Snel plug-and-play verbindingen maken in explosiegevaarlijke omgevingen

Hawke connectoren

Met de nieuwe Hawke ATEX en IECE gecertificeerde connectoren kun je snel verbindingen maken in explosiegevaarlijke omgevingen. De Hawke connectoren zijn verkrijgbaar in roestvaststaal of messing en zijn ontwikkeld voor vier specifieke toepassingen: glasvezel, instrumentatie, stroom en besturing.

Hawke connectoren zijn een ideale plug-and-play oplossing voor explosiegevaarlijke omgevingen omdat:

 • je in een korte tijd tijdelijke, veilige verbindingen moet maken;
 • je een stekerbare verbinding nodig hebt om machines of installaties te koppelen en ontkoppelen; 
 • permanente koppelingen met standaard Ex-wartels géén oplossing bieden voor de toepassing; 
 • de connectoren ATEX en IECE gecertificeerd moeten zijn.

Door het slimme ontwerp te combineren met eenvoudige installatie- en gebruiksinstructies, kunnen de Ex-e en Ex-d gecertificeerde connectoren eenvoudig worden aangepast voor vrijwel elke toepassing. 

InstrumEx connectoren

Het handige ontwerp van de InstrumEx connectoren maakt het koppelen en ontkoppelen van signaal- en laagspanningskabels in explosiegevaarlijke omgevingen veilig en snel mogelijk. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met een maximale wisselspanning van 250V en en stroomsterkte van 10A. De connector is verkrijgbaar als 4-, 8- en 9-polige configuratie met een geleiderdiameter tot maximaal 2.5 millimeter. De connector kan worden geleverd in vernikkeld messing of roestvaststaal en bevat geïntegreerde kabelwartels die de connector niet alleen compacter maken maar ook goedkoper dan concurrerende modellen.

 • De 4- en 9-polige varianten zijn geschikt voor elektrische geleiders tussen de 0.5 mm² en 2.5 mm² met een maximale stroomsterkte van 10A/250Vac en 2.5A/60Vdc.
 • De 8-polige variant, met een geleiderdiameter tussen 0.14 mm² en 0.37 mm², is voornamelijk ontworpen voor Ethernet-toepassingen met maximaal 1A/60Vac AC en 0.5 A/60Vdc.
Download de InstrumEx datasheet

ControlEx connectoren

ControlEx connectoren zijn de meest veelzijdige connectoren in het Hawke assortiment, geschikt voor aansturen en voeden van elektrisch aangestuurde machines en installaties met laagspanning (max. 125A/750Vac). Met een breed scala aan configuraties is het eenvoudig om connectoren aan te passen aan de gebruikssituatie. De robuuste roestvaststalen behuizing kan maximaal 60 contacten huisvesten met een geleiderdiameter van 0,5 mm² tot 35 mm², afhankelijk van de configuratie en certificeringen.

 • Eenvoudig te bedraden dankzij genummerde aansluitingen aan de voor- en achterkant van de connector;
 • De optionele borgpen biedt de mogelijkheid om gekoppelde connectoren permanent te vergrendelen
 • Het positioneringsblok zorgt voor een juiste koppeling en voorkomt schade aan contactpunten;
 • Dankzij de ‘running coupler’ kan de connector op een reeds gemonteerde wartel worden geïnstalleerd;
 • Voorzien van een volledig te inspecteren afdichting;
 • Het ‘anti-twist component’ voorkomt losdraaien van de wartel.
Download de ControlEx datasheet

PowerEx connectoren

Hawke PowerEx connectoren zijn speciaal ontworpen voor extreem veeleisende elektrische toepassingen tot 780A en 750V. Varianten voor een hogere spanning zijn op verzoek leverbaar. De connectoren zijn leverbaar met 1 tot 4 contactpunten, waarbij de geleider per pool tussen de 50 mm² en 630 mm² kan zijn.

Download de PowerEx datasheet

FiberEx connectoren

In een digitaal tijdperk is één behoefte duidelijk: de noodzaak om steeds grotere hoeveelheden gegevens razendsnel te verwerken. Glasvezelverbindingen voorzien commerciële gebouwen en instellingen  al enige tijd in deze behoefte, maar tot nu toe vormde glasvezeltechnologie een ernstig ontstekingsrisico in explosiegevaarlijke omgevingen. Met het FiberEx assortiment combineert Hawke de uitgebreide ervaring  van connectoren met specialistische kennis van glasvezelverbindingen om de kracht van glasvezeltechnologie veilig naar Ex-omgevingen te brengen.

 • Gecertificeerd volgens de nieuwste BS EN 60079-28 norm;
 • Ideaal voor het leveren van ultrahoge bandbreedtes;
 • Het positioneringsblok zorgt voor een juiste koppeling en voorkomt schade aan contactpunten;
 • Eenvoudig te installeren en te inspecteren;
 • Single- en multimode-optie in 4- en 8-wegconfiguraties.
Download de FiberEx datasheet

Meer weten over Hawke connectoren?