Nieten, krammen en nagels. De overeenkomsten en verschillen

union-tackers-accessoires

Ken jij de verschillen tussen nieten, krammen en nagels? Zo niet, dan ben je niet de enige. De drie productsoorten worden vaak door elkaar gehaald. Hoewel ze veel van elkaar weg hebben, verschillen ze wel degelijk van elkaar. Dit blijkt vooral uit de manier waarop de producten worden toegepast. We bespreken de verschillen en overeenkomsten tussen nieten, krammen en nagels.

Wat is het verschil tussen een niet en een kram?

De grootste vraag is misschien wel: wat is het verschil tussen nieten en krammen? Daar komen we zo op. Er zijn in ieder geval twee overeenkomsten: zowel nieten als krammen bestaan uit staaldraad. Daarnaast hebben ze dezelfde specifieke vorm. Op het eerste gezicht lijken ze dan ook erg op elkaar. Toch zijn nieten en krammen niet hetzelfde. De verschillende benamingen zijn te danken aan de formaten. Voordat we daar dieper op ingaan, is er wat uitleg nodig over de onderdelen van een niet of kram.

nieten-krammen-nagels-verschil

Zowel nieten als krammen hebben een kroon. De kroon is het bovenste gedeelte van het product. Aan beide zijden van de kroon bevinden zich twee uitstekende delen, welke poten worden genoemd. Het uiteinde van een poot heet de punt. Nu je de onderdelen kent, kunnen we terug naar de kroon. Dit onderdeel zorgt namelijk voor het onderscheid tussen een niet en een kram. Wanneer de breedte van de kroon (kroonbreedte) 10 millimeter of groter is én de dikte van het staaldraad boven de 1,00 x 1,25 millimeter uitkomt, spreken we van een kram. Zijn de afmetingen van de kroon en/of de draaddikte kleiner, dan hebben we het over een niet.

Hoe zit het met de nagel of spijker?

Naast de kram en de niet, is er de nagel. Hoewel er vroeger gesproken werd over nagels, zijn ze tegenwoordig beter bekend als spijkers. Net als een kram en niet, bestaat een spijker uit drie elementen: de kop, schacht en punt. De combinatie van deze drie elementen en de afwerking daarvan bepaalt voor welke toepassing de spijker geschikt is. We lichten de elementen toe.

blog-nieten-krammen-nagels-verschil

De spijkerkop

blog-nieten-krammen-nagels-verschil

Het bovenste gedeelte van een spijker wordt de kop genoemd. Bij toepassing is dit het deel waarop wordt geslagen. Dit gebeurt middels een hamer of de slagpen van een pneumatisch hechtapparaat. De kop kan rond zijn, maar ook afgeknepen (D-vorm) of rechthoekig.

De spijkerschacht

Direct onder de spijkerkop bevindt zich de schacht. De schacht zorgt bij toepassing voor vrijwel alle hechtkracht. Er zijn meerdere soorten schachten, waaronder de meest bekende gladde schacht, ringschacht en schroefschacht.

blog-nieten-krammen-nagels-verschil

De spijkerpunt

Ten slotte vind je onderaan een spijker de punt. Ook van spijkerpunten zijn er verschillende soorten: de aan vier zijden symmetrisch afgeschuinde diamantpunt en de aan twee zijden symmetrisch afgeschuinde beitelpunt. Het belang van de punt wordt vaak onderschat, terwijl het soort erg belangrijk is voor de toepassing.

Afhankelijk van bovengenoemde onderdelen, zijn er drie verschillende soorten nagels te onderscheiden:

  • Coilnagels
  • Stripspijkers
  • Afwerknagels

In onderstaand schema kun je per spijkersoort vinden welk soort kop, schacht en punt standaard wordt gebruikt.

  vorm kop soort schacht soort punt
Coilnagels rond glad, ring of schroef diamantpunt
Stripspijker rond of afgeknepen (D-vorm) glad, ring of schroef diamantpunt
Afwerknagels rechthoekig glad beitelpunt


Toepassing van krammen, nieten en spijkers

Zoals je hebt kunnen lezen, hebben de producten allerlei variabele eigenschappen. De krammen, nieten en verschillende soorten spijkers kennen daardoor elk hun eigen kracht. Toch maakt dit de producten niet geschikt voor iedere toepassing. Informeer daarom altijd welk product het meest geschikt is voor het door jou beoogde doel.

Bekijk het aanbod nagels, nieten en krammen in ons productenportaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *