referentie

Extra vluchttijd voor bewoners Riederstee

ei-electronics-referentie-riederstee

De VvE van het appartementencomplex Riederstee in Barendrecht heeft onlangs draadloos gekoppelde rook- en hittemelders van Ei Electronics in haar appartementencomplex geplaatst en deze ook selectief op elkaar ingeleerd.

Selectief inleren, hoe werkt dit?

De rook- en hittemelders zijn geplaatst in alle appartementen en voorliggende gangen en trappenhuizen. Omdat het woongebouw voorzien is van maar één trappenhuis zijn de draadloze groepen (1 per iedere bouwlaag) ook onderling bedraad gekoppeld. Op deze manier is de vluchtveiligheid goed geborgd en is er, wanneer noodzakelijk, overal het alarmsignaal direct hoorbaar. Voldoende tijd om te vluchten dus!

Merk

  • Project

  • Riederstee Barendrecht

  • Oplevering

  • april 2019

Luuk Hekman, Ei Electronics specialist bij Hemmink, bezocht dit complex en gaf advies bij het selectief inleren van de melders. In totaal zijn er 107 melders geplaatst, deze zijn verdeeld over 10 verdiepingen.

Controle Unit op elke verdieping

Ook is op elke verdieping een draadloos koppelbare Ei450 Controle Unit geplaatst waarmee direct te zien is welke specifieke melder in alarm is gegaan. Deze Controle Unit is bijvoorbeeld (uit het zicht) in de gang te plaatsen, maar wel voor iedere bewoner bereikbaar. Een handig bestuurslid van VvE Riederstee maakte een fraaie beschermbox met transparant draaideksel voor iedere Controle Unit zodat deze niet direct of per ongeluk bediend kan worden.

Met ‘selectief inleren’ wordt eenvoudig onnodige paniek en doorgifte van een vals alarm voorkomen.

Luuk Hekman heeft samen met de betreffende accountmanager, een op maat gemaakt stappenplan gemaakt, met dit stappenplan is gezamenlijk met de VvE het selectief inleren uitgevoerd.

Wat is ‘selectief’ inleren van draadloos gekoppelde (RF) melders

Standaard (zonder inleren) zendt ieder RF product (RF sokkel, melder, handalarm) zijn alarmsignaal uit met voor iedere melder dezelfde fabriekscode. Bij het inleren (huiscoderen) van melders wordt deze fabriekscode niet meer gebruikt maar de per melder unieke huiscode. Tijdens het inleren worden deze adressen tussen alle melders en componenten onderling uitgewisseld (alleen tussen de melders die op dat moment in de inleerstand staan). Elke melder slaat de ontvangen adressen op in zijn eigen lijst.

Deze lijsten kunnen per melder worden gewist zodat er bepaald kan worden welke melders op elkaar moeten reageren. Zo realiseer je bijvoorbeeld dat melder 1 (algemene gang) zijn beginnend alarm wel doorgeeft aan melder 2 (in het appartement), maar melder 2 kan zijn beginnend alarm niet doorgeven aan melder 1.

Dit wordt veelvuldig toegepast wanneer er voldoende sub-brandcompartimentering in het gebouw aanwezig is en dan met de basisvoorwaarden: dat een alarm in een woning alleen in die betreffende woning moet blijven en een beginnend alarm vanuit een voorliggende gang alle aanliggende woningmelders moet activeren. Zo wordt eenvoudig onnodige paniek en doorgifte van een vals alarm voorkomen.

Meer weten?

Lees hier gedetailleerde informatie over het selectief inleren van gekoppelde melders.