Waar moeten kwaliteitsrookmelders aan voldoen?

We krijgen vaak de vraag: waarom zijn sommige rookmelders zoveel duurder dan andere? Is er nu echt zoveel verschil? In dit artikel leggen wij het uit.

Waar moet een melder aan voldoen?

Alle melders die in Nederland worden verkocht moeten voldoen aan een gestelde norm/wetgeving. Voor rookmelders geldt de CE- en NEN14604 norm en voor de koolmonoxidemelders gaat het over enkel de CE-norm. Helaas zien wij met regelmaat producten de Nederlandse markt betreden die claimen wel te voldoen aan deze normen, maar dit niet waar kunnen maken. Het blijkt dat deze melders, na diverse testen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Consumentenbond, door de mand vallen. Hoe kan dit?

Welke keuzes heeft de producent?

Als producent heb je de keuze hoe zwaar je de keuring van je product wil laten uitvoeren.

Verplicht
Een producent is verplicht de producten te laten keuren voor ze de markt op mogen. Een producent stuurt een aantal producten van hetzelfde type naar de organisatie die de certificaten verzorgt. Nadat het product is getest en blijkt te voldoen aan de eisen krijgt het product een certificaat.

Producent staat zelf garant voor kwaliteit
De producent dient te borgen dat het product altijd blijft voldoen aan de eisen van het certificaat. Dus ook wanneer er aanpassingen worden gemaakt in het productieproces. Het kan soms wel zo zijn dat een aanpassing van het product dermate groot is dat het niet meer volledig voldoet aan de eisen van het certificaat.

Producent kiest voor geaccrediteerde certificering
Als een producent kiest om zijn producten te laten keuren door een geaccrediteerde certificeringsorganisatie, dan worden de producten periodiek herkeurd. De certificeringsorganisatie voert daarnaast een audit uit op het productieproces zelf. Bovendien betekent accreditatie dat de organisatie zelf onafhankelijk geëvalueerd wordt. Hiermee wordt een veel hogere mate van kwaliteitswaarborging bereikt. Producten met de hoogste kwaliteitswaarboring zijn te vinden op veiligeproducten.nl.

Wat is veiligeproducten.nl?

Veiligeproducten.nl is een website die onafhankelijk advies geeft over producten die wonen veilig maken. Deze website is in het leven geroepen door de VEBON-NOVB, die als autoriteit de veiligheid wil bevorderen in Nederland. Alleen producten die gecertificeerd zijn door een geaccrediteerd testhuis én de juiste certificaten beschikbaar stellen, zijn te vinden op deze website. Een geaccrediteerd testhuis is een certificatie-instelling die periodieke keuringen uitvoert.

Hoe behoudt Ei Electronics de kwaliteit?

Ei Electronics is een Ierse producent van rookmelders & koolmonoxidemelders met meer dan 35 jaar ervaring en kennis. In deze afgelopen 35 jaar is er flink ontwikkeld aan de melders die zij produceren, zowel op functionaliteit als op gebruiksgemak. Ei Electronics heeft veiligheid hoog in het vaandel staan.  Zodra een melder klaar is, wordt deze tot drie keer toe volledig getest in de fabriek. Mocht het product geen perfecte score halen, dan wordt deze bij de eindcontrole direct verwijderd en gaat Ei Electronics onderzoeken wat de oorzaak van het voorval is. Uiteraard laat Ei Electronics haar producten ook testen bij een geaccrediteerd certificerings-organisatie.

Welke (rook)melders voldoen?

Om zeker te weten dat jouw melders of de melders die jij aan jouw afnemers verschaft van topkwaliteit zijn, kun je de lijst bekijken op www.veiligeproducten.nl. Op deze website staan enkel producten met de benodigde keurmerken én producten die aan zeer strenge extra eisen voldoen. Deze zeer strenge eisen zijn onder andere:

1. Melders zijn aantoonbaar op basis van relevante normen getest. Ook zijn ze allemaal voorzien van een productcertificaat dat is afgegeven door een daartoe geaccrediteerde certificatie-instelling.

2. Enkel koolmonoxidemelders die aantoonbaar voldoen aan de BS EN 50291-1 en 50291-2 mogen op deze website.

3. Strenge voorwaarden aan de importeur van het product, zoals: goede service- en klachtenprocedure, relevante training van personeel en minimaal twee jaar actief in levering van rook- en CO-melders in Nederland.

“It’s about saving lives! When lives are at stake, it pays to fit the best” – Ei Electronics

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *