Rookmelders plaatsen, monteren en verwijderen

Plaatsen rookmelders woning

Op welke locatie moeten rookmelders geplaatst worden? En hoe monteer of verwijder je een rookmelder? In dit artikel lees je alles over het plaatsen, monteren en verwijderen van Ei Electronics rookmelders. Inclusief visuele weergave.

Locatie bepalen

Voor echte brandveiligheid is het vereist dat een rookmelder op de juiste plek wordt geïnstalleerd. Daarom is dit onderdeel van de Keten van brandveiligheid. Voor het bepalen van de locatie kun je de volgende regel aanhouden: op elke verdieping of bouwlaag, in de ruimte waardoor een verkeersroute voert, moet tenminste één rookmelder zijn aangebracht. Hieronder vind je een visuele weergave voor het plaatsen van rookmelders.

Rookmelder monteren

Een 230V melder is altijd gemonteerd op een sokkelvoet. Op de zijkant van de melder vind je een uitsparing waarin een lip aanwezig is die de melder blokkeert en vasthoudt op de sokkelvoet.

Door een schroevendraaier in deze uitsparing te steken wordt de lip weggedrukt en kun je op dat moment de melder in tegenovergestelde beweging van de sokkelvoet schuiven.

De Ei sokkelvoet blijft op het plafond aanwezig. Hierop kun je eenvoudig de nieuwe Ei melder weer opschuiven, de lip blokkeert daarna vanzelf weer de melder. Bij vervanging van de Ei melder hoef je de sokkelvoet, die bij de melder meegeleverd wordt, niet te vervangen.

Rookmelders plaatsen en monteren conform het Bouwbesluit

Conform het Bouwbesluit is het verplicht rookmelders te plaatsen die op het lichtnet (netvoeding) worden aangesloten.

  • De melders moeten voorzien zijn van een back-up batterij en mogen niet-ioniserend zijn.
  • De rookmelder moet worden geïnstalleerd volgens de richtlijnen van de producent.
  • Het koppelen van de rookmelders is facultatief, maar bijzonder aan te bevelen: het geeft een grote veiligheid door snellere brandmelding. Dus meer tijd om te vluchten!

6 reacties op “Rookmelders plaatsen, monteren en verwijderen

    1. Goedemiddag! Mooie vraag die u stelt. Belangrijk om te weten is dat dit verschilt per melder. Welke melder heeft u? Dan kunnen we even met u meekijken.

  1. Goededag,

    Is het nodig om de stroom uit te zetten bij het vervangen van een rookmelder als alleen de melder vervangen wordt, maar de sokkelvoet/bodemplaat blijft zitten?

    (een vervanging van een Ei146 naar Ei146e)

    De oude rookmelder is al verwijderd, maar de nieuwe wordt binnenkort geleverd en wij ontvangen liever geen schok bij het inschuiven van de nieuwe. Veel dank!

  2. Goedemorgen,

    Bij het verwijderen of weer opschuiven van een Ei rookmelder op de sokkel (montagevoet) is het niet nodig eerst de netspanning af te schakelen in uw meterkast. De contactpunten op de sokkel zijn namelijk ‘aanraakveilig’ uitgevoerd, dit betekent dat ze dus nooit direct aan te raken zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *