Meewerken aan een schoner en duurzamer milieu. Steeds meer woningcorporaties, vastgoedeigenaren en installateurs streven ernaar. Je wilt zoveel mogelijk gebruikmaken van duurzame grondstoffen en materialen. En als we deze kunnen hergebruiken, is dat nog beter. Weee Nederland en Hemmink organiseren daarom een pilot waarbij deelnemers rookmelders gratis gescheiden kunnen inzamelen. Zo kan er onderzoek worden gedaan naar circulaire kansen. Hoe werkt de inzameling en wat levert het je op?
CO2-uitstoot beperken
Grondstoffen worden schaarser. Het fabriceren van grondstoffen is bovendien een energieslurpende activiteit. ‘Daarom vragen veel bedrijven zich af hoe ze de CO2-uitstoot kunnen beperken en een bijdrage kunnen leveren aan een circulaire in plaats van lineaire economie’, vertelt Henk Bos van Weee.
‘Door mee te werken aan de pilot van Hemmink, geef je rookmelders meer waarde’, legt Henk uit. ‘Hierdoor wordt het namelijk mogelijk om uit te zoeken hoe we rookmelders, in wat voor vorm dan ook, kunnen herbestemmen. Hierbij gaat het om een besparing van grondstoffen én als dat mogelijk is binnen de wet- en regelgeving, om het hergebruik van componenten en volledige productonderdelen.’
Bijdragen aan circulaire economie
Door melders gescheiden in te zamelen, draag je als organisatie bij aan een circulaire economie, voldoe je aan de wet- en regelgeving als het gaat om e-waste, bespaar je grondstoffen én reduceer je CO2-uitstoot. Omdat de rookmelders volledig gesorteerd moeten worden, stimuleer je bovendien de werkgelegenheid. En omdat de materialen later opnieuw ingezet kunnen worden, betaalt deze arbeid zichzelf op den duur automatisch uit.
Duurzaam inkopen bij Talis
Eén van de organisaties die meewerkt aan de gescheiden inzameling van rookmelders is woningcorporatie Talis. Vanwege de nieuwe rookmelderplicht die 1 juli 2022 ingaat, kocht de corporatie 23.000 nieuwe rookmelders in. En als je nieuwe exemplaren ophangt, betekent dat ook dat je veel oude rookmelders moet afvoeren.
‘Het gaat om grote getallen’, vertelt Johan Janssen van Talis. ‘Grondstoffen zijn niet eeuwig en daar wil je als organisatie zorgvuldig mee omgaan. Het initiatief van Hemmink om de melders gescheiden in te zamelen, sluit dan ook precies aan op onze wensen als het gaat om duurzaam inkopen.’
Weee heeft 2 containers van 50 liter ter beschikking gesteld om de melders in te verzamelen. Johan: ‘Je hebt nog veel grotere containers hoor, maar dit formaat past goed bij het aantal rookmelders dat we binnenkrijgen. Als er eentje vol zit, dan haalt Weee de container op en zet er weer een lege voor in de plaats. Je hebt er als organisatie dus nauwelijks omkijken naar’.
Meer weten?
Wil je meer informatie over het gescheiden inzamelen van rookmelders of meer weten over het pilotproject van Weee en Hemmink? Neem dan contact op met één van onze specialisten.