CO-blocker schakelt automatisch CV uit bij koolmonoxide of brand

Het giftige gas koolmonoxide is een echte sluipmoordenaar. Jaarlijks overlijden minimaal 10 mensen aan de gevolgen van koolmonoxidevergiftiging.

Bij bepaalde CV-installaties worden momenteel verhoogde risico’s op koolmonoxide (CO) en brand ervaren. Dit is uitgebreid in het nieuws geweest, onder andere bij het TV-programma Kassa. Ei Electronics biedt hiervoor een veilige en betrouwbare oplossing met de CO-blocker. De CV-installatie wordt automatisch uitgeschakeld bij alarmering.

CO-blocker, hoe werkt het?

  • Naast of boven de CV-ketel plaats je een koolmonoxidemelder. Dit kan een melder met een 10-jaars lithium batterij zijn (type Ei208WRF) of, als er een andere 230V spanningsvoorziening aanwezig is, een netgevoede melder met 10-jaars lithium back-up batterij (type Ei3018).
  • De melder verbind je (bedraad of draadloos) met het Ei Electronics relais, dit relais kan via een tussensteker (kan ook zonder tussensteker) in de 230V wandcontactdoos worden gestoken.
  • De stekker van de CV-installatie plaats je dan in de tussensteker. Wanneer er een alarm is vanuit de melder zal via het relais direct de 230V spanning van de CV-installatie worden afgeschakeld.

Alle producten hebben een 10-jaars lithium back-up zodat bewoners 10 jaar lang zorgeloos beschermd zijn tegen koolmonoxide.

Alternatief: multisensormelder

Voor extra veiligheid kun je ook voor de combinatie koolmonoxide- en hittedetectie kiezen en een multisensormelder hitte/koolmonoxide plaatsen (type Ei3028). Deze unieke melder bevat een hitte- én een koolmonoxidesensor. Bij gebruik van deze multisensormelder zal de CV- ketel, naast koolmonoxide, ook bij brand uitgeschakeld worden. Of het nu gaat om koolmonoxide of brand, de melder zal in elke situatie een luid alarm geven. De melder kan goed als combi met het relais type Ei128RBU worden toegepast, maar ook zeker als stand alone melder.

Bovenstaande is een voorbeeld, er zijn ook varianten met andere Ei Electronics producten mogelijk. Wil je meer weten over deze oplossing of een voorbeeld van een uitgewerkte oplossing ontvangen? Neem dan contact met op met Hemmink: info@hemmink.nl.

De enige oplossing met gecertificeerde CO-melders

In Nederland is geen wetgeving die voorschrijft welke maatregelen genomen moeten worden om vergiftiging of overlijden door koolmonoxidegas te voorkomen. Wel zijn er normen waaraan elke CO-melder moet voldoen. CO-melders van Ei Electronics voldoen aan de hoogste BS-EN 50291 standaard en zijn voorzien van CE-keur. Ei Electronics biedt met de CO-blocker de enige oplossing met een gecertificeerde CO-melder. Het is sterk aan te raden CO-melders te plaatsen die voldoen aan deze normen.

Ook de Brandweer adviseert om alleen melders te kopen die de norm NEN-EN 50291 op de verpakking hebben staan.

Bekijk alle veilige koolmonoxidemelders op de onafhankelijke website www.veiligeproducten.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *