Een kwart eeuw tijd besparen met Schnabl

schnabl-start-nederland

In mei 1989 begonnen we met het merk Schnabl in Nederland. In een tijd waarin monteurs net een Makita schroefmachine kregen van hun werkgever – en deze ook werd gebruikt om te beunen – was dat geen eenvoudige klus. Wij kwamen ze namelijk vertellen dat ze dit schroefmachientje niet meer nodig hadden….

Als adviseur van het 1e uur voor dit merk vertel ik je in dit artikel over de start van het merk Schnabl in Nederland en de ontwikkelingen die daar in de afgelopen jaren op volgden.

Het begin van Schnabl

Toen we installateurs vertelden dat ze hun schroefmachines niet meer nodig hadden, kregen we natuurlijk de vraag hoe het dan zat met het vastzetten van de botervlootjes. Een goed punt en we gingen in gesprek met lasdozenfabrikanten ABB en Attema. Zij pasten vervolgens de lasdozen aan door naast het sleufgat van 5mm een rond gat van 6mm te maken. Hierdoor kon onze duimnagel DN30 worden toegepast.

We maakten voorgeboorde betonstenen en gingen ermee op pad’

Van 5mm naar 6mm

Omdat de markt was ingesteld op 5mm, bleek het niet eenvoudig om 6mm onder de aandacht te brengen. Dit betekende namelijk een overstap naar grotere en ook duurdere boren. Ook was er nog weinig vertrouwen in de snelplug van de kabelbuisklem AKS (Euro-Clips waren er toen nog niet!). We maakten voorgeboorde betonstenen en gingen ermee op pad naar de bouw om te laten zien dat het toch wel écht vast zat.

Introductie Euro-Clip

Het koppelen van de AKS was een ellende. Je moest het koppelschuifje aan beide kanten aanrijgen en dan de buitenste pluggen afknippen. Een stelmogelijkheid had je niet. In die tijd was een zeer strakke installatie een must en een scheve pijp werd niet geaccepteerd. Gelukkig kwam de Euro-Clip na 2 jaar. Een verademing, want nu kon je met één plug (de ESD 30) drie zadels monteren. Schnabl bood nu de grootste stelmogelijkheid van alle verkrijgbare zadels op de markt.

Het eerste project in Nederland was het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam

Van kunststof rail naar kunststof clip

Vóór die tijd had je alleen met een kunststof rail de mogelijkheid om te kunnen positioneren. Een bijkomend nadeel was dat je, na installatie van de rail en het inschuiven van drie zadels, nooit zeker was van het meerwerk of het onderhoud. Je kon namelijk een zadel bijschuiven zonder gereedschap. De kans was dus groot dat je de toekomstige installateur bij een wijziging aan het matsen was. Met Schnabl was dit verleden tijd, omdat je ten allen tijde een zadel bij kunt koppelen, zelfs met maten groter dan duims (25mm).

Vanaf die tijd ging het beter met Schnabl. Het eerste project in Nederland dat werd uitgevoerd met de Euro-Clips was het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, in samenwerking met Croon Elektrotechniek TBI Rotterdam. Omdat de groothandels er in die tijd wat sceptisch tegenover stonden, moesten we rechtstreeks leveren om zo de markt voor Schnabl producten te ontwikkelen.

Bevestigingsmateriaal voor elektra


Combinatie

Tegenwoordig kom je er niet meer met enkel een zadel. De kracht zit hem nu in de veelzijdigheid van de range en de snelle en efficiënte verwerking van de producten. De materialen zijn zonder meerprijs altijd halogeenvrij en goed te combineren met JMV.

Meedenken

De moderne installateur verwacht een leverancier die meedenkt en oplossingsgericht is. Zo hebben we, na overleg met installateurs, het pakket uit kunnen breiden met onder andere een zadel voor op de buitenkant van de goot, op een draadeind, op luchtkanalen, etc.

Wiska kabeldoos

Schnabl biedt oplossingen voor stekerbaar installeren en de laatste innovatieve oplossing is de nieuwe Wiska WHK doos, die het mogelijk maakt met de achterkant van de doos diverse Schnabl hulpstukken te monteren. Dit maakt de kabeldoos zeer geschikt voor onder andere renovatie, het Banula systeem en andere oplossingen waar men als installateur om verlegen zit.

Nu weet je meer over de ontwikkeling van Schnabl in de Nederlandse bouw. Wat vond je van dit artikel? Laat het hieronder weten.

Voor de producten van Schnabl geldt in elk geval: “The proof lies in eating the pudding”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *