Rookmelders moeten op een betrouwbare manier veiligheid bieden. Toch zijn er installateurs die risico’s nemen met rookmelders, omdat het kan en mag. Daar is op termijn niemand bij gebaat. Dus speel op safe!
Er is iets vreemds aan de hand met brandveiligheid, of liever vluchtveiligheid. Rookmelders zijn in alle woningen en appartementen verplicht. Toch staat de keuze van het type en soort rookmelder vrij, mits het product maar een EN 14604- en CE-keurmerk heeft.
Hoe goedkoop, duurkoop kan worden
Door die vrije keuze lijken alle rookmelders op de markt even goed en betrouwbaar. Dus is de verleiding groot om goedkopere rookmelders toe te passen. Maar daarmee worden bewoners enigszins vogelvrij verklaard, want rookmelders zijn niet gelijk. In de praktijk beschermt de ene soort rookmelder beter en/of langer dan de andere. Ook levert de ene meer risico op nodeloze alarmen en (kostbaar) onderhoud op dan de andere. Zo kan goedkoop alsnog duurkoop worden.
Wat maakt een rookmelder betrouwbaar?
1. Productie en kwaliteitscontrole
De betrouwbaarheid van een rookmelder begint bij de productie en kwaliteitscontrole. Fabrikanten van rookmelders zijn over het algemeen niet erg open over de kwaliteit van hun producten. Jammer, want het maakt verschil of een rookmelder eenmalig en/of steeksproefsgewijs wordt getest of dat elke rookmelder individueel en meermalig wordt getest. Ei Electronics is een positieve uitzondering omdat deze fabrikant elke individuele rookmelder zelf maar liefst 3 keer test voordat die de fabriek verlaat! Die kwaliteitsborging levert optimale betrouwbaarheid en minder kans op valse meldingen.
Het gevaar van valse meldingen
Valse meldingen ontstaan vooral door stofopbouw in de behuizing van de rookmelder. De rookmelder gaat dan ongewenst af en reageert misschien ook minder goed wanneer er wel brand is. Bewoners moeten hun rookmelders daarom regelmatig stofzuigen, maar niet iedereen heeft die discipline. Ei Electronics anticipeert daarop door ook luxere rookmelders te maken met zogenaamde stofcompensatie. Deze inventieve oplossing verlaagt de kans op vals alarm.
2. Levensduur
De kwaliteit en betrouwbaarheid van een rookmelder kun je ook aflezen aan de levensduur van de batterij en de melder. Een 9V batterij heeft een korte levensduur en moet je eerder vervangen. Ook dat vergt weer discipline om te voorkomen dat de rookmelder onverwacht niet meer (goed) detecteert. Ei Electronics rekent af met die onzekerheid door ook rookmelders met een vaste lithium accu te maken. Deze accu blijft minimaal 10 jaar operationeel en beschermt even lang tegen valse alarmen! Overigens hebben alle Ei Electronics rookmelders ook nog een levensduur van 10 jaar. Daarnaast biedt Hemmink op alle Ei Electronics rookmelders 5 jaar productgarantie, met de mogelijkheid die uit te breiden (Garantie+).
Voorkom onnodige kosten met Technical Cost of Ownership
Inferieure rookmelders (eerder defect, kortere levensduur, valse alarmen) kunnen voor extra kosten zorgen. Zoals onnodige ritten en vaker onderhoud door installateurs. Eén onnodige rit, buiten de garantietermijn, kan meer kosten dan de rookmelder zelf. Als je behalve de inkoopkosten ook de faal-, vervangings- en onderhoudskosten incalculeert, slaat de balans al snel door naar de rookmelders van Ei Electronics. Ook daarom zijn woningeigenaren op termijn financieel beter af met deze betrouwbare, duurdere rookmelders. En de installateur ook, want een tevreden klant is een terugkerende klant.
Beperk gevolgschade
Hoogwaardige, betrouwbare rookmelders kunnen gevolgschade bij brand beperken. Niet alleen qua letsel en materiële schade, maar ook qua emotionele schade en rompslomp met verzekeraars. Met een Ei Electronics rookmelder vergroot je de kans om levens te redden en schade te beperken. Eén brok veiligheid in de palm van je hand.
Ondersteuning nodig?
Gelukkig zijn er steeds meer installateurs en woningeigenaren/beheerders die vluchtveiligheid extra serieus nemen. Die met minder geen genoegen nemen. Dat komt mede door de ondersteuning die Hemmink kan bieden. Ons Projectbureau kan op verzoek een projectering maken, hiervoor berekenen wij geen kosten. Ook geven wij installatie-adviezen. Bijvoorbeeld over het selectief en draadloos koppelen van Ei Electronics melders. Of over het aansturen van een vrijloop-deurdranger of rookklep via een Ei Electronics relais. Veiligheid is een keuze.
Kortom, het aansluiten van ‘inferieure’ rookmelders is toegestaan, maar niet wenselijk en evenmin nodig. Er is geen enkel excuus om te spelen met de portemonnee van jouw klant en de veiligheid van hun klanten. Hemmink doet geen concessies aan veiligheid en betrouwbaarheid. En jij?
Ontvang een blauwdruk voor jouw project
Met de kennis van Hemmink en de rookmelders van Ei Electronics lever jij projecten kostenefficiënt én met een gerust hart op. Vraag nu jouw projectie aan!