Nieuwe regelgeving brandveiligheid: geen scootmobielen en meubilair in gangen van woongebouwen

Vanaf 1 januari 2024 zal er een belangrijke wijziging plaatsvinden in de regelgeving rondom brandveiligheid in woongebouwen. Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) wordt daarom op dit onderdeel aangepast om de veiligheid van bewoners nog meer te waarborgen. Zo mogen er geen brandbare objecten meer in de gangen en andere gemeenschappelijke verkeersruimtes van woongebouwen staan. Dit geldt ook voor scootmobielen.

Wat verandert er?

In hoofdstuk 6 (Gebruik van bouwwerken) van het Bbl worden in afdeling 6.2 (Brandveiligheid) twee nieuwe artikelen toegevoegd. Deze artikelen stellen specifieke eisen aan het brandveilig gebruik van vluchtroutes in woongebouwen. Er wordt een (niet limitatieve) lijst gegeven van objecten die voortaan niet meer in de vluchtroute mogen staan:

  1. Meubilair, tenzij het onbrandbaar is
  2. Elektrische vervoersmiddelen zoals scootmobielen
  3. Huisvuil, grofvuil, oud papier, kratten
  4. Decoraties, tenzij deze onbrandbaar zijn

Daarnaast mogen er geen objecten zijn die de vluchtroute belemmeren. Dit houdt in dat de bouwkundige vrije breedte van de verkeersruimte (zoals gangen en trappen) niet mag worden ingeperkt, tenzij er minstens een beschikbare breedte overblijft van 85 cm.

Implicaties voor Corporaties

Voor corporaties betekent dit een nieuwe dimensie in de zorgplicht ten aanzien van de veiligheid van hun huurders. Er zal wellicht meer gecommuniceerd en gehandhaafd moeten worden om te zorgen dat de nieuwe regels nageleefd worden. De aanpassing vereist ook een heroverweging van de inrichting van gemeenschappelijke ruimtes.

Hoe nu verder?

Het is van belang voor zowel bewoners als corporaties om op de hoogte te zijn van deze wijzigingen. Aanpassingen in de inrichting van de gemeenschappelijke ruimtes kunnen vereist zijn en het is raadzaam om dit ruim voor de implementatiedatum van 1 januari te doen.

Direct weten wanneer er belangrijk nieuws is over brandveiligheid?

Conclusie

De nieuwe regels omtrent brandveiligheid in woongebouwen zijn een belangrijke stap in het verhogen van de veiligheid van bewoners. Hoewel dit mogelijk voor wat ongemak kan zorgen, is het uiteindelijke doel om een veiligere woonomgeving voor iedereen te creëren.

Bronnen:

Veelgestelde vragen

Komen jullie op locatie voor controle of advies?

Wij ondersteunen graag collectieve verhuurders en installateurs bij hun brandveiligheidsvraagstukken en komen hiervoor ook op locatie. Helaas kunnen wij geen locatiebezoeken doen voor VvE’s. Heb je als VvE specifieke vragen of advies nodig? Stuur ons dan een e-mail. Ons team van deskundigen staat klaar om je via e-mail te adviseren.

Hoe zit het met plantenbakken, wanddecoratie en bankjes op een galerij?

Meubilair en (wand)decoratie mag alleen in gemeenschappelijke gangen aanwezig zijn als deze onbrandbaar zijn volgens de aangescherpte Bbl.

Mag een bewoner van een appartementencomplex een elektrische fiets of scootmobiel wel in zijn/haar eigen appartement opladen of geldt het verbod alleen voor de gangen?

Er is geen wetgeving waarin beschreven staat dat je geen elektrische fiets of scootmobiel in het appartement mag opladen. Eventuele verhuurder kan dit wel verbieden, dit is terug te lezen in het contract.

Vragen of meer informatie?

Heb je vragen over de nieuwe regelgeving rondom brandveiligheid of wil je meer informatie? Hemmink is jouw kennispartner op het gebied van brandveiligheid. Onze adviseurs hebben al honderden collectieve verhuurders, VvE’s en installateurs geadviseerd en ondersteund bij brandveiligheidsvraagstukken. We denken graag met je mee naar de best passende oplossingen.

Neem contact op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *