeding. Kwaliteit en innovatie zijn dan ook in veel opzichten belangrijk voor het familiebedrijf. MAGURIT past bij haar snijmachines de duurzame en betrouwbare blueglobe CLEAN Plus kabelwartels toe.

Merk

  • Product

  • blueglobe CLEAN Plus wartel, UNI meervoudige wartel, UNI-HF wartel

  • Branche

  • voedingsmiddelenindustrie

Marktleider in maatwerkoplossingen

Als wereldwijde specialist in het snijden van diepgevroren vlees, vis, kaas en fruit ziet MAGURIT zichzelf als marktleider in maatwerkoplossingen. “Natuurlijk hebben we concurrentie, maar we zijn absoluut marktleiders in maatwerkapparatuur voor het verwerken van vlees en fruit. Daarnaast verwerken wij ook bloedplasma”, zegt technisch directeur Dino Vieth. Samen met Andreas Hager (commercieel directeur) leidt hij als vijfde generatie dit familiebedrijf. Momenteel produceren zo’n 70 medewerkers jaarlijks ongeveer 170 op maat gemaakte machines voor klanten in meer dan 70 landen wereldwijd. Dit staat gelijk aan een exportaandeel van maar liefst 70% tot 80%.

“Wij ontwikkelen ons nog steeds op het gebied van expertise en ook ons productassortiment breiden wij regelmatig uit. Zo bevat ons assortiment nu ook oplossingen voor het snijden van verse producten. Onze machines kunnen worden uitgerust met verschillende snijgereedschappen. Onze kubus- en strokensnijtechniek is bijvoorbeeld uniek”, legt Vieth uit. Ook de handling- en transporttechniek kan MAGURIT verzorgen. “Dit betekent dat we klanten kunnen voorzien van systemen die op maat zijn gemaakt voor hun specifieke processen – ongeacht of het systeem een stand-alone machine of een gehele productielijn is.”

Perfecte oplossingen voor verschillende behoeften

Bij het snijden van bevroren producten worden hoge krachten uitgeoefend. Voor vers vlees is immers een schone, gladde snede vereist. MAGURIT machines zijn speciaal voor dit doel uitgerust met robuuste rolmessen en hydraulische guillotines. De GALAN-serie is voorzien van speciale sikkelmessen waarmee snedes gemaakt kunnen worden die vergelijkbaar zijn met een scherp vleesmes.

Een ander innovatief product is het PLASCUT-systeem, waarmee ingevroren bloedplasmazakjes automatisch kunnen worden opengesneden en geleegd. “Om er verzekerd van te zijn dat de zakken goed geleegd zijn, moeten we de zakken in een speciale ontdooizone met warmwaternevel ontdooien”, verklaart Vieth. Deze procestechnologie implementeerde MAGURIT op speciaal verzoek van een klant. “Om zo’n klantspecifiek product met hoge kwaliteit te kunnen leveren, beschikken wij over een zeer hoge mate van verticale integratie. Wij produceren zelf roestvaststaal voor de verschillende behuizingen en componenten.

Het unieke afdichtingsconcept van Pflitsch zorgt ervoor dat de kabelmantel niet onherstelbaar wordt ingesnoerd. Dankzij de uitstekende trekontlasting blijft de kabel nog steeds stevig vastgeklemd in de kabelwartel.

Het bedrijf verwacht ook dezelfde hoge productkwaliteit en vergaande innovatie van zijn leveranciers. “Waar trillingsbestendigheid en hoge afdichting belangrijk zijn, vertrouwen wij op de kabelwartels van Pflitsch, “zegt Vieth. Deze producten staan bekend om hun IP 68 en IP 69 beschermingsklassen over een groot oppervlak.

MAGURIT gebruikt de Pflitsch kabelwartels van messing en RVS uit de UNI Dicht en blueglobe series in de maten PG 13,5 tot PG 21 en M12 tot M32. “Hiermee kunnen wij kabels met een diameter van 2 mm tot 25 mm betrouwbaar afdichten”, zegt Dino Vieth.

Ruimtebesparend, eenvoudig te monteren en EMC-veilig

Twee andere innovatieve wartels hebben de leidinggevenden van MAGURIT overtuigd om te kiezen voor Pflitsch: de UNI meervoudige wartel en de UNI HF Dicht wartel met IRIS-veer.

pflitsch-uni-dicht-meervoudige-wartel
UNI Dicht meervoudige wartel
pflitsch-uni-hf-dicht-wartel
UNI-HF Dicht wartel met IRIS ring

Met de UNI Dicht meervoudige wartels biedt Pflitsch een oplossing op maat waarmee meerdere kabels – ook van verschillende diktes – veilig door een kabelwartel worden geleid en afgedicht worden. “Deze functie is belangrijk, vooral wanneer de installatieruimte op de behuizing beperkt is terwijl het aantal kabels juist toeneemt “, zegt Heiko Emde.

