Koppeling van rookmelders maakt flexwoningen extra brandveilig

Flexwoningen extra brandveilig

De hoge druk op de woningmarkt zorgt voor steeds meer flexwoningen, zoals de 66 appartementen van De Kromme Nol. Deze remontabele huisvesting is kwalitatief hoogwaardig, ook qua brandveiligheid. Zo zorgt het slim koppelen van Ei rookmelders voor flexwoningen die extra brandveilig zijn en adequaat beheer.

Flexwoningen: veelzijdig en brandveilig

Het nieuwbouwcomplex in het Brabantse Wijk en Aalburg lijkt met zijn sfeervolle bakstenen gevels niet op tijdelijke huisvesting. Toch is de omgevingsvergunning die Gemeente Altena heeft verstrekt slechts 10 jaar geldig. In die periode zijn de appartementen, die vastgoedinvesteerder VanDoorn Living ontwikkelt, bestemd voor arbeidsmigranten. Wat er daarna met de units gebeurt, is nog niet bekend. In ieder geval maakt de remontabele bouwmethode het eventueel verplaatsen en herbestemmen van de flexwoningen goed haalbaar.

Tijdelijke prefab woningen

Steeds meer mensen zoeken op korte termijn naar toegankelijke en betaalbare huisvesting. Denk aan studenten, gescheiden mensen en migranten. Om daarin te voorzien, zijn flexibele woonoplossingen nodig die relatief snel en goedkoop gebouwd kunnen worden. Flexwonen voorziet daarin. Door de prefab opzet zijn flexwoningen snel en zonder veel overlast en bouwafval te bouwen. De units zijn verplaatsbaar, stapelbaar, schakelbaar of splitsbaar en hebben een tijdelijk karakter.

Hieronder een voorbeeld van het interieur van een flexwoning.

Complete brandveiligheid in flexwoningen

De Kromme Nol is een U-vormig complex van 66 tweepersoons appartementen. Het project wordt in twee fasen gebouwd en de eerste fase is inmiddels opgeleverd. Op het terrein verblijft een beheerder, die het complex en de tuinen onderhoudt en 24/7 toezicht houdt, ook op de brandveiligheid. “De gemeentelijke bouwvergunning verplicht een directe doormelding bij brand”, zegt Gerrit Jan van Zijl, projectleider van Van Eck Elektro. Het installatiebedrijf uit Waardenburg (‘een van de weinige totaalinstallateurs in deze regio’) realiseert in opdracht van VanDoorn Living onder andere de complete brandbeveiliging van de flexwoningen. De flexwoningen worden dus extra brandveilig

Draadloos doormelden bij brand

“De bouw van het complex was dusdanig ver gevorderd dat er in de prefab constructie geen leidingen meer getrokken konden worden”, vertelt de projectleider. Hoe realiseer je dan dat er bij brandalarm of storing in een woning toch een doormelding plaatsvindt? “Hemmink heeft ons een draadloze oplossing geadviseerd met optische rookmelders van Ei Electronics om de brand- en vluchtveiligheid extra te verbeteren.” Elk appartement kreeg 4 rookmelders(Ei 3016RF) die op woningniveau via een draadloze interface (Ei 413RF) zijn doorgekoppeld naar de centrale van het complex. “Bij een alarm of storing krijgt de beheerder een melding via een speciale app op zijn mobiele telefoon.” Ook kan hij – dankzij een controle-unit (Ei 450RF) in elk appartement – op afstand alle rookmelders controleren en testen. Wel zo handig, én tijdbesparend. En de flexwoningen zijn extra brandveilig.

Perfecte oplossing

Het installatiebedrijf is erg tevreden over de gekozen oplossing. Van Zijl: “Hemmink heeft ons goed geadviseerd welke rookmelders we moesten kiezen en waar we die, overeenkomstig de eisen van NEN 2555, het beste konden plaatsen. Ook hebben ze de bijbehorende certificaten meteen meegeleverd. Ons contact is super.” Van Eck past regelmatig Ei Electronics rookmelders van Hemmink toe, zowel bedraad als draadloos.

“Wij bezuinigen nooit op rookmelders. Deze rookmelders zijn kwalitatief goed en werken naar behoren, we zijn er erg blij mee. De hoge kwaliteit van alle materialen en het bijbehorend advies maken Hemmink tot een echte marktleider.”