Topsegmentkwaliteit en montagegemak van bevestigingsproducten in topsegment woningbouw

LOYD appartementen- complex

Onder de rook van Nijmegen realiseert KlokGroep Bouw & Ontwikkeling het luxe appartementencomplex LOYD. Alle 78 stijlappartementen krijgen een e- en w-installatie van Installatiebedrijf G. van Dam. Doordat elk appartement anders is, is meerwerk standaard. Daarom gebruikt het bedrijf producten van Ei Electronics, JMV en Schnabl. Zo heeft het minder werk aan meerwerk.

Merken

  • Klant

  • Installatiebedrijf G. van Dam

  • Interviewee

  • Christiaan Schutte

Als een woning een hoog afwerkingsniveau heeft, slaat dat meestal op de kwaliteit van bijvoorbeeld schilderwerk, sanitair of beslag. Direct in het oog springende zaken die bewoners direct waarderen. Je denkt dan niet aan beugels, zadels of klemmen om technische systemen te installeren. Behalve bij Installatiebedrijf G. van Dam uit Rijssen. Christiaan Schutte, Leidinggevende Bouw: “Bij ons is kwaliteit heel belangrijk. Daarom zijn JMV en Schnabl ons huismerk in elk woningbouw– en utiliteitsproject. Wat wij maken, moet van A tot Z goed zijn, altijd.”

Luxe topsegment

Momenteel rondt het installatiebedrijf haar werkzaamheden in LOYD af. Het nieuwbouwproject is onderdeel van de Waalsprong, het nieuwe stadsdeel van Nijmegen in de groene buffer tussen Lent en Oosterhout. Het complex bestaat uit drie woontorens met in totaal 78 stijlvolle koopappartementen. Voor een koopprijs vanaf 6 ton woont men hier ruim en comfortabel langs de Waal en op een steenworp van Nijmegen. Er zijn nog enkele appartementen beschikbaar binnen het wooncomplex dat na de bouwvak wordt opgeleverd.

Kwaliteit op componentniveau

Iedere eigenaar van een LOYD appartement krijgt kwaliteit op elk niveau, tot achter de radiator en in de meterkast. Niet dat hoogwaardige bevestigingsmaterialen direct meer wooncomfort opleveren. Maar kwaliteit betaalt zich terug. “Als wij materialen van mindere kwaliteit gebruiken en ze functioneren niet, dan levert dat klachten op. Dan moeten we terug en is de besparing weg.” Dat kwaliteitsrisico loopt Installatiebedrijf G. van Dam niet met de aardingsmaterialen van JMV, de bevestigingsmaterialen van Schnabl en de rookmelders en sokkels van Ei Electronics die de installateur in LOYD verwerkt.

Deugdelijk en tijdbesparend

Christiaan is nuchter over de materialen die Hemmink levert. “Hun kwaliteit is gewoon perfect, en dat moet ook”, zegt de man, die jarenlang zelf op de bouw liep. “Gaatje boren, JMV inslagbeugel erin en het zit vast, ook als je er tegenaan trapt. Of neem de JMV spijkerclips om voorbedrade buis te bevestigen: De buis zit vast, maar kan nog voldoende bewegen en is tevens netjes afgewerkt. Of anders de JMV slagbeugels die we in gipswanden verwerken. Bij merken met producten van minder goede kwaliteit breekt het gips af, maar met de slagzadels van Schnabl zit het gewoon vast. Dat is deugdelijk en tijdbesparend, net als de Euro-Clip van Schnabl: de buitenste twee schroef je en de rest klem je er makkelijk tussen.” Zo kan hij wel doorgaan.

Meerwerk als uitdaging

Betrouwbare kwaliteit en montagegemak verlichten de druk op het werk nu personeelsgebrek de installatiesector bedreigt. Dat geldt des te meer voor het LOYD project. “Het vele meerwerk is onze grootste uitdaging, want elk appartement is anders”, zegt Christiaan. De eigenaar-bewoners hebben aparte wensen, die bovendien regelmatig wijzigen. “Dat maakt het extra lastig de juiste gegevens en maatvoering tijdig bij de monteurs te krijgen. Daarom overleg ik veel met de werkvoorbereiders van ons zelf, van de KlokGroep en heb ik korte lijnen met Hemmink.”

Wisselwerking en samenwerking

Christiaan benadrukt dat Hemmink de installatiepraktijk goed kent. “Ze ontwikkelen niet alleen producten, maar denken ook voortdurend hoe het nog beter kan. Daar betrekken ze onze monteurs bij en ze komen langs om nieuwe producten te tonen.” Die praktijkgerichte wisselwerking en samenwerking waardeert hij enorm. “Als je al jaren zaken met elkaar doet, krijg je een band”. En die is vast.