Bij kritische stuurleidingen installeert MAGURIT afgeschermde kabels om een ​​EMC-veilige installatie te realiseren. Om een ​​perfecte afscherming te realiseren gebruikt MAGURIT een speciale Pflitsch oplossing: de EMC-kabelwartel UNI HF Dicht. Deze wartel met gesloten IRIS-ringvormige veer zorgt voor de hoogste dempingswaarden. De kabelafscherming eindigt namelijk niet in de kabelwartel maar is alleen bij het aansluitpunt van de kabel geplaatst. De MAGURIT monteur hoeft alleen de kabelmantel bij het contactpunt van de IRIS-veer te verwijderen, de omvlechting bloot te leggen en de kabel door de kabelwartel te schuiven. De ringvormige veer zorgt voor een veilig contact. “Dit principe geeft ons duidelijke montagevoordelen. Het omslachtige openleggen van het vlechtwerk van de kabel (om ervoor te zorgen dat het onderdeel rondom goed contact maakt met de wartel) is dan niet meer nodig, zegt Dino Vieth.

Hygienic Design om eenvoudig te reinigen

“Natuurlijk speelt hygiëne ook een belangrijke rol in dit proces. Onze machines kunnen met een paar eenvoudige stappen voorbereid worden op efficiënte reiniging. Sommige typen zijn zelfs geschikt voor CIP-processen voor automatische reinigingsprocessen. Dino Vieth geeft een vooruitblik: “We zijn momenteel bezig met een nieuwe machine waarvan het hygiënisch ontwerp geoptimaliseerd is. Bij deze machine gaan we ook inzetten op modules en componenten die volgens de EHEDG-specificaties zijn ontworpen, zoals de blueglobe CLEAN Plus van PFLITSCH.”

“Als EHEDG-lid zijn we nieuwe wegen ingeslagen”, verduidelijkt Heiko Emde van Pflitsch: “De blueglobe CLEAN Plus hygiëne wartel is van meet af aan ontworpen volgens de EHEDG-eisen en BGN-specificaties”. En met succes: deze wartel is als eerste complete wartel EHEDG gecertificeerd. ”Om de ophoping van vuildeeltjes en de vorming van bacterienesten te voorkomen, zijn gaatjes, openingen en open schroefdraden in hygiëne kabelwartels absoluut taboe”.

pflitsch-blueglobe-cleanplus-wartels
blueglobe CLEAN Plus wartels in RVS en kunststof

Wanneer het wartelhuis in de RVS behuizingswand van een machinelichaam geschroefd is, wordt de drukschroef erop geplaatst, de kabel erdoor geschoven en de drukschroef vastgezet op een blok – d.w.z. zonder gaten. Een verzonken afdichtring, gemaakt van een goedgekeurd elastomeer, zorgt voor een goede afdichting van de kabelwartel. “De hele montage vindt van buitenaf plaats, zonder speciaal gereedschap. Dit verkort de montagetijd aanzienlijk”, zegt Heiko Emde. “In vergelijking met andere hygiëne wartels is onze blueglobe CLEAN Plus zeer compact en laag. Ook de kabelvriendelijke afdichting met hoge trekontlasting mag zeker benadrukt worden”.

Voor het wartelhuis gebruikt Pflitsch het hoogwaardige materiaal RVS 1.4404 / AISI 316L dat in een bewerkingscentrum zodanig is vervaardigd dat het een zeer glad oppervlak heeft (ruwheid Ra <0,8 m) en afgeronde overgangen zonder randen naar de sleutelvlakken. In plaats van de vereiste radius van 3 mm zorgt Pflitsch voor 6 mm radii dat voor een verhoging van de hygiëne zorgt. De kunststoffen die gebruikt worden voor het afdichten van inzetstukken en afdichtringen voldoen aan de FDA 21 CFR §177.2600. Conform de EU-regelgeving 10/2011 zijn deze geschikt voor contact met voedingsmiddelen.

blueglobe-cleanplus-wartel

Meer over de blueglobe CLEAN Plus wartels van Pflitsch

De blueglobe CLEAN Plus wartel is momenteel verkrijgbaar in de maten M8 t/m M63 voor kabeldiameters van 4 mm tot 55 mm. Het bereikt de hoge beschermingsklassen IP 68 en IP 69 en is waterdicht tot 15 bar. Deze kabelwartels kunnen gebruikt worden bij temperaturen van -40 °C tot +85 ° C; in de variant voor hoge temperaturen wordt een temperatuurbereik van -55 ° C tot +180 ° C gerealiseerd.

De hygiëne kabelwartels zijn ook verkrijgbaar in kunststof en als EMC-variant (blueglobe TRI CLEAN Plus met bovengemiddeld hoge dempingswaarden). “Ook kan het systeem worden aangesloten op voedselveilige beschermslangen. Losse kabels kunnen gebundeld worden om zo hygiënisch en eenvoudig door systemen geleid te worden”, vult Heiko Emde aan. Deze functies overtuigen gebruikers zoals MAGURIT om te kiezen voor de blueglobe CLEAN Plus wartel.