referentie

Breman en Woonplus plaatsen 12.000 CO-melders in Schiedam

ei-electronics-referentie-breman-woonplus

In opdracht van Woonplus Schiedam en in samenwerking met Gemeente Schiedam en Brandweer regio Rijnmond, voert Breman Woningbeheer het plan ‘Veilig Wonen Schiedam’ uit in woningen van Woonplus.

Alle 12.000 woningen worden voorzien van rook- en koolmonoxidemelders (CO-melders) van Ei Electronics.

Merk

  • Project

  • Veilig Wonen Schiedam

  • Opleverdatum

  • maart 2018

Waarom het project ‘Veilig Wonen Schiedam’?

Woonplus wil haar huurders een zo veilig mogelijke woning bieden. Het idee is dan ook om alle woningen ook echt veiliger te maken. Woonplus Schiedam doet dit al jaren door bijvoorbeeld meer te werken met professionele partners als Breman voor onderhoud aan cv-installaties. Toch wil Woonplus Schiedam graag nog een stap verder.

Zijn woningen op dit moment veilig genoeg?

Jaarlijks wordt in Nederland bij honderden mensen koolmonoxidevergiftiging vastgesteld en overlijden er 5 tot 10 mensen aan de gevolgen hiervan. Volgens de Brandweer zijn de werkelijke aantallen zelfs hoger omdat slachtoffers ten onrechte niet altijd hieraan worden gelinkt. Team Veilig Wonen richt zich op voorkoming van slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging. Op dit moment beschikt slechts één op de drie huishoudens over koolmonoxidemelders in huis, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Koolmonoxide is erg gevaarlijk, want het gas is geurloos en onzichtbaar en kan net zo makkelijk uit een gloednieuwe cv-ketel als uit een oude gashaard komen. Een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid wijst erop dat bijna de helft van de koolmonoxide-ongevallen veroorzaakt wordt door nieuwe cv-ketels. Kortom: koolmonoxide is een gevaarlijke indringer en kan in elk huis en bij iedereen ontstaan.

CO-gas

Wat zijn de vervolgstappen van het project ‘Veilig Wonen Schiedam’?

Het project Veilig Wonen Schiedam is in volle gang en bestaat uit drie stappen; het controleren en verbeteren van de bron o.a. door de fixering van rookgaskanalen te verbeteren, het voorlichten van bewoners over veilig wonen en het plaatsen van koolmonoxide- en rookmelders. Koolmonoxidemelders worden geplaatst bij ieder verwarming of warmwatertoestel. In januari 2018 zijn er inmiddels meer dan 10.000 melders van Hemmink geplaatst in woningen van Woonplus. Het Team Veilig Wonen van Breman gaat vervolgens iedere 2 jaar langs bij de 12.000 woningen om cv onderhoud te verrichten en ook onderhoud te plegen aan de melders. Alle output van elke controle wordt verzameld en zorgvuldig gedocumenteerd. Dit alles met het doel om met deze output de woningen in de toekomst nóg veiliger te maken. De CO-melders van Ei Electronics vergemakkelijken dit controletraject van Team Veilig Wonen aanzienlijk.

Hoe vergemakkelijken de CO-melders van Hemmink dit project?

Alle CO-melders en rookmelders van Hemmink die geplaatst worden bij het project ‘Veilig Wonen Schiedam’, zijn voorzien van AudioLINK. Vaak is het lastig te zien wanneer een koolmonoxide- of rookmelder voor het laatst in alarm is gegaan, welke waardes er dan zijn gemeten en of gedurende langere tijd een ‘achtergrondniveau’ van koolmonoxide geweest is. Maar ook hoe het staat met het batterijniveau van de melder. Ei Electronics biedt hiervoor dé oplossing met AudioLINK. In combinatie met de gratis AudioLINK app is deze informatie snel en eenvoudig uit te lezen. Dit bespaart tijd, geld en extra onderzoek. ‘Team Veilig Wonen’ kan met deze CO-melder alle woningen zorgvuldig monitoren en de bewoner instrueren. Als er één plek is waar jij je veilig wilt voelen, dan is dat natuurlijk wel je eigen woning!

Meer informatie over Breman Team Veilig Wonen en dit bijzondere project, kun je vinden op www.breman.nl/teamveiligwonen