referentie

5.000 universele JMV montageplaten in MST

jmv-referentie-mst

Medisch Spectrum Twente (MST) is ontstaan uit een fusie van twee ziekenhuizen in Enschede en Oldenzaal. MST is een topklinisch ziekenhuis en biedt op een aantal terreinen zorg die verder alleen in academische ziekenhuizen te vinden is. Het ziekenhuis heeft voornamelijk eenpersoonskamers, het is energiezuinig en duurzaam. In totaal beslaat het MST 78.000 m² en heeft het 620 bedden.

Hemmink mocht met het bevestigingsmateriaal van Schnabl en JMV een stukje bijdragen aan dit nieuwe ziekenhuis. Karel van Vliet, bevestigingsspecialist bij Hemmink, vertelt hoe de montageplaat (ook wel schetsplaat genoemd) tot stand gekomen is.

Merken

  • Project

  • Medisch Spectrum Twente (MST)

  • Oplevering

  • juli 2015

Trio verantwoordelijk

Bij de bouw van het MST waren drie personen verantwoordelijk voor de installatie. Voor de W-installaties was dit Wolter & Dros (tegenwoordig Croonwolter & dros); de E-installaties was een gezamenlijk project van Croon en Unica. Voor Croon was Johan Beenen, hoofduitvoerder, verantwoordelijk en namens Unica was dat Mark Veldman, ook hoofd uitvoerder. Bert Fix van Unica had hier de rol van projectleider.

Ervaring uit eerder project

Beide hoofduitvoerders waren ook betrokken bij de nieuwbouw van de Isala klinieken in Zwolle. Daar hadden zij ook al de succesvolle KBS, de montagebeugel voor schietmontage, gebruikt. Deze werden ook in dit project weer toegepast om producten van Wago en Wieland stekerbaar te kunnen installeren.

Montageplaat voor alle verdeelblokken

Bij de nieuwbouw van het MST kozen de chef-monteurs ook weer voor de producten van Wago. Probleem was dat er geen montageplaat was voor alle verdeelblokken van Wago. In 2010, bij de bouw van de Isala klinieken in Zwolle, werd een kunststof plaatje gebruikt. Dit voldeed maar was heel bewerkelijk omdat zij deze zelf gingen maken. De vraag aan ons was dus: kunnen jullie een passende montageplaat maken? Wij zijn daarmee aan de slag gegaan.

Hoe de montageplaat tot ontwikkeling kwam

We hadden wel een uitdaging: we hadden slechts 3 weken de tijd om een oplossing hiervoor te vinden! Samen met Klaas-Peter van de Pol, destijds onze productmanager, zijn we naar de bouw gegaan om de situatie ter plekke te bekijken. Ter plekke constateerden we dat er twee verschillende goten waren: een normale dichte goot en een draadgoot. De hoofdmonteurs zochten een oplossing voor beide goten met één montageplaat; dat was uniek want dat bestond gewoon nog niet. We konden dus echt aan de bak.

“Een schetsplaat uit één stuk materiaal leek bijna onmogelijk”.

Schetsplaat uit één stuk

We hebben vervolgens de samenwerking gezocht met een gereedschapsmakerij. Daar hebben we dit idee neergelegd: hoe kunnen we schetsplaat uit één stuk materiaal stansen? Dat leek bijna onmogelijk. Maar…. niet voor dit bedrijf! Binnen 3 weken lag de eerste proefserie van 100 stuks bij Croon en Unica. Het eerste ontwerp van de schetsplaat was veel groter dan de huidige schetsplaat. Bovendien waren de flexbuisclips, die we nu geïntegreerd hebben, nog bovenop de plaat bevestigd.

Doorontwikkeling

Croon en Unica konden de proefexemplaren uittesten en alle op- en aanmerkingen aan ons doorgeven. We hadden nauw contact met elkaar. Ze vonden het heel bijzonder hoe dit gemaakt was maar het was nog niet perfect. We zijn vervolgens gelijk doorgegaan met het doorontwikkelen van dit product.

“Voor installateurs die veel met service en onderhoud te maken hebben, is dit een gigantisch mooie oplossing”.

De tweede poging

De tweede serie was nagenoeg de schetsplaat zoals ‘ie nu is, op een paar kleine aanpassingen na. Geschikt voor de stekerbare systemen van Wago en Wieland én het was nu mogelijk om normale kabeldozen, bijvoorbeeld de AK2 doos van Attema of de HAF doos van ABB, erop te plaatsen. Ook kon de montageplaat nu zonder bevestigingsmateriaal vastgezet worden op elk type goot. Voor installateurs die veel met service en onderhoud te maken hebben, is dit een gigantisch mooie oplossing.
Bij elkaar hebben we dit in anderhalve maand tijd gefixt.

Mooi stukje samenwerking met Technische Unie

De Technische Unie heeft goed met ons meegedacht. De TU faciliteerde in ruimte en had voorraad voor ons aangelegd op de projectlocatie. Een voorbeeld van een mooi stukje samenwerking!

De gebruikte producten in aantallen:

Wij zijn er trots op dat wij in zo’n kort tijdsbestek zo’n goed product in samenwerking met de monteur op de plank konden krijgen!

Oplevering

Het pand is 31 juli 2015 opgeleverd. In januari 2016 heeft MST heeft het nieuwe ziekenhuis, gebouwd volgens de laatste inzichten, in gebruik genomen.