"Dit bleek dé oplossing voor bevestiging op met PUR geïsoleerd beton"

De nieuwe Schnabl ESD en SGD M8 maken buisbevestiging op draadeind mogelijk. Harwig Installatietechniek had de primeur en gebruikte de producten op een projectlocatie in Groningen. Marcel Ottens, chef-monteur bij Harwig, vertelt waarom de nieuwe Schnabl ESD en SGD M8 een perfecte oplossing voor hen is en hoe zij het gebruik ervan hebben ervaren. 

Merken

  • Klant

  • Harwig Installatietechniek

  • Interviewee

  • Marcel Ottens

Kun je wat vertellen over dit project en de rol van Harwig daarin? 

“Het Groot Handelshuis is een verzamelpand in Groningen. Voorheen was hier de V&D in gevestigd, nu wordt dit een nieuwe locatie van La Place, Jumbo en een kantoorruimte. Ook vind je hier de fietsenkelder van Gemeente Groningen. Wij verzorgen de elektrische benodigdheden en installaties, ofwel het totale elektrapakket. Als firma doen we zowel het elektrische als ook het W-technische pakket.” 

Tegen welke uitdaging liepen jullie aan? 

“We hadden te maken met een fietsenkelder die volledig met een PUR-laag onder het beton was geïsoleerd. Als je zo’n uitdaging tegenkomt, is het heel fijn dat Karel – accountmanager bevestigingsmateriaal – langskomt. Karel liet ons de nieuwe Schnabl ESD en SGD M8 zien. Deze producten maken het mogelijk om te bevestigen op M8 draadeind. Dit bleek dé oplossing om buizen te bevestigen op beton dat met PUR geïsoleerd is.” 

Hoe hebben jullie de Schnabl ESD en SGD M8 ervaren? 

“Ik vind de Schnabl ESD en SGD M8 een goede oplossing voor een vaker voorkomende uitdaging. Voor een nieuw project zou ik het ook zo weer bestellen.” Op de vraag hoe de installateurs de producten hebben ervaren, vertelt Marcel: “Onze installateurs vonden het prettig werken. Wat extra handig is aan de SGD M8, is dat je het op maat kunt afknippen. Veel traditionele producten zijn beschikbaar in één maat en daarmee moet je het doen. De SGD M8 knip je makkelijk in de gewenste lengte af, dus je bent niet volledig afhankelijk van het bestaande formaat.”

Welke voordelen brengen de producten? 

“We hebben de producten zo’n 10 keer toegepast. Hoewel wij door de beperkte toepassing niet per se tijdwinst hebben gerealiseerd, kan ik me voorstellen dat de producten bij repeterend werk voor snelheid kunnen zorgen.” Marcel vervolgt: “Wat ideaal is, is dat de ESD M8 werkt met het Euro-Clip principe. Mocht je er dan toch nog een keer een ander maatje aan willen bevestigen, dan kan dat gewoon. Wij gebruiken zelf altijd de driekwart (EC19) variant, dan hoef je nergens over na te denken.” 

“We vinden het ook fijn dat de producten achteraf verstelbaar zijn. Vooral als je in beton moet bevestigen, kom je nog wel eens een steentje tegen. Daardoor boor je toch al snel scheef. Het is dan extra fijn dat je de installatie achteraf kunt verstellen. Ook dit werkt heel eenvoudig: je geeft een klap tegen de beugel en hij is recht.” 

Aanvullend benoemt Marcel: “In dit project hebben we ook producten van JMV gebruikt: slagbeugels en producten voor aarding. We gebruiken deze producten met plezier vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding. Mijn collega’s van de brandmeld hebben ook JMV Flexbuisclips gebruikt om de buizen voor de rookmelders te bevestigen.” 

Wat vinden jullie van de samenwerking met Hemmink? 

“Hemmink is een echte kennispartner. Dat hebben we al eerder ervaren bij het Scheper ziekenhuis in Emmen. We liepen toen tegen de uitdaging aan dat we alleen tussen 07.00 en 08.00 uur mochten boren. Dat was niet haalbaar. Een andere optie was schietend bevestigen. Maar lasdozen kunnen in de regel niet op die manier bevestigd worden. Gelukkig had Hemmink de oplossing: Wiska lasdozen die wél geschoten kunnen worden. Zo werd de uitdaging opgelost.” 

Wil je meer lezen over het project in Emmen? In deze referentie vertelt Marcel je er meer over.