“Een goede kabelwartelstrategie voorkomt hoge schadeposten”

Hawke explosieveilige wartels

Matt Ogden (senior productspecialist kabelwartels bij Hawke International, fabrikant van kabelwartels voor zware en explosiegevaarlijke omgevingen) bespreekt de cruciale rol die kabelwartels spelen als het gaat om het beschermen van machines en de voordelen die een doordachte kabelwartelstrategie kan opleveren.

“Kabelwartels worden te vaak gezien als standaard componenten, kleine onderdelen van messing en rubber die niet zo belangrijk worden gevonden. Toch is dit een onderwaardering van de kabelwartel. Dit kleine product beschermt namelijk dure apparatuur; beschadiging van deze kostbare apparatuur zou een flinke kostenpost zijn voor elk bedrijf. Hoe voer je een goede kabelwartelstrategie uit en welke voordelen levert dat op?”

Bescherming van dure apparatuur

“Inkoopmedewerkers selecteren producten in eerste instantie vaak op basis van de laagste prijs in plaats van op basis van technische aanbevelingen. In veel gevallen maken inkoopmedewerkers dan niet de juiste keuze. Dit betekent dat veel projecten voorzien worden van onjuiste of ineffectieve kabelwartels. Bij het toepassen van een onjuiste kabelwartel, kan er water en stof in de apparatuur terecht komen. De wartel kan vervolgens de apparatuur niet meer beschermen. Dit kan catastrofale gevolgen hebben”.

Vind snel de juiste Ex wartel

Het kiezen van de juiste Ex wartel voor je Ex-d of Ex-e installatie kan een tijdrovende klus zijn. Om dit gemakkelijker te maken, heeft Hemmink een handige selector gemaakt.

Hawke explosieveilige kabelwartels

Schade door een verkeerd aangedraaide wartel

“Ook kabelwartels die te los of te strak aangedraaid zijn, kunnen schade veroorzaken. Een te strak aangedraaide wartel zorgt voor een beschadiging van de kabelmantel. Hierdoor kan een wartel minder goed bescherming bieden tegen binnendringing van stof en water en ontstaat er een risico op explosie. Een te los aangedraaide wartel laat stof en water toe waardoor de apparatuur beschadigt. Als een wartel los raakt, bestaat zelfs de kans op elektrische schokken.”

Kabelwartels met indicator

“Als je dit in gedachten houdt, is het belangrijk om te investeren in kabelwartels met een geïntegreerde kabeldiameter-indicator. Met behulp van de permanent aangebrachte lijnen en cijfers op de middenmoer kan een installateur of inspecteur snel bepalen of de wartelmoer correct is aangedraaid.

De Hawke kabelwartel-indicator voorkomt het te strak aandraaien van de kabelwartel

Externe trekontlasting

Als er een incident gebeurt met een wartel kunnen kabels losgetrokken worden. Daarom is het van cruciaal belang om dit te borgen met externe trekontlasting. Wij adviseren om externe trekontlasting te installeren binnen 300 mm van het einde van een kabelwartel. Bij eventuele extreme trekkrachten aan de kabel of bij draaien of strak trekken van een kabel zorgt de klem voor de benodigde trekontlasting zodat er geen extra schade ontstaat.”

Besparen op installatie, onderhoud en inspectie

“De tijd die nodig is om kabelwartels te installeren, kost geld. Elke minuut dat een engineer op de site werkt, kost ook geld. Om deze kosten te verminderen, moeten organisaties engineers opleiden en bekend laten worden met de wartels die zij installeren. Door te kiezen voor een wartel met bijbehorende training kunnen engineers sneller installeren en zo kosten besparen.

Naast de kosten door lange installatietijden is het ook essentieel om rekening te houden met het gevaar van onjuist geïnstalleerde kabelwartels. Dure reparaties aan de apparatuur zullen het gevolg zijn van een nalatige installatie. Onderhoud is een van de grootste uitgaven tijdens de levensduur van een product. Laten we er dan ook alles aan doen om dit product of deze apparatuur zoveel mogelijk bescherming te bieden.  

Inspectie is de grootste kostenpost; apparatuur moet immers efficiënt functioneren. Inspecties moeten daarom regelmatig uitgevoerd worden. Door nauwkeurige en gedetailleerde inspecties worden eventuele defecten in apparatuur vroegtijdig opgemerkt. Hierdoor krijgt apparatuur geen kans om te verslechteren en worden nog hogere reparatiekosten voorkomen. Om een ​​wartel te inspecteren, moet de apparatuur worden uitgeschakeld. Op dat moment functioneert het product niet en kost dit het bedrijf dus geld. Dit kan voorkomen worden door te kiezen voor kabelwartels die gemakkelijk en snel te inspecteren zijn. Zo wordt kostbare down-tijd voorkomen.”

Upgrade kit: één wartel voor meerdere toepassingen

“Installateurs van apparatuur voor explosiegevaarlijke omgevingen willen graag veelzijdige producten die voor meerdere toepassingen in te zetten zijn. Compressie kabelwartels worden vaker gebruikt dan compound kabelwartels terwijl er toch veel situaties zijn waarin compound kabelwartels verplicht zijn. Bijvoorbeeld wanneer een kabel minder dan drie meter lang is.

In de praktijk komt het voor dat een installateur een explosieveilige wartel wil monteren, maar ter plekke concludeert dat de kabel eigenschappen van cold flow vertoont. De enige wartel die dan geschikt is om een betrouwbare explosieveilige installatie te realiseren, is een compound wartel met barrier. Vaak heeft een installateur op dat moment niet deze wartel voorhanden en kan daardoor niet direct zijn klus afmaken. Hawke heeft hiervoor een oplossing gevonden met de upgrade kit.

Hawke heeft hiervoor een oplossing gevonden met de upgrade-kit. Deze biedt installateurs de mogelijkheid om één wartel te bestellen die ook voor kabels met cold flow inzetbaar is. Eén wartel inkopen die zowel aan de standaard explosieveilige eisen als aan de eisen bij cold flow voldoet. Dit betekent grote kostenbesparingen, hogere flexibiliteit in voorraden en geen stress.”

hawke-upgrade-kit

Samengevat: vergeet de kabelwartel niet

“In industriële omgevingen speelt elk onderdeel van de apparatuur – hoe klein ook – een belangrijke rol. Dat geldt ook voor wartels die extreem dure apparaten moeten beschermen. Door een goede kabelwartelstrategie kan een organisatie dure schadeposten voorkomen en besparen op installatie, inspectie en onderhoud. Om deze redenen moeten investeringen in een goede kabelwartelstrategie, onderbouwd met cijfers en argumenten, zeker serieus genomen worden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *